Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Portii
6
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
redusa
Scovergi ardelenesti

Ingrediente

  • 500 gr. făină
  • 7 gr. drojdie uscată (sau 25 gr. drojdie proaspătă)
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • 3 linguri de ulei
  • 250 ml de apă călduţă
  • 1/2 l ulei pentru prăjit
  • ceva făină pentru masa de lucru
  • zahăr pudră opţional (dacă vreţi să le pudraţi)
  • brânză opţional (dacă vreţi să le umpleţi)

Mod de preparare

Dacă aveţi drojdie uscată (eu aşa am avut) o amestecaţi cu făina, dacă e drojdie proaspătă, faceţi o maia. Apoi adăugaţi zahărul, sarea, uleiul şi apă călduţă şi frământaţi până obţineţi un aluat de pâine.

Aluatul se acoperă cu un prosop curat şi se ţine la loc călduţ circa o jumătate de oră sau până îşi dublează volumul.

Când a crescut aluatul, rupeţi bucăţi mici din el şi modelaţi cu mâinile înmuiate în ulei ca să nu se lipească, în niciun caz nu le întindeţi cu sucitorul pentru că nu o să mai fie pufoase. Şi oricum farmecul este să fie neuniforme.

Le prăjiţi apoi într-o tigaie mare cu o cantitate generoasă de ulei (uleiul să fie încins). Şi le scoateţi pe un şerveţel absorbant.

Le pudraţi dacă doriţi. Mie cel mai mult îmi plac fără zahăr sau unse cu dulceaţă sau umplute cu brânză. Si sa fie calde neaparat! Reci nu mai sunt asa bune.

Dacă vreţi să le umpleţi cu brânză, pe jumătate din aluat puneţi brânză, apoi cealaltă jumătate de aluat o aduceţi peste brânză şi presaţi cu degetele ca să se închidă. În continuare, procedaţi la fel ca şi în cazul scovergilor simple.

Ieftin, simplu şi bun! Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci