Torturi

Reteta Tort cu crema de lapte si jeleu de capsuni

portii reteta 20 porții
complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 2h 
gatire reteta 2h 
andraconstantinescu postat de
Postat pe: 16-05-2016
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Tort cu mascarpone si nuca de cocos (reteta video)"
 
A fost un tort excelent pe care l-am pregatit cu ocazia aniversarii fetitei mele.

ingrediente

20 portii

   esenta de vanilie
Blat:
   7 oua
   un praf de sare
   14 linguri zahar
   7 linguri ulei
   10 linguri faina, cu varf (circa 400 g)
   un plic de praf de copt (10 g).
Sirop:
   150 g zahar
   700 ml apa.
Crema de lapte:
   250 g zahar
   doua linguri faina, cu varf
   doua linguri amidon, cu varf
   esenta de vanilie
   500 ml lapte
   500 ml frisca lichida (tinuta la frigider).
Jeleu de capsuni:
   600 g capsuni
   100 g zahar
   5 g gelatina
   50 ml apa rece.
Decor:
   jeleu: 400 g capsuni
   100 g zahar
   5 g gelatina
   50 ml apa rece
   300 ml frisca lichida (tinuta la frigider)
   inimioare din zahar
   5 capsuni.

mod de preparare

Blat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun faina (treptat) si praful de copt si se amesteca aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand se rumeneste frumos. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi cu ajutorul unui cutit se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta. Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia. Sirop: Se caramelizeaza zaharul, mestecand continuu, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Dupa aceea, se lasa sa se raceasca.


Crema de lapte: Se pune o cratita cu apa la foc. Se amesteca zaharul, faina, amidonul, esenta de vanilie si laptele intr-un craticior si se fierb pe baie de abur pana cand se ingroasa. Se lasa sa se raceasca. se mixeaza frisca, apoi se amesteca cu crema racita. (Daca vreti sa iasa o crema fina se mai poate da prin robotul de bucatarie sau la blender pentru a nu ramane cocoloase tari.) Jeleu de capsuni: Capsunile se spala si li se indeparteaza coditele, apoi se fierb impreuna cu zaharul pana cand incep sa se prinda de vas. Se lasa sa se racoreasca, dupa care se maruntesc la robotul de bucatarie. Se pune o cratita cu apa la foc. Se hidrateaza gelatina cu apa rece intr-un castron, iar dupa ce se solidifica, se pune castronul in apa calda pana cand se dizolva. Gelatina se amesteca apoi cu jeleul de capsuni.


Asamblare: Se taie blatul in trei parti. Se aseaza prima foaie pe platou, se fixeaza inelul detasabil de la tava in care a fost copt blatul, se insiropeaza foaia, se adauga jumatate din crema de lapte, jumatate din jeleu, a doua foaie de blat (se insiropeaza), restul de crema de lapte, restul de jeleu, ultima foaie de blat (se insiropeaza). Se tine tortul la frigider 3-4 ore sau cel mai bine pana a doua zi.


Decor: Se scoate inelul detasabil de pe tort. se mixeaza frisca (se pot pune si 2-3 linguri de zahar in ea daca nu vi se pare dulce) si se imbraca tortul pe margini cu un strat generos. Se elimina excesul de frisca de pe deasupra tortului, iar cu un pieptane pentru prajituri se traseaza linii de jur-imprejur tortului. Pe margini se fac floricele, apoi in mijlocul fiecareia se pune cate o inimioara din zahar. Se pregateste un jeleu de capsuni din ingredientele date asa cum am prezentat mai sus. Se pune jeleul, putin cate putin, dinspre mijloc catre margini, lasand sa se scurga. Se lasa la rece 30-40 de minute ca sa se inchege jeleul. Cu restul de frisca se scrie pe tort, apoi se fac floricele pe margini, in care se fixeaza cate un sfert de capsuna.

Incearca si Blat simplu pentru tort
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de lapte si jeleu de capsuni" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.