Supa din oase de vitel

Supa din oase de vitel este delicioasa. Oasele rumenite inainte la cuptor dau o aroma si o savoare deosebita acestei retete de supa.

Timp pregatire
160 minute
Complexitate
redusa
Supa din oase de vitel

Ingrediente

  • o caserola de oase de vitel cu maduva
  • taiate bucati (azi 1.34 kg)
  • 2 morcovi
  • o ceapa in care s-au implantat doua cuisoare
  • un ardei verde (rosu
  • galben)
  • o jumatate de litru de suc de rosii (sau alt agent acidifiant: otet de vin
  • de mere
  • de prune
  • suc de lamaie
  • bors fiert si
  • spumuit)
  • un pastarnac
  • o felie de telina radacina
  • bouquet garni: 4 crengute de cimbru
  • o frunza de telina
  • o frunza de dafin
  • o lingurita buna de seminte de chimen
  • doua boabe de enibahar (allspices)
  • piper
  • alb si negru (verde
  • rosu
  • sau de culoarea politica careia i apartineti)
  • o jumatate de pahar de vin rosu
  • sec.
  • o lingura de sare
  • paine neagra prajita.
  • crutoane.

Mod de preparare

Se incalzeste cuptorul, se spala si sterg bine de umezeala bucatile de oase de vitel. Se aseaza intr-o tava si se asezoneaza cu sare si piper negru proaspat macinat. Se dau la cuptor . Zece minute la foc mare, apoi se reduce focul la jumatate (nu ma intrebati de grade, va rog) si se lasa inca aproape 40-50 de minute.

Porniti fierberea supei la circa 20 de minute dupa ce ati introdus oasele in cuptor, astfel incat leguma sa fiarba doar circa 30 de minute.
La reteta aceasta prefer sa nu calesc zarzavatul deoarece, singura grasime prezenta in supa va fi cea care se scurge din maduva si cartilagiile oaselor, care va da gustul savuros si caracteristic. Legumele, spalate, curatate si taiate bucati ca pentru o supa de gaina, se pun la fiert in circa 3-4 litri de apa, impreuna cu bouquet garni (legat cu ata - Nu albastra Miss Bridgett Jones ).

In ardeiul lasat intreg tai cu cutitul patru gauri rotunde cu diamtrul de circa 5 mm. Una la varf si trei spre codita, astfel incat sa poata iesi aerul si sa se scufunde in supa.
Boabele de enibahar se sparg grosier intr-un servet de bucatarie sau in mojar si se pun la prajit impreuna cu semintele de chimen, intr-o tigaie uscata, fara ulei, apoi se macina in mojarul de granit si se pun in supa impreuna cu o priza din piperul preferat , proaspat macinat. Dupa ce legumele au fiert, se scot cu spumiera si se pastreaza la cald intr-un castron acoperit.
Bucatile de oase cu maduva, rumenite, se introduc in supa, se sareaza, eventual se colecteaza spuma. La mine nu a fost cazul. Tava se pune se pune pe aragaz deasupra flacarii si se deglaseaza caramelul din tava cu vinul rosu, se desprinde si se omogenizeaza cu o spatula de lemn, se lasa sa se evapore alcoolul si se introduce sosul rezultat in supa. Se lasa oasele la fiert circa 40 de minute. Mentionez ca am obtinut pentru prima data acea mult-dorita culoare maronie, vazut doar in pozele profesionistilor. Ea va putea ramane asa, daca acriti cu alt agent decat sucul de rosii (otet, suc de lamaie, etc.) Cand se toarna sucul de rosii se reintroduc si legumele si se mai lasa sa dea cateva clocote. Cinci minute sa zicem. Nu mai mult.

Supa se poate servi cu crutoane, paste scurte fierte separat sau chiar cu galusti.
Inainte de servirea supei, se toasteaza feliile de paine neagra, se intinde maduva fierbinte pe ea, se presara cu un praf de sare si piper alb.

Supa din oase de vitel a fost propusa de Shef de gara pe forum culinar.


Supa din oase de vitel se manca fiebinte lingand degetele. Langa supa sade bine un ardei iute murat. Rosu pentru omogenitatea cromaticii. Si un paharel de prashtina e la locul lui, daca nu urmeaza sa va urcati la volan.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 1500 lei
2999.99 lei
1499.99 lei
Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Desert mini tarte cu cirese
Bucataras.RO

Desert mini tarte cu cirese

Cu aluat fraged, foarte sfărâmicios și umplutură de cireșe cu puțin amidon, realizăm rapid o rețetă de Mini...

Desert mini tarte cu cirese
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!