Prajitura cu mere "a la Dnul Cosma"

Zaharul, laptele si uleiul se dau in clocot; se toarna faina odata, se asteapta pina da din nou in clocot si se amesteca totul pina nu mai sint cocolo

Timp pregatire
160 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 15 linguri zahar
  • 15 linguri ulei
  • 17 linguri lapte
  • 17 linguri faina (cu virf)
  • 4 oua
  • 1/2 plic praf de copt stins cu zeama de lamiie
  • cca. 1 kg. mere acrisoare mai tari
  • pesmet sau faina
  • scortisoare
  • zahar vanilat

Mod de preparare

Zaharul, laptele si uleiul se dau in clocot; se toarna faina odata, se asteapta pina da din nou in clocot si se amesteca totul pina nu mai sint cocoloase; se lasa sa se racoreasca. Intre timp, se unge o tava dreptunghiulara cu pereti mai inalti si se tapeteaza cu pesmet sau faina; se aprinde cuptorul si se lasa la foc mare sa se incinga bine. In compozitia racorita, cit sa se poata tine mina pe ea, se adauga unul cite unul ouale, apoi praful de copt stins cu zeama de lamiie si eventual, coaja rasa de lamiie, esenta de rom, etc. Se toarna in tava jumatate din compozitie si se intinde pe intreg fundul acesteia. Merele curatate de coaja si date pe razatoarea mare - daca sint zemoase, se storc bine - se amesteca cu putin zahar (dupa gust), scortisoara, zahar vanilinat, se repartizeaza cu lingura, uniform, peste coca din tava. Coca ramasa se intinde usor peste mere, astfel incit sa le acopere in strat subtire si se introduce tava la cuptor. Dupa ce prajitura a crescut, se da focul la mic si se lasa sa se coaca; se incearca, daca este gata, cu paiul sau o scobitoare (este gata atunci cind coca nu se mai lipeste de pai). Se pudreaza cu zahar in tava si se lasa sa se raceasca. Prajitura este deosebit de buna si umpluta cu alte fructe (visine, caise, prune) sau cu brinza proaspata de vaci si stafide, pregatita ca pentru pasca.
Se serveste rece, taiata in bucati patrate sau rombice, eventual adaugind un mot de frisca si citeva fructe din dulceata sau compot

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Tagliatelle cu ciuperci in sos alb
Bucataras.RO

Tagliatelle cu ciuperci in sos alb

Este un preparat gustos si satios! 

Tagliatelle cu ciuperci in sos alb
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise