Supa de rosii

Trebuie sa alegi rosii cat mai coapte – moi si un pic crapate, cum am eu aici - au mai mult gust si nu risti sa iti iasa supa portocalie.

Portii
4
Timp pregatire
10 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1,5 kg de rosii cat mai coapte
  • 1 ceapa medie
  • 1 legatura de usturoi verde
  • 2 morcovi
  • 3 tije de telina apio
  • busuioc proaspat dupa gust
  • 30 g de unt
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 200 ml de smantana de gatit
  • 1/2 lingurita de zahar
  • sare si piper dupa gust
  • Pentru crutoane:
  • paine alba
  • putin ulei de masline
  • cca o lingura rasa de oregano uscat
  • Pentru servire:
  • 100 g parmezan

Mod de preparare

Toaca ceapa, morcovii, tijele de apio si usturoiul verde marunt. Pune o oala pe foc si adauga untul si o lingura de ulei de masline. Uleiul nu lasa untul sa se arda, doar nu vrei fum in bucatarie.

 

Caleste legumele bine si cand au devenit translucide adauga stoc sau apa fierbinte daca nu ai. Stocul este supa concentrata de legume, pui, vita sau peste pe care o congelezi si o poti folosi oricand pentru a da un gust mai bun mancarii. Poti astfel sa incoluiesti cuburile de supa din comert. E o alegere mult mai sanatoasa.

 

Cand sunt fierte legumele, verifici asta intepandu-le, adauga rosiile taiate cuburi in prealabil. Rosia incetineste fierberea, de-aceea e bine s-o adaugi la final. Nu uita, insist chiar, rosiile sa fie bine coapte, daca nu gasesti, mai bine folosesti rosii italienesti la conserva. Sunt culese chiar la maturitate, la sfarsitul sezonului, prin septembrie.

 

Toaca busuiocul si pune-l deasupra impreuna cu zaharul, sarea si piperul. Zaharul o sa mai taie din aciditatea rosiei. Lasa totul sa fiarba pana ce se inmoaie rosiile. Pune smantana intr-un bol si adauga din cand in cand cate un polonic din supa de rosii si amesteca; astfel o sa aduci incet smantana la temperatura supei din oala, daca o pui direct, ea se va taia.


Dupa ce-ai incorporat cca 7-8 polonice, ia supa de pe foc, adauga smantana si blendeaza totul. Taie apoi painea alba cubulete si pune-o intr-un castron incapator. Stropeste-o cu ulei de masline si presara oregano si putina sare. Amesteca bine si-apoi pune totul intr-o tava de cuptor cu hartie de copt. Introdu-o in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade pana se rumenesc. Da parmezan pe razatoarea subtire si presara pe deasupra supei. Adauga crutoane si e gata! 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci