Sari la conținut

Poză

Tort de lamaie


22 răspunsuri la acest topic

#1 Bianca_21

Bianca_21

    Master of disaster

  • Membri
  • 5391 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 28 February 2010 - 02:22 AM

Astazi am avut pofta de ceva acru si cum suntem amandoi innebuniti dupa lamaie s-a potrivit perfect tortul acesta. smile.gif

Ingrediente aluat: 500gr faina, 2 lingurite rase praf de copt, 150gr zahar pudra, 1 zahar vanilat, putina sare, coaja rasa de la o lamaie, 3 oua, 300gr unt sau margarina, eu am folosit unt.

PICT7526.JPG

Framantam un aluat din ingredientele de mai sus si cand e gata pudram masa de lucru cu faina si il tavalim prin ea. Se da la rece cam jumatate de ora.

PICT7529.JPG

Il taiem in 6 parti egale

PICT7531.JPG

O parte se intinde si se decupeaza 24 sau 32, depinde in cate felii doriti sa taiati tortul , forme mici, ca la fursecuri (stelute, floricele, inimioa), ce vreti voi

PICT7533.JPG

care le coacem la 175°C timp de 8-10 min.

PICT7539.JPG

Intre timp ungem o forma de tort de 26cm si intindem o parte din cele 5 bucati ramase, apoi coacem la 180°C circa 12-15 min, pe rand pana le terminam.

PICT7536.JPG

Cand suntem gata facem crema din coaja rasa de la 2 lamai, 150ml suc de lamaie, 175gr zahar, un zahar vanilat si 2 linguri amidon, le punem pe foc pana se topeste zaharul.

PICT7543.JPG

Apoi inainte sa luam crema de pe foc adaugam 3 oua, si amestecam pana incepe sa se ingroase. Se lasa la racit si se adauga 200gr unt moale.
Incepem sa intindem crema intre foi, si la sfarsit facem o glazura din 225gr zahar pudra si 4-5 linguri suc de lamaie sau portocale, eu am pus lamaie.

PICT7547.JPG

Se lasa 2-3 linguri de crema deoparte pentru fursecuri, care se lipesc si se pun peste glazura. Am mai ornat cu fistic si gata tortul biggrin.gif

PICT7554.JPG

Pofta mare!

PICT7577.JPG







#2 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 28 February 2010 - 08:19 AM

Asta e genul de tort care imi place si pe care, daca il fac, sunt convinsa ca nu-l mutilez. Cum se da dezlegare "de la cura", cum il prestez.

#3 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 28 February 2010 - 09:03 AM

citii si urmatorul lucru pe care il facui, ma dusei la inceputul topicului sa vad lista de ingrediente. am tot ce-mi trebuie, mai putin fistic. merge si asa. il fac zilele astea, imediat cum termin ceea ce mai e pe-aci. mooooor dupa lamiie, cred ca are un gust fantastic acest tortulet. revin cu impresii, fara poze. acum m-a lasat si aparatul foto sad.gif

#4 lorynov

lorynov

    Captain Cook

  • Membri
  • 427 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Barlad

Postat 28 February 2010 - 10:59 AM

Ce prezentare frumoasa ai facut notworthy.gif
Felicitari!! floare.gif

#5 Bianca_21

Bianca_21

    Master of disaster

  • Membri
  • 5391 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 28 February 2010 - 01:06 PM

Jenny, fisticul nu e important, ca nici nu se simte din cauza lamaii biggrin.gif Abia astept sa vad ce parere ai.
Multumesc fetele pupic.gif

#6 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 01 March 2010 - 11:44 AM

O reteta super atragatoare care mi-a atras atentia inca de cand ai postat-o..
Bianca iti multumesc pupic.gif
O floare.gif pentru prezentare!!!


#7 Bianca_21

Bianca_21

    Master of disaster

  • Membri
  • 5391 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 01 March 2010 - 04:21 PM

Multumesc draga Dora pupic.gif

#8 vdaiana

vdaiana

    Big Chef

  • Membri
  • 513 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Timisoara

Postat 21 March 2010 - 09:41 PM

Bianca, mersi pentru reteta
am facut tortul in weekend cu ocazia unei duble zile onomastice in familie (io si tata biggrin.gif )
am avut ceva peripetii in primul rand cu blatul care a iesit extrem de moale si a trebuit sa mai adaug faina, apoi un blat l-am ars tare de tot si am ramas doar cu 4 blaturi la final.
crema este excelenta, dar prea putina pentru gustul meu wink.gif
glazura a iesit prea acra si s-a crapat putin dupa ce s-a intrit.
la final insa am primit numai cuvinte de lauda.
am sa incerc aceasta crema si cu alt fel de blaturi pentru ca e foarte foarte buna!


iata rezultatul smile.gif









#9 Sheherezada.

Sheherezada.

    Master of disaster

  • Membri
  • 3169 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Netherland
  • Interests:I fall asleep thinking of you. <br />Dreaming of things i wish were true. <br />As i wake i shed a tear, <br />cause i awake with out you here.

Postat 21 March 2010 - 11:03 PM

Il salvez si eu si cred ca o sa prestez sub forma de prajitura pentru in iunie , la nunta mea.Te pup ! occasion14.gif
lI fall asleep thinking of you.
Dreaming of things i wish were true.
As i wake i shed a tear,
Cause i awake without you here.
Sheherezada for you!



BEETJE CHIQUE

www.Beetjechique.nl


#10 claudia-andi

claudia-andi

    Captain Cook

  • Membri
  • 440 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pitesti

Postat 22 March 2010 - 10:03 AM

Tortul asta arata si suna sssuuuper bine! Il fac! Astazi, daca ma lamuresc!
Dar, am intrebari:
- ouale inainte sa le pun in crema le bat separat?
- daca le adaug in crema incinsa nu se coaguleaza?
- amidonul se pune la inceput? (asa scrie in descriere, dar vreau sa fiu sigura!)


Multumesc pentru reteta! floare.gif Il fac exact cum l-ai prezentat (nu modific nimic, eventual mai multa crema), dar cred ca merge si in varianta cu portocale sau de ce nu si lime! Asta pentru cei carora nu le place lamaia! Noua ne place!

#11 Bianca_21

Bianca_21

    Master of disaster

  • Membri
  • 5391 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 22 March 2010 - 01:26 PM

QUOTE(vdaiana @ Mar 21 2010, 09:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Bianca, mersi pentru reteta
am facut tortul in weekend cu ocazia unei duble zile onomastice in familie (io si tata biggrin.gif )
am avut ceva peripetii in primul rand cu blatul care a iesit extrem de moale si a trebuit sa mai adaug faina, apoi un blat l-am ars tare de tot si am ramas doar cu 4 blaturi la final.
crema este excelenta, dar prea putina pentru gustul meu wink.gif
glazura a iesit prea acra si s-a crapat putin dupa ce s-a intrit.
la final insa am primit numai cuvinte de lauda.
am sa incerc aceasta crema si cu alt fel de blaturi pentru ca e foarte foarte buna!
iata rezultatul smile.gif


Imi place tortul tau si imi pare rau ca ai ars o foaie, se mai intampla, totusi nu inteleg de ce ti s-a crapat glazura.
Cat despre faina, am mai patit asta si eu la retete romanesti in sensul ca aici faina e diferita fata de cea din Ro sau Italia, de aceea uneori iese prea teapan sau prea moale, si de multe ori a trebuit sa adaug si eu faina la tot felul de retete sau aceeasi cantitate pentru ouale (de exemplu) de aici a fost prea multa.

QUOTE(Sheherezada. @ Mar 21 2010, 11:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Il salvez si eu si cred ca o sa prestez sub forma de prajitura pentru in iunie , la nunta mea.Te pup ! occasion14.gif


wink.gif

QUOTE(claudia-andi @ Mar 22 2010, 10:03 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Tortul asta arata si suna sssuuuper bine! Il fac! Astazi, daca ma lamuresc!
Dar, am intrebari:
- ouale inainte sa le pun in crema le bat separat?
- daca le adaug in crema incinsa nu se coaguleaza?
- amidonul se pune la inceput? (asa scrie in descriere, dar vreau sa fiu sigura!)
Multumesc pentru reteta! floare.gif Il fac exact cum l-ai prezentat (nu modific nimic, eventual mai multa crema), dar cred ca merge si in varianta cu portocale sau de ce nu si lime! Asta pentru cei carora nu le place lamaia! Noua ne place!


Eu nu am avut probleme cu ouale, le-am adaugat batute cu o furculita si am amestecat, nu s-a intamplat nimic. Daca vrei poti sa iei de pe foc crema, sa adaugi ouale si apoi sa le pui iar pe foc sio sa amesteci pana se ingroasa. Da, amidonul se pune la inceput.

#12 claudia-andi

claudia-andi

    Captain Cook

  • Membri
  • 440 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pitesti

Postat 07 April 2010 - 05:21 PM

L-am facut, asa cum am spus, insa au fost ceva probleme cu calcultorul si nu am mai putut intra pe aici!
Multumesc pentru reteta! A fost bun, racoros, bun!
Foile au ramas cam tari, dar nu a fost un capat de tara!

P3220090.JPG

P3220094.JPG


#13 Bianca_21

Bianca_21

    Master of disaster

  • Membri
  • 5391 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 09 April 2010 - 02:35 PM

Arata foarte bine, pai foile trebuie sa fie tari, ca e compozitie de fursec biggrin.gif Ma bucur ca v-a placut cool.gif

#14 Ursuleatza

Ursuleatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 2720 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti &amp; Timisoara

Postat 14 April 2010 - 08:16 AM

Bianca, cand coc foile pun ceva pe tava (gen faina)? Ca sa nu se lipeasca ma gandesc....

#15 iassmyna

iassmyna

    Big Chef

  • Membri
  • 721 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Capitala Europeana... Bucuresti ;)

Postat 14 April 2010 - 11:55 AM

Ce sa zic ?
E genu' meu de tort... Dar mie nu mi-a iesit niciodata glazura asta... cu zahar pudra si lamaie....... Adica iese ceva lipicios rau si transparent si care nu sta locului... Fuarte inervant ! Poate imi explica si mie cineva cum se face tongue.gif
Foile sunt in genul celor coapte pe dosul tavii, nu ? Tari dupa coacere, dar care se inmoaie ''in timp'' !

In viata nu conteaza cat de tare lovesti ... conteaza cat de mult poti fi lovit si totusi sa te ridici ... cat de multe poti sa primesti si sa mai ai curajul sa te ridici.






#16 NAZDRAVANA

NAZDRAVANA

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 14 April 2010 - 03:18 PM

iassmyna, pui la inceput intr-un bol putin suc de lamaie...sa zic de la jumatate d elamaie. si apoi adaugi treptat zahar pudra pana devine ca o smantana mai groasa. dar sa amesteci mereu dupa ce pui o cantitate de zahar, caci trebuie sa adere la suc si compozitia deja existenta. daca o faci cum zic eu, in maxim de maxim 15 minute o sa vezi cum a inceput sa se intareasca glazura. dupa cum arata foile, da, se inmoaie in timp. cred ca ai putea s-al faci de seara pentru a doua zi dimineata sau a doua zi dupa masa. parerea mea. fetele care au mai facut o sa-ti spuna mai exact si mai sigur decat mine. sper sa-ti fi fost de ajutor cumva. spor smile.gif

#17 vdaiana

vdaiana

    Big Chef

  • Membri
  • 513 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Timisoara

Postat 14 April 2010 - 05:05 PM

Foile intr-adevar s-au inmuiat putin pana a doua zi, le-am umplut cu crema seara si am mancat tortul a doua zi seara si foile nu mai erau asa casante, dar tot se sfarama cand le tai cu furculita. io ma asteptam sa se inmoaie mai tare, de fapt nu stiam cum se comporta pt ca a fost prima data cand le-am facut. dar asa sint ele, cum zicea si Bianca sint foi de fursec.

Io am pus hartie de copt numai pe fundul tavii rotunde.

Glazura am facut-o din exact 225 g zahar pudra cu 4 linguri de zeama de lamaie. am pus intr-un bol tot zaharul, am turnat zeama de lamaie, am amestecat energic si s-a legat totul ca si galbenusurile frecate cu zahar. apoi am turnat pe tort si am asteptat sa se prelinga glazura singura spre margini (am ajutat putin cu un cutit). cand s-a asezat si prelins pe tot tortul n-am mai atins glazura si a devenit lucioasa. la mine insa s-a crapat putin (o singura linie) si nu stiu de ce. dar n-a fost problema pt ca oricum am acoperit cu inimioare.

Trebuie neaparat sa repet ca a fost delicioasa crema! am s-o folosesc si la alte blaturi smile.gif






#18 iassmyna

iassmyna

    Big Chef

  • Membri
  • 721 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Capitala Europeana... Bucuresti ;)

Postat 15 April 2010 - 09:06 AM

vdaiana si NAZDRAVANA,
Va multumesc pentru sfaturi.
Cand am sa fac tortul sau doar glazura ( pt. orice altceva ) vin cu dovezi wub.gif

In viata nu conteaza cat de tare lovesti ... conteaza cat de mult poti fi lovit si totusi sa te ridici ... cat de multe poti sa primesti si sa mai ai curajul sa te ridici.






#19 Bianca_21

Bianca_21

    Master of disaster

  • Membri
  • 5391 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 16 April 2010 - 06:31 PM

QUOTE(Ursuleatza @ Apr 14 2010, 08:16 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bianca, cand coc foile pun ceva pe tava (gen faina)? Ca sa nu se lipeasca ma gandesc....


Da, am scris si eu ca "ungem o tava.." dar nu am spus cu ce. Eu am uns-o cu putin ulei, poti folosi si unt. smile.gif

Mersi Nazdravna, asa e cum spui.

Succes iassmyna!

#20 vdaiana

vdaiana

    Big Chef

  • Membri
  • 513 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Timisoara

Postat 20 April 2010 - 03:23 PM

Bianca, multumiri inca o data
cu tortul facut dupa reteta ta, am castigat locul 3 la un concurs culinar biggrin.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi