Tort cu fructe si crema mascarpone

Tortul cu fructe si crema mascarpone este absolut delicios. Datorita retetei prezentata in imagini pas cu pas, puteti si dumneavoastra sa pregatiti acest tort delicios pentru orice ocazie festiva.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie
Tort cu fructe si crema mascarpone

Ingrediente

  • Blatul (multumesc Pocahontas! ):
  • - o cana cu zahar
  • - jumatate cana cu ulei
  • - un ou
  • - o cana lapte
  • - 2 cani faina
  • - o lingura rasa de bicarbonat
  • - coaja de grapefruit (nu am avut lamaie)
  • - coaja de lamaie confiata
  • - vanilie
  • - 3 linguri magiun de prune
  • - 3 linguri cacao
  •  
  • Creme:
  • - 6 oua (6 galbenusuri
  • 3 albusuri)
  • - 300 ml frisca
  • - 90 ml lapte
  • - coniac dupa gust
  • - 250 g mascarpone
  • - ata pentru taiat blatul
  • - 80 grame ciocolata alba
  • - un pliculet de gelatina
  • - o jumatate de borcan compot de visine
  • preferabil fara samburi (ale mele au avut samburi si le-am curatat)
  • - 2 cutii cu compot de mandarine (folosim si fructele bine stoarse si sucul)
  • - o fiola de vanilie
  • - 100 g zahar
  •  
  • Decorarea tortului;
  • - a doua jumatate din compotul de visine (fructe si sirop)
  • - 3 ciocolate albe
  • - jumatate de ciocolata cu lapte
  • - coniac si/sau lichior (eu am avut lichior de lamaie)
  • - 2
  • 5 linguri amidon
  • - o punga de caramele (sugus)
  • - coloranti alimentari (mai ales verde)

Mod de preparare

In primul rand se aprinde cuptorul la 180 de grade, ca sa se incinga bine inainte sa punem blatul la copt.
Apoi, am amestecat bine oul cu zaharul, am adaugat apoi ingredientele umede (laptele, uleiul, magiunul) si mirodeniile. Am adaugat faina amestecata cu bicarbonat si cacao.

Intr-o tava de tort cu fundul detasabil am pus hartie de copt , am adaugat compozitia...si am pus-o sa naduseaca la cuptor timp de 30-35 de minute. Spre final am terorizat un pic blatul , intepandu-l cu o scobitoare pana s-a plictisit si mi-a lasat-o curata. Dupa ce s-a copt, l-am scos si l-am lasat sa se odihneasca pana s-a racit.

Mai intai am crestat blatul de jur imprejur (2 taieturi, ca sa imi iasa 3 bucati de blat), cat sa pot sa bag ata prin taietura. Apoi am luat o bucata de ata cat sa inconjor blatul si sa mai am si de ce sa tin bine. Am bagat ata usor in taieturi, am prins cu mana dreapta de capatul stang al atei si cu mana stanga de capatul drept si am tras usurel pana a iesit ata dreapta (va dati seama cate a patimit bietul blat? L-am batut, apoi l-am copt, apoi l-am intepat si la sfarsit l-am sugrumat!)

 

Mai departe am facut baza pentru cele 2 creme:
- am amestecat foarte bine galbenusurile cu zaharul. Apoi am adaugat laptele si am pus totul pe focul cel mai mic, amestecand in continuu.

- Cat timp s-a racit baza pentru crema am pus hartie de copt si inelul inapoi in jurul primei bucati de blat. L-am insiropat cu compot amestecat cu coniac, apoi am asezat visinele.

- Am luat 2/3 din baza de crema, am amestecat-o cu mascarpone, vanilie, 2 linguri de frisca batuta si 2 linguri de gelatina (preparata astfel : am lasat-o cu 100 ml apa rece timp de 10 minute , apoi am dizolvat-o pe bain-marie )

- Am batut bine cele 3 albusuri

- Apoi le-am incorporat in crema. Trei sferturi din crema a ajuns peste visine

-Am pus a doua parte de blat, l-am insiropat si l-am acoperit cu mandarine

-Pentru a doua crema am adaugat ciocolata alba in baza de crema ramasa si am amestecat bine pe foc mic pana s-a topit ciocolata. Dupa ce s-a racit am adaugat 4 linguri de gelatina si aproximativ 250 ml frisca batuta. Am pus-o pe toata peste mandarine. A urmat blatul numarul 3, insiropat si crema ramasa de la stratul cu visine.

Apoi am lasat tortul la frigider pana dimineata.

Decorarea tortului:

Am taiat o fasie de hartie de copt mai inalta decat tortul si am intins-o. Am topit ciocolata la bain-marie (separat ciocolata alba de cea cu lapte). In partea de jos a hartiei m-am straduit sa fac un fel de valuri din ciocolata cu lapte. Apoi am completat cu ciocolata alba astfel incat sa obtinem o banda mai inalta decat tortul. am lasat sa se raceasca un pic ciocolata, apoi am infasurat hartia in jurul tortului (la aceasta operatiune mi-ar fi trebuit inca vreo 2 maini ca sa nu manjesc chiar totul in ciocolata, insa pana la urma m-am descurcat)

Infasurat bine, am pus tortul la frigider.
M-am apucat apoi de topingul de visine : am pus intr-o tigaie visinele, o cana cu sirop, putin coniac si lichiorul de lamaie. Mi-a trecut prin gand sa flambez compozitia, dar mi-a fost mila de propriile sprancene, asa ca m-am abtinut Intr-o canuta am amestecat amidonul cu niste compot si l-am adaugat in tigaie. Asa... mai departe am dezbracat tortul cu maare grija si emotie de hartia de copt, avand grija sa nu care-cumva sa rup ciocolata. Apoi, am pus visinele cu sirop cu tot si am inceput sa ornez.

Reteta de tort cu fructe si crema mascarpone a fost propusa de IriA pe forum culinar.



Serviti tortul cu fructe si crema mascarpone la ocaziile festive.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Negresa de post cu nuci
2
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Rulouri fragede cu branza
3
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Reteta Limoncello - lichior de lamai
4
Cocktail-uri

Reteta Limoncello - lichior de lamai

Limoncello de casa ce poate fi consumat atat ca aperitiv cat si digestiv

Reteta Limoncello - lichior de lamai
Macrou cu sos de rosii la cuptor
5
Mancaruri cu peste

Macrou cu sos de rosii la cuptor

Pentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...

Macrou cu sos de rosii la cuptor
Parteneri
Pandispan cu fructe si crema fina de branza
Bucataras.RO

Pandispan cu fructe si crema fina de branza

O prăjitură simplă dar foarte gustoasă. Iniţial am zis că fac doar un pandişpan pufos cu vişine, mai ales că am...

Pandispan cu fructe si crema fina de branza
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga