Baghete cu nuci sau alune

Baghetele cu nuci sunt ideale pentru mese festive sau pentru mesele cu prietenii, pentru gustari sau musafirii (ne)poftiti.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluatul:
  • un ou intreg mare
  • un galbenus
  • 280 g nuci sau alune
  • 280 g zahar pudra
  • o lingura rom sau zeama de lamaie (15 ml).
  • Glazura:
  • un albus
  • 140 g zahar pudra
  • o lingura zeama de lamaie
  • un plic cu zahar vanilat.

Mod de preparare

Oul intreg si galbenusul se freaca cu zaharul pudra si romul, cu mixerul. Nucile sau alunele se pun dinainte in tava si se lasa la cuptor, la foc mijlociu, 10 minute, cu usa cuptorului deschisa, amestecandu-le din cand in cand cu lingura, ca sa nu se rumeneasca , ci numai sa capete gust bun de prajit; se freaca apoi intre palme, ca sa se indeparteze cojile uscate si se toaca la robot. Nucile sau alunele macinate se amesteca cu ouale frecate si se framanta apoi cu mana, pana se obtine o pasta, timp de 1-2 minute. Compozitia se pune pe o foaie de silicon, presarata cu pesmet din biscuiti, cernut, sau cu nuca macinata si i se da forma de dreptunghi, presand cu palma, ca sa aiba peste tot aceeasi grosime si marginile drepte. Se intinde cu sucitorul in foaie de 1/2 cm grosime, presarand si deasupra pesmet sau nuca, ca sa nu se lipeasca de sucitor. Foaia se taie toata odata in baghete de 2/4 cm, cu cutitul trecut prin faina. Pentru glazura, se bate albusul spuma, cu furculite, se adauga zaharul pudra, zeama de lamaie, si zaharul vanilat si se amesteca, apoi, circular 5-6 minute, pana cand se topeste bine zaharul si spuma capata consistenta unei smantani groase care curge putin. Se toarna in lungul si latul baghetelor si se niveleaza cu lama unui cutit inoxidabil. Se tapeteaza 2-3 tavi cu hartie de copt. Se introduce lama unui cutit de masa, trecuta prin faina, sub fiecare bagheta si se aseaza pe hartia alba; distanta dintre ele trebuie sa fie de 1 1/2 cm. Tava se introduce in cuptor, la foc mediu, cu usa cuptorului deschisa si se lasa cca 30 minute. Dupa 15 minute, se intoarce tava in cuptor; albusul va fi usor rumenit. Daca se inchide usa cuptorului, baghetele cresc mult si se deformeaza. Dupa ce s-au copt, se lasa sa se usuce bine pe un platou.


Baghetele se pot pastra mult timp, in cutie de carton inchisa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Carnati de porc cu cartofi taranesti
2
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
4
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
5
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Parteneri
Deliciu cu hribi, parmezan si oua posate
Bucataras.RO

Deliciu cu hribi, parmezan si oua posate

Retete "inspirate de toamna" Această rețetă delicioasă...

Deliciu cu hribi, parmezan si oua posate
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola