Sari la conținut

Poză

Socata


64 răspunsuri la acest topic

#1 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 30 May 2008 - 05:25 PM

SOCATA

Sunt sigura ca e o bautura iubita de multi...Cum ma uitam eu pe la indexul retetelor noi (dupa martie 2008) am vazut ca e gol-golut la racoritoare si cum aveam azi in program sa fac socata am zis s-o bag si la imagini, poate ajuta pe cineva. Deci, cine n-a facut niciodata socata, acum e momentul, ca acum e sezonul, socul e in floare, asa ca fetelor, mergeti la cules!

In reteta aceasta de socata am bagat toate "secretele" pe care le-am intalnit de-a lungul timpului pentru "cum sa faci cea mai buna socata"... nu trebuie sa respectati toata reteta, puteti sari peste optionale...Aveti nevoie de:

10 l apa
1 kg zahar
8 flori de soc
3-4 lamai razuite de coaja si taiate in sferturi
coaja razuita de la lamaile de mai sus
1-2 linguri stafide (optional)
1/2 lingurita drojdie uscata sau dizolvata in apa (optional)


Puneti cateva linguri de zahar intr-o cratita si caramelizati-l.
DSC00942.jpg
Cand e topit tot zaharul si are o culoare brun inchis se stinge cu 1/2 l apa si se lasa la foc mic sa se dizolva zaharul caramelizat.
DSC00943.jpg
Se pune si restul de zahar pentru a se dizolva
DSC00944.jpg
si se amesteca cateva minute dupa care se stinge focul si se lasa la racit, daca vreti sa raciti siropul mai repede, puneti apa rece peste. (Caramelizarea zaharului este optionala, mie imi place pentru ca ii da o culoare aurie socatei si o aroma fina de caramel :D )

Cand siropul e doar caldut se pune 1/2 lingurita drojdie si se amesteca pentru a se dizolva (Si acest lucru este optional, drojdia grabeste fermentarea, dar trebuie sa amestecati socata din cand in cand in timpul fermentarii)
DSC00947.jpg

In recipientele in care vreti sa lasati socata la fermental (eu am folosit borcane de 5 l de muraturi rolleyes.gif ) se pun cate 4 flori de soc (in fiecare borcan), lamaie, coaja de lamaie si stafidele optional).
DSC00946.jpg
Turnati peste siropul de zahar (chiar daca nu doriti sa caramelizati zaharul este bine sa faceti un sirop, astfel fermenteaza mai repede)
DSC00948.jpg
si completati cu restul de apa. Lasati la soare 3-4 zile.
DSC00950.jpg
Apoi se pune in sticle si se da la frigider.

...va servesc cu un pahar de socata rece peste 3 zile tongue.gif

#2 imra

imra

    Academic Chef

  • Membri
  • 1022 posturi

Postat 30 May 2008 - 05:33 PM

Cea mai tare bautura de sezon asta e! Mama tocmai a facut o tura de socata si cred ca maine fac si eu.\
Ce zici, Kiken, oare merg florile de soc pastrate la congelator?
Stelutza

#3 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 30 May 2008 - 05:35 PM

QUOTE(imra @ May 30 2008, 05:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Cea mai tare bautura de sezon asta e! Mama tocmai a facut o tura de socata si cred ca maine fac si eu.\
Ce zici, Kiken, oare merg florile de soc pastrate la congelator?


Eu le usuc si le folosesc si asa...sincer n-am incercat congelate, asa ca nu-mi dau cu parerea smile.gif

Editat de KikenHana, 30 May 2008 - 05:35 PM.


#4 imra

imra

    Academic Chef

  • Membri
  • 1022 posturi

Postat 30 May 2008 - 05:50 PM

QUOTE(KikenHana @ May 30 2008, 05:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Eu le usuc si le folosesc si asa...sincer n-am incercat congelate, asa ca nu-mi dau cu parerea smile.gif


O sa congelez eu si, mai la toamna, apar aici sau la traume smile.gif
multumesc
Stelutza

#5 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 30 May 2008 - 08:46 PM

Chiar astazi ma uitam peste topicul Giorgianei cu "Socata".Mi-am cules si eu azi flori,dar am uitat sa cumpar lamaie.Maine pun si eu in borcane...abia astept sa fie gata smile.gif

#6 Mudjahista

Mudjahista

    Master of disaster

  • Membri
  • 2179 posturi
  • Gender:Female

Postat 30 May 2008 - 10:33 PM

CITAT(KikenHana @ May 30 2008, 05:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Sunt sigura ca e o bautura iubita de multi...
...
poate ajuta pe cineva.
...

blob1.gif Pe mine da. Chiar voiam sa deschid un topic sa intreb de vreo reteta buna de Socată si uite ca ai aparut tu, multumesc Kiki floare.gif.
No stai sa vezi ca maine ma duc la cules de soc, chiar si aici in centrul biggrin.gif orasului am vazut.
Imi spui te rog cum pastrezi floarea? O usuci la soare sau la umbra? si toate la gramada sau...?

Banuiesc ca si la congelator ar merge pastrata, asa cum zice si Imra (mersi de idee Imra floare.gif)

MUDJ@HISTA

#7 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 30 May 2008 - 10:40 PM

QUOTE(Mudjahista @ May 30 2008, 10:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
blob1.gif Pe mine da. Chiar voiam sa deschid un topic sa intreb de vreo reteta buna de Socată si uite ca ai aparut tu, multumesc Kiki floare.gif.
No stai sa vezi ca maine ma duc la cules de soc, chiar si aici in centrul biggrin.gif orasului am vazut.
Imi spui te rog cum pastrezi floarea? O usuci la soare sau la umbra? si toate la gramada sau...?

Banuiesc ca si la congelator ar merge pastrata, asa cum zice si Imra (mersi de idee Imra floare.gif)



Eu le usuc la soare, le pun pe un prosop curat, fiecare floare in parte, sa nu stea claie peste gramada. Acuma ca tot ziceti voi de inghetat, am sa incerc si eu tongue.gif

#8 diamond

diamond

    abcd...urs!

  • Membri
  • 4041 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...pana la...

Postat 30 May 2008 - 11:02 PM

Hana, buna rau bauturica asta!!!

fac cu flori uscate de soc dar acum cand ma gandesc ca se pot ingheta e si mai si!!

acu cativa ani cand beam socata luam vreo 2 kile din cz zaharului biggrin.gif


#9 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 30 May 2008 - 11:18 PM

QUOTE(diamond_girl @ May 30 2008, 11:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Hana, buna rau bauturica asta!!!

fac cu flori uscate de soc dar acum cand ma gandesc ca se pot ingheta e si mai si!!

acu cativa ani cand beam socata luam vreo 2 kile din cz zaharului biggrin.gif


ei diamond_girl...nu sti tu ca se bea cu masura? laugh.gif

da reteta asta sa sti ca nu-i asa de dulce...vine 100 gr de zahar pe litru de apa, deci cam 2-3 linguri de zahar la litru...Acuma nu bea si tu 10 l singura, cheama ajutoare sith.gif

Editat de KikenHana, 30 May 2008 - 11:19 PM.


#10 diamond

diamond

    abcd...urs!

  • Membri
  • 4041 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...pana la...

Postat 30 May 2008 - 11:22 PM

laugh.gif

toata vara beam numa asa ceva... nu de la 10 l laugh.gif

#11 Guguluff

Guguluff

    Academic Chef

  • Membri
  • 1296 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucharest;)

Postat 01 June 2008 - 09:25 AM

Am cules de la padure saptamana trecuta soc fresh si am baut deja pe anul asta o portie. Dar cu sirop de caramel chiar nu stiam si am sa incerc.
Merci de idee, prezentare si redactare, Hana pupic.gif
Diamond, cum bei toata vara socata? Pui flori muuulte la pastrat ca ma gandesc ca se cam usuca deja? Si noi uscam cateva portii dar nu mai au aceiasi aroma ca vara.
Si merge facuta cu miere sau fructoza(ultima chiar nu ingrasa prea tare wink.gif )

#12 simona

simona

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 01 June 2008 - 11:01 AM

Pt cine a intrebat , merg florile de soc congelate.

Eu am avut numai ghinion anul asta , de 2 ori mi s-au mucegait florile , in 2 zile s-a prins deja mucegaiul.

Cred ca mai incerc o data.

Am auzit ca siropul de flori de soc ar fi bun. Stie cineva cum se face?


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.

#13 ball dania

ball dania

    Captain Cook

  • Membri
  • 235 posturi

Postat 01 June 2008 - 10:50 PM

QUOTE(simonaro29 @ Jun 1 2008, 11:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Pt cine a intrebat , merg florile de soc congelate.

Eu am avut numai ghinion anul asta , de 2 ori mi s-au mucegait florile , in 2 zile s-a prins deja mucegaiul.

Cred ca mai incerc o data.

Am auzit ca siropul de flori de soc ar fi bun. Stie cineva cum se face?




iti scriu reteta pe care o incerc eu acuma.nu au trecut decat patru zile de cand am pus de sirop, dar daca vrei sa incerci...

1,5 litri apa
15linguri de zeama de lamaie
12 flori de soc
2 kg zahar

spalati florile, uscati-le cu hartie, puneti toate ingredientele intr-un vas de pamant, acoperiti cu o panza.
amestecati de doau ori pe zi timp de zece zile.
dupa cele zece zile, filtrati siropul si puneti in sticle sterilizate (si calde) pe care le intoarceti apoi cu baza-n sus, pentru a crea un vid (nu zice la ce-o folosi)(cred ca-i tehnica care se mai intalneste pe la dulceturi, compoturi)
sticlele respective se pastreaza un an.odata deschisa, sticla se pastreza la rece.



eu am facut cantitatile pe jumatate, deja de la a treia zi s-a topit zaharul.am pus in oala normala emailata, o tin in camera,dar nu direct in bataia soarelui.


am citit un articol in care se spune ca nu e indicata copiilor, chiar daca este slab alcoolizata, acestora recomandandu-se mai curand siropul sau dulceata de soc.

daca cineva a facut pana acum sirop de soc, sunt amatoare.
am ales sa-ncerc reteta asta fiindca e fara fierbere.
de-abia duminica viitoare se fac zece zile. da pana atunci n-or mai fi flori de soc, deja vad ca se usuca prin pomi

#14 defraga

defraga

    Academic Chef

  • Membri
  • 1337 posturi
  • Gender:Female
  • Location:urziceni-ialomita

Postat 01 June 2008 - 11:20 PM

Kiken...
Mi-ai adus aminte de copilarie cu aceasta reteta. pupic.gif
Bunicul ne facea suc de soc pt. noi si pentru el sampanie. Normal ca ne dadea si noua sa gustam de la el...ca de ....eram pofticiosi . rolleyes.gif
Da sampanie din macese ai baut vreodata? wink.gif
Se face la fel ca si cea de soc....numai ca nu este nevoie sa caramelizezi zaharul si sa pui lamaie.
Capata culoare de la maceasa. Se obtine o bautura foarte buna la gust si vitaminizanta....

#15 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 02 June 2008 - 05:15 PM

defraga, la toamna sigur am sa incerc sampania de macese...n-am baut niciodata, dar, intre timp va invit in gradina la o degustare de socata tongue.gif

Miniaturi atașate

  • limo.jpg

Editat de KikenHana, 02 June 2008 - 05:16 PM.


#16 Mudjahista

Mudjahista

    Master of disaster

  • Membri
  • 2179 posturi
  • Gender:Female

Postat 03 June 2008 - 12:00 AM

CITAT(KikenHana @ May 30 2008, 10:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Eu le usuc la soare, le pun pe un prosop curat, fiecare floare in parte, sa nu stea claie peste gramada. Acuma ca tot ziceti voi de inghetat, am sa incerc si eu tongue.gif

Ok, multumesc ptr. raspuns. floare.gif Inca de sambata am pus la congelator 8 pungi cu flori de soc tongue.gif. Una asteapta biggrin.gif in frigi s-o fac. Cum azi n-am avut chef sa ma duc sa cumpar lamai, inca mai asteapta rolleyes.gif

CITAT(KikenHana @ Jun 2 2008, 05:15 PM) <{POST_SNAPBACK}>
...
intre timp va invit in gradina la o degustare de socata tongue.gif
socata1.jpg

Kiki, icon_eek.gif , da' asta numa' a culoare de caramel nu aduce icon_rolleyes.gif...sau ai pus tu itzi-pitzi sárga festék?

MUDJ@HISTA

#17 Giorgiana

Giorgiana

    Vedeta culinara

  • Membri
  • 4630 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 June 2008 - 09:31 AM

QUOTE(petunie @ May 30 2008, 09:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Chiar astazi ma uitam peste topicul Giorgianei cu "Socata".Mi-am cules si eu azi flori,dar am uitat sa cumpar lamaie.Maine pun si eu in borcane...abia astept sa fie gata smile.gif


Da, ai ramas datoare, ca anul trecut parca nu ai mai reusit sa faci socata, acum ti-a iesit sau ati si baut-o deja!!!!

#18 cami_dxb

cami_dxb

    Big Chef

  • Membri
  • 758 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Dubai - UAE

Postat 03 June 2008 - 03:27 PM

Si mama facea in fiecare an suc de soc si de macese. Cel de macese il facea in cantitati industriale, aveam sa bem jumatate din iarna.
Cu sucul de soc am avut si aventuri intr-un an. Il pusesem in bidoane de plastic, in camara, pe langa niste borcane de 10 kg cu castraveti. Si intr-o dimineata, cum stateam eu si ma uitam la televizor aud ceva de genu: BUM, trosc, trosc. M-am speriat de numa. Ma duc in camara si de la usa am simtit ca mi se uda sosonii. Am intrat si am evaluat dezastrul: un bidon de suc de soc explodat, un borcan de 10 kg facut farame si castravetii imprastiati pe podea. Paguba cea mai mare a constituit-o borcanul de 10 kg, ca nu prea mai avea mama si nici nu se gaseau in perioada aia.

#19 Mudjahista

Mudjahista

    Master of disaster

  • Membri
  • 2179 posturi
  • Gender:Female

Postat 03 June 2008 - 03:38 PM

CITAT(cami_dxb @ Jun 3 2008, 03:27 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Si mama facea in fiecare an suc de soc si de macese. Cel de macese il facea in cantitati industriale, aveam sa bem jumatate din iarna.
Cu sucul de soc am avut si aventuri intr-un an. Il pusesem in bidoane de plastic, in camara, pe langa niste borcane de 10 kg cu castraveti. Si intr-o dimineata, cum stateam eu si ma uitam la televizor aud ceva de genu: BUM, trosc, trosc. M-am speriat de numa. Ma duc in camara si de la usa am simtit ca mi se uda sosonii. Am intrat si am evaluat dezastrul: un bidon de suc de soc explodat, un borcan de 10 kg facut farame si castravetii imprastiati pe podea. Paguba cea mai mare a constituit-o borcanul de 10 kg, ca nu prea mai avea mama si nici nu se gaseau in perioada aia.


Chiar voiam sa intreb daca se poate face in ceva de plastic, ca borcane n-am.

MUDJ@HISTA

#20 cami_dxb

cami_dxb

    Big Chef

  • Membri
  • 758 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Dubai - UAE

Postat 03 June 2008 - 03:43 PM

QUOTE(Mudjahista @ Jun 3 2008, 05:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Chiar voiam sa intreb daca se poate face in ceva de plastic, ca borcane n-am.

Al nostru era deja tras de pe flori, era pus la pastrare cand a explodat. E recomandat sa-l faci in ceva cu gura larga, oala mare, galeata, borcan etc., sa nu te chinui sa bagi florile si ce mai pui tu acolo pe gura sticlei.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi