Cozonac

Reteta Cozonac pufos cu aluat oparit

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 1h:20m 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Pasca cu aluat de cozonac (reteta video)"
 
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte usor, iar apoi il puteti umple cu nuca sau mac, sau alta combinatie care va e pe plac.

ingrediente

Pentru aluat:
   1
   2 kg faina (in carte spune doar 1 kg
   dar mie aluatul mi se pare mult prea moale doar cu atat)
   8 galbenusuri (la cozonac nu se recomanda folosirea albusurilor pentru ca-l intaresc si-l usuca
   daca nu vreti sa folositi atatea galbenusuri se pot inlocui 4 galbenusuri cu 50 ml lapte)
   600 ml lapte
   50 ml ulei
   60 gr drojdie proaspata
   200 gr unt
   200 gr zahar
   20 ml rom (sau esenta)
   coaja rasa de la o lamaie si o portocala (eu folosesc de la lime)
   1 lingurita rasa de sare
   1 plic zahar vanilat
   optional 50-100 gr stafide

mod de preparare

Intr-un vas mai mare puneti 100 gr faina peste care turnati 200 ml lapte clocotiti si amestecati rapid cu un tel pentru ca sa desfaceti cocoloasele. Trebuie sa obtineti o pasta groasa.




Lasati la racit. Intre timp frecati drojdia cu o lingura de zahar pentru a se lichefia. Cand aluatul oparit e aproape rece turnati drojdia si amestecati bine. Acoperiti si dati intr-un loc caldut pentru a creste pana isi dubleaza volumul (15-20 min).




Intre timp frecati galbenusurile cu sarea 1 minut, iar apoi adaugati zaharul, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, romul, uleiul, si 100 gr unt topit, amestecati bine.




Dupa ce maiaua a crescut, turnati compozitia de galbenusuri peste ea, apoi laptele caldut si amestecati bine.




Turnati amestecul peste restul de faina si framantati aluatul 15-20 minute, pana se desprinde de pe vas si de pe degete(nu se ia cu totul de pe degete, dar se desprinde in fasii).




Nu adaugati mai multa faina chiar daca aluatul vi se pare cleios, dupa ce se pune si untul e numai bine. Dupa ce l-ati framantat turnati peste restul de 100 gr unt topit (si eventual stafidele) si incepeti sa impaturiti aluatul pentru a incorpora untul.




Aluatul nu se mai framanta ci doar se intorc marginile spre mijloc, formandu-se straturi de impaturire.




Cand untul a fost incorporat acoperiti vasul cu folie unsa cu ulei, sau cu un servet si dati la cald pana isi dubleaza volumul (15-20 min).




Cand si-a dublat volumul se foloseste umplutura dorita si se aseaza in forme. Se lasa sa creasca la cald si se coace la 180-160 grade C timp de 40-50 minute.




Reteta de cozonac cu aluat oparit a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.


Serviti cozonacul pufos la mesele de sarbatoare, alaturi de cei dragi. Cozonacul se pastreaza pufos mai multe zile.

Incearca si Cozonac delicios cu nuca
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos cu aluat oparit" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Cozonac

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.