Sarmale

Se trece carnea prin masina de tocat si se adauga slanina taiata in cubulete mici, ceapa calita in untura, orezul ales si spalat. Se potriveste totul

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 verze murate mijlocii
  • 200 g costita afumata sau kaizer
  • sorici
  • 100 ml suc de rosii
  • 10 boabe piper
  • 1 foaie de dafin sau samanta de marar
  • Umplutura: 500 g carne de porc
  • 200 g slanina
  • 5 cepe
  • 100 g orez
  • piper
  • sare
  • 1 lingura untura

Mod de preparare

Se trece carnea prin masina de tocat si se adauga slanina taiata in cubulete mici, ceapa calita in untura, orezul ales si spalat. Se potriveste totul de sare si piper si se amesteca pana la omogenizarea compozitiei.

Foile de varza se desprind de pe cotor si se taie in doua, eliminand partea tare din mijloc. Daca sunt prea acre sau prea sarate se tin o jumatate de ora in apa rece. Foile foarte mari se taie in mai multe bucati aproximativ egale. Mijlocul verzei nu mai are foi bune de umplut. Acestea se toaca marunt si se pun pe fundul vasului in care se fierb sarmalele, impreuna cu bucatile de kaizer si sorici.

Umplutura se pune pe foaia de varza in cantitate potrivita: nici prea multa, ca sa nu se desfaca la fiert, nici prea putina, ca sa nu fie in mijlocul ruloului in interior si se asaza sarmalele una langa alta, fara a lasa spatiu intre ele, in straturi. Intre straturi se presara varza tocata, se pun boabe de piper, foi de dafin sau samanta de marar. Deasupra se asaza, ca si la fund, un strat mai gros de marar. Se umple oala cu apa fierbinte si se da la foc domol, de preferinta nu direct pe flacara.

Vasul in care fierb sarmalele trebiue sa fie incapator, in asa fel incat, dupa ce s-a pus ultimul strat de varza, sa mai ramana putin spatiu, fiindca sarmalele se umfla la fiert in prima jumatate de ora. Dupa ce au dat in fiert, se adauga sucul de rosii (sau pasta de tomate diluata cu putina apa calda). Sarmalele se dau apoi la cuptor, unde sunt lasate la foc moale cateva ore, pana scade zeama.
Se servesc fierbinti, cu mamaliguta calda si eventual cu smantana sau iaurt, intre gustari si friptura. Se pot decora doar cu ardei iuti intregi si cu marar verde tocat marunt.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Frunze de vita oparite
2
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
3
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
4
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Parteneri
Desert prajitura cu mascarpone si dulceata de afine, fara zahar
Bucataras.RO

Desert prajitura cu mascarpone si dulceata de afine, fara zahar

Cand ai pofta de ceva dulce la ceas de seara, ca sa nu te simti prea vinovat, pregatesti o prajitura fara zahar, macar stii...

Desert prajitura cu mascarpone si dulceata de afine, fara zahar
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise