Supa de rosii

Trebuie sa alegi rosii cat mai coapte – moi si un pic crapate, cum am eu aici - au mai mult gust si nu risti sa iti iasa supa portocalie.

Portii
4
Timp pregatire
10 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1,5 kg de rosii cat mai coapte
  • 1 ceapa medie
  • 1 legatura de usturoi verde
  • 2 morcovi
  • 3 tije de telina apio
  • busuioc proaspat dupa gust
  • 30 g de unt
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 200 ml de smantana de gatit
  • 1/2 lingurita de zahar
  • sare si piper dupa gust
  • Pentru crutoane:
  • paine alba
  • putin ulei de masline
  • cca o lingura rasa de oregano uscat
  • Pentru servire:
  • 100 g parmezan

Mod de preparare

Toaca ceapa, morcovii, tijele de apio si usturoiul verde marunt. Pune o oala pe foc si adauga untul si o lingura de ulei de masline. Uleiul nu lasa untul sa se arda, doar nu vrei fum in bucatarie.

 

Caleste legumele bine si cand au devenit translucide adauga stoc sau apa fierbinte daca nu ai. Stocul este supa concentrata de legume, pui, vita sau peste pe care o congelezi si o poti folosi oricand pentru a da un gust mai bun mancarii. Poti astfel sa incoluiesti cuburile de supa din comert. E o alegere mult mai sanatoasa.

 

Cand sunt fierte legumele, verifici asta intepandu-le, adauga rosiile taiate cuburi in prealabil. Rosia incetineste fierberea, de-aceea e bine s-o adaugi la final. Nu uita, insist chiar, rosiile sa fie bine coapte, daca nu gasesti, mai bine folosesti rosii italienesti la conserva. Sunt culese chiar la maturitate, la sfarsitul sezonului, prin septembrie.

 

Toaca busuiocul si pune-l deasupra impreuna cu zaharul, sarea si piperul. Zaharul o sa mai taie din aciditatea rosiei. Lasa totul sa fiarba pana ce se inmoaie rosiile. Pune smantana intr-un bol si adauga din cand in cand cate un polonic din supa de rosii si amesteca; astfel o sa aduci incet smantana la temperatura supei din oala, daca o pui direct, ea se va taia.


Dupa ce-ai incorporat cca 7-8 polonice, ia supa de pe foc, adauga smantana si blendeaza totul. Taie apoi painea alba cubulete si pune-o intr-un castron incapator. Stropeste-o cu ulei de masline si presara oregano si putina sare. Amesteca bine si-apoi pune totul intr-o tava de cuptor cu hartie de copt. Introdu-o in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade pana se rumenesc. Da parmezan pe razatoarea subtire si presara pe deasupra supei. Adauga crutoane si e gata! 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide