Cozonac bun si aromat, preparat cu minim de efort
Cerne faina intr-un castron. Ca sa vedeti daca e bun de cozonac, o strangeti bine in pumn. Daca formeaza o bila, atunci este mult prea umeda. Ea trebuie sa fie uscata. Cerneti-o. Intre timp voi frecati bine drojdia cu putin zahar. Laptele batut il amestecati cu laptele proaspat si-l puneti foarte putin pe foc, pana devine usor caldut. Turanti-l peste drojdie si amestecti bine pana se dizolva.
Lasati-o cam 10 -15 minute sa se activeze. Ea va deveni spumoasa. Intre timp voi puneti untul si uleiul pe foc. Le lasati pana se topeste untul, apoi le lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Galbenusurile le bateti cu un praf de sare, iar apoi adaugati zaharul, extractul de vanilie si esenta de rom, si bineinteles, coaja de portocala.
Cand s-a activat drojdia, turnati-o cate putin in compozitia de faina si amestecati cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a terminat drojdia, continuati cu ouale. Cand compozitie este omogena, ungeti-o cu putin ulei si acoperiti-o cu folie de plastic. Lasati-o sa creasca pana-si dubleaza volumul. Ar trebui sa dureze cam o ora si jumatate. Dupa ce a crescut, puneti castronul la frigider, pentru ca aluatul sa se matureze cca 12-14 ore. Asa procedati cu o faina bogata gluteic. Dupa 12 ore, aluatul s-a maturat si este gata de intins. Imparte aluatul in 2 bucati si pudreaza-le cu faina pe fiecare dintre ele. Apoi le intindeti cu un sucitor.
Ungeti fiecare foaie cu 2 linguri de crema de ciocolata, presarati 1 lingura si jumatate de miez de nuca macinat si 1 lingura si jumatate de stafide. Nu exagerati cu compozitia pentru ca nu va mai creste corespunzator. Si rulati. Impletiti cele 2 bucati si puneti-le intr-o forma de cozonac tapetata in prealabil cu unt si faina. Puteti folosi si-o hartie de copt. Puteti folosi si o forma de chec, mai putin inalta, cozonacul va creste mai bine. Acoperiti cozonacul si mai lasati-l sa creasca in forma cam 20-25 min. Bateti galbenusul cu o furculita si ungeti cozonacul.
Pe deasupra presarati zahar si putin mac. Introduceti cozonacul in cuptorul incins in prealabil la 165 de grade, pentru cca 45 de minute. Faceti testul cu scobitoarea ca sa fiti siguri. Insa nu trebuie sa va lasati pacaliti de crema de ciocolata. Incercati sa infigeti scobitoarea unde nu este crema de ciocolata. Sarbatori fericite!
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii