Cozonac

Reteta Coroana de nuci si crema de ciocolata

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 2h:30m 
angelino postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Coroana de nuci si crema de ciocolata este un alt fel de cozonac pregatit special pentru masa de Craciun. Este un cozonac cu crema de ciocolata decorat cu fructe si nuci dupa bunul plac, perfect pentru masa de sarbatoare.

ingrediente

Aluatul:
   550 g faina
   100 g zahar
   2 oua
   60 g unt
   250 ml lapte
   50 g custard powder (budinca de vanilie la plic)
   30 g drojdie proaspata sau 10 g uscata
   coaja rasa de portocale (optional)
Crema de ciocolata:
   50 g pudra de migdale
   50 g zahar
   50 g unt
   1 ou (cca.50 g)
   30 g faina
   20 g cacao
In plus:
   3/4 cana nuci (jumatati)
   1/3 cana sirop de artar sau miere+2 linguri unt topit
   100 g zahar
   1 lingurita scortisoara ceva unt topit (cca.50 g
   daca mai este nevoie se mai adauga)

mod de preparare

Aceasta coroana cu nuci si crema de ciocolata este o alta forma de cozonac delicios perfect pentru Craciun.




Se incepe cu aluatul. Se face o maia : drojdia se lichefiaza cu o lingurita de zahar, apoi se adauga jumatate din laptele caldut si doua linguri de faina si se lasa la dopit cam 10 min. Ouale se mixeaza cu restul de zahar. Faina se amesteca cu praful de budinca. Dupa ce maiaua a crescut, se amesteca toate ingredientele si se framanta. La urma se pune untul topit si racit. Rezulta un aluat neted si elastic care se lasa la dospit cca. o ora.




Cat dospeste aluatul o ora, se face umplutura:




se mixeaza untul cu zaharul si oul, pana se cremuieste bine. Se adauga faina amestecata cu cacao si pudra de migdale. Se ruleaza (20 cm lungime) in film alimentar si se da la congelator sa se intareasca. Apoi se scoate, se taie in 20 buc. care se fac bilute. Intr-o tava de bundtcake se pun la baza jumatatile de nuci, apoi se toarna siropul de artar+untul topit (2 linguri). Intr-o farfurie se amesteca zaharul cu scortisoara. Aluatul dospit se imparte in 20 bile, care se lasa 10 min.la odihna. Fiecare biluta de aluat se intinde putin circular, se pune o bila de crema...care apoi se acopera cu aluatul. Se mai topeste ceva unt intr-o craticioara. Fiecare bila se unge pe jumatate cu unt topit apoi se tavaleste prin zahar+scortisoara si se pune cu partea tavalita in sus in tava peste nuci+sirop artar.




Se pun 10 bilute astfel preparate pe primul rand, apoi celalalte 10 bilute se intercaleaza printre cele deja puse in tava, si formand randul al doilea. Se presara zaharul+scortisoara ramase si untul topit se toarna in fir subtire. Se lasa la dospit(acoperit), cca 30 min.




Cuptorul se preincalzeste la 200 C. Se pune tava in cuptor si se coace coroana pentru 10 min. la 200 C, apoi se scade temp. la 180 C. Si se mai lasa la copt cca. 20-25 min. Dupa ce s-a scos din cuptor se mai lasa 1 min. apoi se rastoarna pe platou. Coroana se poate infrumuseta cu fructe dupa placul si traditiile casei!


Coroana de Craciun cu nuci si crema de ciocolata se serveste dupa ce s-a racit pe masa de Craciun.




Reteta propusa de Daneza 13 Pofta buna!

Incearca si Turte traditionale moldovenesti
Daca ti-a placut reteta noastra "Coroana de nuci si crema de ciocolata" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Cozonac

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.