Un aluat foarte fraged, de casa, umplut cu mere.
Se pregătește un castron în care se amestecă untul cu un praf de sare și cu zahărul. Se adaugă ouăle, incorporându-se bine. Se adaugă zahărul cu rom, bicarbonatul de sodiu, laptele și apoi făina în două tranșe. Se amestecă inițial cu telul, apoi odată cu restul de făină, se frământă cu mâna. Dacă este cazul, se mai adaugă făină. Aluatul trebuie să fie moale, dar fără să se lipească de mâini. Se dă la rece cât timp se pregătește umplutura. Merele se spală, se curăță de coajă și cotoare și se rad cu ajutorul unei răzători cu ochiuri mari. Se lasă într-un castron, peste care se presară 4 linguri de zahăr brut și puțină zeamă de lămâie. În momentul în care încep să lase din suc, se adaugă grișul, pesmetul și se amestecă ușor să se distribuie uniform în compoziția de mere. Grișul și pesmetul vor lega bine compoziția, vor absorbi din sucul lăsat de mere, păstrând astfel din dulceața lui. Se pregătește o tavă potrivită (eu am folosit o tavă de 25 x 35 cm), se așază o hârtie de copt. Se pornește cuptorul să se încălzească. Se scoate aluatul de la rece, se împarte în două. Se întinde o primă foaie, nu foarte groasă, se înțeapă din loc în loc cu o furculiță. Se așază foaia de aluat în tavă. Eu procedez astfel: întind foaia de aluat direct pe hârtia de copt, apoi transfer ușor în tavă. Se așază aluatul frumos în tavă, lăsându-se o margine înaltă de 2 cm. Se pune umplutura de mere, se nivelează ușor, apoi se presară scorțișoară. Din aluatul rămas se întinde o altă foaie din care se decupează fâșii subțiri cu care se decorează tarta la suprafață. Eu am optat pentru un grilaj din aluat. Tarta cu mere se pune la copt, în cuptor, la 180 grade, timp de 40-50 minute, în funcție și de cuptorul fiecăruia. Când devine rumenă și miroase a copt, se poate închide cuptorul. Se lasă puțin la temperat, apoi se scoate din cuptor. Se pudrează cu zahăr după ce se răcește ca să nu se topească zahărul. Se porționează și se servește cu mare poftă! Pur și simplu minunată și v-o recomand din inimă și vouă! Să vă fie de folos!
Sugestie: se pot presăra deasupra aluatului fulgi de migdale care la copt vor căpăta o culoare aurie și vor completa gustul bun al tartei cu mere
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeCat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradNu prea am folosit conserve de nici un fel, dar acum, cu varsta am prins de gustul lor. Astazi am facut mancare de fasole din...
Reteta de mancare rapida de fasole boabe de postIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii