Retete de pasti

VIDEOReteta Cozonac fara framantare

portii reteta 8 porții
complexitate reteta Medie 
preparare reteta 45m 
gatire reteta 50m 
admin postat de
Postat pe: 14-12-2016
Adaugă în cartea de bucate
Cozonac bun si aromat, preparat cu minim de efort

ingrediente

8 portii

   Faina de cozonac, (12% proteine) – 500 g
   Lapte batut – 150 ml
   Lapte – 150 ml
   Unt 82% nesarat – 50 g
   Ulei de floarea soarelui – 50 ml
   Drojdie proaspata – 50 g
   Zahar tos – 120 g
   Extract de vanilie – 1 lingurita
   Esenta de rom – 1 lingurita
   Coaja rasa de portocala – 1 lingurita
   Galbenusuri de ou – 4 buc
   Un praf de sare
Pentru umplutura:
   Miez de nuca macinat – 3 linguri
   Stafide aurii – 3 linguri
   Crema de ciocolata – 4 linguri
   Extra faina pentru intins aluatul: 50-100 g
   Extra zahar pentru presarat – 1/2 lingura
   Mac pentru presarat – 1/2 lingura

mod de preparare

Cerne faina intr-un castron. Ca sa vedeti daca e bun de cozonac, o strangeti bine in pumn. Daca formeaza o bila, atunci este mult prea umeda. Ea trebuie sa fie uscata. Cerneti-o. Intre timp voi frecati bine drojdia cu putin zahar. Laptele batut il amestecati cu laptele proaspat si-l puneti foarte putin pe foc, pana devine usor caldut. Turanti-l peste drojdie si amestecti bine pana se dizolva.


Lasati-o cam 10 -15 minute sa se activeze. Ea va deveni spumoasa. Intre timp voi puneti untul si uleiul pe foc. Le lasati pana se topeste untul, apoi le lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Galbenusurile le bateti cu un praf de sare, iar apoi adaugati zaharul, extractul de vanilie si esenta de rom, si bineinteles, coaja de portocala.


Cand s-a activat drojdia, turnati-o cate putin in compozitia de faina si amestecati cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a terminat drojdia, continuati cu ouale. Cand compozitie este omogena, ungeti-o cu putin ulei si acoperiti-o cu folie de plastic. Lasati-o sa creasca pana-si dubleaza volumul. Ar trebui sa dureze cam o ora si jumatate. Dupa ce a crescut, puneti castronul la frigider, pentru ca aluatul sa se matureze cca 12-14 ore. Asa procedati cu o faina bogata gluteic. Dupa 12 ore, aluatul s-a maturat si este gata de intins. Imparte aluatul in 2 bucati si pudreaza-le cu faina pe fiecare dintre ele. Apoi le intindeti cu un sucitor.


Ungeti fiecare foaie cu 2 linguri de crema de ciocolata, presarati 1 lingura si jumatate de miez de nuca macinat si 1 lingura si jumatate de stafide. Nu exagerati cu compozitia pentru ca nu va mai creste corespunzator. Si rulati. Impletiti cele 2 bucati si puneti-le intr-o forma de cozonac tapetata in prealabil cu unt si faina. Puteti folosi si-o hartie de copt. Puteti folosi si o forma de chec, mai putin inalta, cozonacul va creste mai bine. Acoperiti cozonacul si mai lasati-l sa creasca in forma cam 20-25 min. Bateti galbenusul cu o furculita si ungeti cozonacul.


Pe deasupra presarati zahar si putin mac. Introduceti cozonacul in cuptorul incins in prealabil la 165 de grade, pentru cca 45 de minute. Faceti testul cu scobitoarea ca sa fiti siguri. Insa nu trebuie sa va lasati pacaliti de crema de ciocolata. Incercati sa infigeti scobitoarea unde nu este crema de ciocolata. Sarbatori fericite!

Incearca si Friptura de miel coroana
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac fara framantare" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Retete de pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 20 %
249.99 lei
199.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.