Tort choux a la creme

Tortul choux a la creme este o reteta de tort deosebita. Este un tort foarte aspectuos, delicat, iar de gust nici nu mai vorbim.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Tort choux a la creme

Ingrediente

  • Blat:
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura ulei
  • Crema de iaurt:
  • 375 ml iaurt de fructe
  • 15 g gelatina
  • 350 ml frisca
  • Choux a la creme:
  • 250 ml apa
  • 100 ml ulei
  • 150 g faina
  • 1 praf de sare
  • 3 oua mari/4 mici
  • Crema choux:
  • 1 plic Creme Ole de ciocolata/vanilie
  • 300 ml lapte
  • 100 ml frisca lichida
  • 5 g gelatina
  • Decor:
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 50 ml frisca
  • 1 lingura ulei
  • 100 ml frisca batuta

Mod de preparare

Pentru blat se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga uleiul si albusurile batute spuma. La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu cacaua si praful de copt.Compozitia se toarna intr-o forma rotunda de 24 cm tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor la foc mediu pana se rumeneste pe margini.

Crema de iaurt:

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece,dupa 10 minute se dizolva pe baie de aburi (fara sa clocoteasca,doar sa se incalzeasca) si se toarna peste iaurt,amestecand energic.Se da la frigider pana se intareste putin. 350ml frisca se bate tare si se incorporeaza in crema de iaurt, se da la frigider pana la folosire.

Choux a la creme:

Apa, uleiul si un praf de sare se pun pe foc,iar cand clocoteste se toarna faina in bloc si se amesteca pana se obtine o bila de aluat. Cand se raceste se incorporeaza cate un ou (nu se pune altul pana ce primul nu este incorporat) pana obtinem un aluat lipicios. Se toarna aluatul intr-un pos si se spriteaza gogosele(incercati sa fie de aceeasi marime) pe hartie de copt. Se tin in cuptor 25-30 min,pana se rumenesc deasupra. NU SE DESCHIDE USA IN PRIMELE 15 MINUTE sau chiar deloc. Cel mai bine este sa ramana in cuptor pana se racesc.

Crema pentru choux:

Intr-un vas se pune laptele, frisca lichida si plicul de crema si se mixeaza pana se obtine o crema tare.Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece,dupa 10 minute se dizolva pe baie de aburi (fara sa clocoteasca,doar sa se incalzeasca)si se toarna peste crema mixand incontinuu. Cu aceasta crema se umplu gogoselele (se face intr-o parte o gaura cat sa aiba loc spritul si se umplu).

Asamblare:

Inelul tavii in care s-a copt blatul se aseaza pe un platou.Blatul se pune in interiorul inelului,se insiropeaza bine cu un sirop din apa+zahar+vanilie/rom,se unge cu un strat subtire de crema,se aseaza gogoselele cu putin spatiu intre ele(aici am facut o greseala,a fost prima oara cand fac asa ca omul invata, deci:puneti 2 randuri de choux,dar nu puneti in centru niciuna!!!) si umpleti spatiile ramase cu crema. Dati la rece minim 2 ore.

Glazura:

Ciocolata rupta bucati se pune intr-un vas impreuna cu frisca lichida si uleiul si se amesteca pe baie de aburi pana se topeste ciocolata. De jur-imprejurul inelului se baga un cutit cu lama subtire. Se scaote inelul, se imbraca marginile in frisca, se toarna glazura deasupra (cand este calduta), se niveleaza deasupra si restul se lasa sa curga pe margini.


Tortul Choux a la creme se da la rece pana se intareste glazura. Cu ajutorul unui cutit incins se traseaza liniile pentru proportionare. Faceti in asa fel incat sa taiati gogoselele pe jumatate.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Pizza cu muschi file si masline
Bucataras.RO

Pizza cu muschi file si masline

Pizza cu muschi file si masline
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola