Sari la conținut

Poză

Tortul meu de ciocolata


197 răspunsuri la acest topic

#1 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 26 February 2005 - 01:16 AM

Sâmbãta trecutã pentru sãrbãtorirea simultanã a zilei de naºtere a sorei ºi cumnatului mi-a fost comandat un tort de ciocolatã aºa cã m-am pus sã studiez câteva reþete ºi dupã ce le-am combinat biniºor a ieºit ceea ce veþi vedea în continuare.
Tort de ciocolatã
Ingrediente pentru blatul de ciocolatã
4 ouã
125 gr zahãr
75 gr di fãinã 00
25 gr cacao
1 linguriþã de praf de copt (Aici Esme m-am gândit la tine, reþeta nu prevedea praf de copt ºi eu ºtiu cã ar fi ieºit ºi fãrã dar cum trebuia sã iasã sigur cã de nu, nu mai puteam face altul, am pus praful de copt pentru liniºtea mea psihologica, iartã-mã)
Am amestecat fãina cu cacao-a ºi cu praful de copt (pentru operaþia de adãugare a fãinii la compoziþia de pandiºpan folosesc instrumentul acesta care cerne fãina ºi deci varsã câte puþin)

Ken a bãtut bine albuºurile cu zahãrul

Le-am pus de o parte pentru cã îmi mai trebuia robotul

Am bãtut bine gãlbenuºurile cu o lingurã de zahãr

Am amestecat încetiºor cele 2 compoziþii

ºi am început sã adaug fãina puþin câte puþin

Am amestecat încetiºor

Am pus compoziþia într-o formã cu diametrul de 24 de cm unsã cu unt ºi tapetatã
cu fãinã (am bãtut bine tava ca sã se aºeze “uniform”)

ºi am copt la 180°C pentru ceva mai mult de jumãtate de orã, eu nu prea mã uit fix la ceas pentru cã mã uit mereu la cuptor ºi dupã jumãtate de orã încerc cu scobitoarea

l-am rãsturnat pe grãtar cu fundul în sus ºi l-am lãsat sã se rãceascã

l-am tãiat în douã cu acest minunat “fierãstrãu”

Am început sã fac siropul cântãrind 250 gr zahãr ºi 250 gr apã. Trebuia fãcut mai
întâi siropul ºi apoi adãugatã cacao-a numai cã eu am uitat ºi terminasem ºi cacao-a
aºa cã am pus 2 linguri de ganasche pe care o aveam în frigider (ganache= aceeaºi
cantitate de smântânã ºi de ciocolatã) dar se poate folosi ºi o bucãþicã de ciocolatã.
Deci eu le-am amestecat pe toate trei de la început

ºi le-am lãsat acolo sã fiarbã bine pânã ce au devenit aºa

l-am lãsat sã se rãceascã ºi am început sã însiropez blaturile

ºi aºa erau însiropate

Am început sã fac operaþia care trebuie fãcutã cu ciocolata ºi care nu ºtiu cum se numeºte
pe româneºte pentru a putea lucra cu ea.
Am luat 250 gr de ciocolatã ºi am pus-o sã se topesca pe bainmarie

când ciocolata s-a topit

Am pus-o în chiuveta plinã de apã rece, aceastã operaþie am repetat-o de vreo 3 ori.

Dupã care am vãrsat-o într-o formã de silicon

Dupã ce s-a rãcit am pus-o pe farfuria pe care urma sã fie asamblat tortul

Am trecut apoi la pregãtirea cremei de “ricotta”, era urdã de oaie sicilianã care se
foloseºte ºi merge foarte bine pentru torturi, eu urda care se gãsea în România
n-aº folosi-o pentru cã are gustul prea puternic. Am ales varianta asta pentru cã
mie cremele cu unt nu-mi plac, sunt prea greþoase pentru gusturile mele ºi pentru
cã mi se pãrea cã o cremã cu ciocolatã ar fi fost prea obositoare ºi vroiam sã creez
un contrast ºi nu în ultimul rând o astfel de cremã era mai puþin caloricã decât una
cu unt. Deci urda a stat o noapte sã se scurgã dupã care ar fi trebuit trecutã prin
sitã dar eu folosesc acest instrument electric care se foloseºte pentru a pasa legumele

Dupã ce am trecut prin Passì urda am amestecat-o în robot cu 2 linguri de coajã de
portocalã în sirop fãcutã de mama acum nu ºtiu câþi ani plus bucãþele de ciocolatã
din stratul de mai sus care era prea mare ºi pe care a trebuit sã îl ajustez.
Dupã ce am creat crema am pus-o pe primul blat

ºi am închis cu celãlat

Am început apoi sã topesc ciocolata pentru glazurã, am topit-o la bain marie
ºi am adãugat un pic de sirop de zahãr ºi de “glucosiu”


am acoperit tortul

pânã ce a ajuns aºa, nu e prea frumos dar asta e, am atins ciocolata dupã ce am întins-o prima datã

Aºa era înãuntru, era excelent gustul, mie nu prea îmi plac chestiile foarte dulci
dar ãsta mi-a plãcut foarte mult, stratul de ciocolatã de desubt sigileazã siropul,
plus crema de ricotta cu portocalã e minunatã în asociaþie cu ciocolata (mie îmi place
foarte mult asociaþia portocalã ciocolatã).


#2 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 26 February 2005 - 07:16 AM

in sfarsit am reusit sa vad ce si cum cu acest tort ,acum ca tu tot explici totul imi spui si mie de ce ai topit ciocolata de 3 ori?
a,si cand mai vin la tine trebuie neaparat sa vad si eu aparattul ala da taiat tortul ca ala e un punct tare slab la mine
in crema ai pus si suc de portocale?
Inca o data :La multi ani ,sorei si cumnatului!
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#3 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 26 February 2005 - 09:48 AM

Si eu am doua intrebari ...de ce ai topit ciocolata de 3 ori si ce e ala "glucosiu"?

Angelique uite un link sa vezi chestia de taiat tortu
http://www.ashtongre...2&pres=1&fc=BCK

#4 CHIRILA ADINA 17085

CHIRILA ADINA 17085

    micro Bucatar

  • Membri
  • 10 posturi
  • Location:Galati (Galati)

Postat 26 February 2005 - 11:09 AM

Ciocolata topita de 3 ori ramane ca ultim blat(este prima pe platou si peste ia blatul de tort)?
Pare delicios, incerc sa-l fac dar cu frisca pt ca urda noastra....

#5 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 26 February 2005 - 12:27 PM

Angelico, pe tine ca te cunosc si stiu ca nu te superi pentru ca atita ti-ar trebui laugh.gif te trimit la colt mintenas. De unde imi scoti tu mie sucul de portocale daca eu n-am pomenit de el icon_eek.gif
Multumeste sora mea de urari, i le transmisesem deja de simbata.
Fierastraul mi l-a adus un prieten de la Padova dar aici la Torino l-am vazut intr-un magazin in care eu nu ar trebui sa intru pentru ca as vrea sa-mi cumpar jumatate din ce e inauntru icon_rolleyes.gif

Adina, da, discul de ciocolata este dedesubt ca sa nu curga siropul din blat si ca sa faca tortul mai ciocolatos laugh.gif se mai poate doar unge bine discul de jos cu ciocolata topita pentru a-l sigila dar mie imi placea mai mult ideea cu discul. Despre crema am zis si eu ca fiecare poate pune ce fel de crema vrea binenteles.

Mama Celeste dictionarul meu spune ca este glucoza eu nu bag mina in foc pentru ca acest dictionar care odata mi se parea nemaipomenit acum este destul de depasit, este vorba probabil de glucoza dar folosita pentru uz alimentar pentru dulciuri, e ca o miere doarte densa transparenta inodora si incolora . Se foloseste la aceste glazuri de ciocolata, pentru pasta de zahar pentru acoperit torturile si la inghetata.
Topirea ciocolatei de 3 ori nu stiu cum sa-o traduc, in italiana se numeste temperare si se face pentru ca ciocolata topita cu care apoi se fac bomboane sau glazuri sau oua de Paste sa nu se crape si sa fie lucioasa


#6 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 26 February 2005 - 07:11 PM

Nasico,cum ca aveam probleme cu internetul reuseam sa citesc doar partial si fragmentat asa ca de acolo am scos eu sucul de portocale,te saluta Dani!
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#7 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3263 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 27 February 2005 - 05:15 AM

Chestia aia de taiat tortul am gasit-o la Wal-Mart cu 2 dolari si ceva !!!!! Acum trei zile cand mi-am facut cumparaturile nu e ca cea de pe site-ul mamei Celeste, e ca si a Adrianei.
Tocmai am folosit-o si eu, e super!!!

#8 T Irina 21734

T Irina 21734

    Captain Cook

  • Membri
  • 335 posturi
  • Location:Iasi (Iasi)

Postat 16 March 2005 - 06:35 PM

Pare delicios, incerc sa-l fac dar cu frisca pt ca urda noastra....


Se gaseste branza Ricotta si la Mero. Daca a ajuns in Iasi cred ca se gaseste in toata tara.
Super reteta. E tare apetisant!!!! Si mie imi plac tare mult dulciurile cu ciocolata. am sa-l incerc cand mai ajung pe la Metro sa iau branza!
Posted Image

#9 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 March 2005 - 11:16 PM

Irina nu e musai sã pui ricotta, poþi pune crema care þie îþi place cel mai mult.

#10 T Irina 21734

T Irina 21734

    Captain Cook

  • Membri
  • 335 posturi
  • Location:Iasi (Iasi)

Postat 17 March 2005 - 02:32 PM

Adriana, dupa ce m-am invartit pe langa cutiile cu Ricotta si nu am luat ca nu stiam la ce e buna icon_rolleyes.gif tu imi spui sa pun alta? Nu am incercat-o niciodata, vreau sa vad ce este. Oricum arata bestial. Incerc intai tortul sah ca m-am angajat sa-l postez (sper sa iasa) si apoi neaparat pe asta. Nu o sa stie ai mei ce m-a apucat sa fac toruri noi unul dupa altul. Dar nu cred ca va plange nimeni. icon_lol.gif icon_lol.gif
Posted Image

#11 Buburuza

Buburuza

    Big Chef

  • Membri
  • 583 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 07 April 2005 - 11:27 AM

uite cum arata tortul cumparat pt ziua Ruxandrei(nu-i facut de mine!!!! icon_cry.gif )....vreau sa stiu cum se face crema-joffre...ca tot ce am incercat pana acum nu seamana cu ce stiu eu ca inseamna joffre[attachmentid=11143]

Imagini atașate

  • 104481.jpg

Stiu ca sunt prost. Dar cand ma uit in jur, prind curaj....

#12 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 April 2005 - 11:54 AM

Habar n-am cum e crema Joffre.
Da' explicã cum era fãcutã înãuntru ºi deasupra.
Se va fura ideea pentru decorat.
Da' piticii mi se par de plastic. icon_eek.gif

#13 adriana marcela

adriana marcela

    Big Chef

  • Membri
  • 511 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 07 April 2005 - 11:59 AM

Adriana Nicoleta, glucosiu eu stiu ca este glucoza lichida.

#14 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 07 April 2005 - 12:26 PM

In Romania unde credeti ca s-ar gasi glucoza asta lichida ?

#15 tuti_suhan

tuti_suhan

    Captain Cook

  • Membri
  • 329 posturi
  • Location:Curtea de Arges (Arges)

Postat 07 April 2005 - 01:02 PM

ADRIANA,
Tortul tau arata excelent.Nici eu nu sunt adepta cremelor de prajituri gretoase,prefer cremele acrisoare(cu lamaie sau iaurt) sau pe cele in combinatie cu branza si lamaie.
Trebuie sa te intreb totusi cateva mici chestiuni pe care nu prea le-am inteles:
1. Baza de ciocolata a tortului poate fi taiata usor(atunci cand feliezi tortul)?nu se crapa?Din experienta stiu ca torturile cu glazura de ciocolata se taie mai bine daca le scoti cu ceva timp din frigider inainte de a le servi.
2.Cata urda ai pus la crema(crezi ca urda poate fi inlocuita cu mascarpone sau branza dulce?).
3.La crema nu pui deloc zahar?
"Nu vedem lucrurile asa cum sunt ci asa cum suntem"(ANAIS NIN)

#16 Buburuza

Buburuza

    Big Chef

  • Membri
  • 583 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 07 April 2005 - 01:44 PM

Da, Adriana, piticii, Alba-ca-Zapada si bradutii sunt de plastic (inclusiv podul pe care sta).
deci: Blat normal cu cacao (normal la mine e pandispanul)-apoi crema de joffre - apoi alt blat, tot cu cacao, apoi crema-diplomat. Deasupra era frisca inverzita si "movulita"...cam atat.

#17 Buburuza

Buburuza

    Big Chef

  • Membri
  • 583 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 07 April 2005 - 01:47 PM

Aaaa, si stelutele se puteau papa, ca erau din zahar... icon_lol.gif

#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 April 2005 - 02:10 PM

Tuti, baza de ciocolatã a tortului este fãcutã cu ciocolata "temperatã" (nu ºtiu cum îi zice pe romãneºte) ºi de aceea nu se "sparge" când o tai ºi oricum suprafaþa era "udã" de la siropul din blat. E mai greu de tãiat dar cu un cuþit bine ascuþit ºi cu un pic de atenþie se taie bine.
Ricotta adicã crema pe care am fãcut-o eu o poþi înlocui cu orice vrei tu, fiecare e liber sã punã ce-i place. Eu am pus cred 250 de grame atât cât are o cutie.
Mascarpone-ul nu-mi place.
În cremã n-am pus zahãr pentru cã am pus coajã de portocalã însiropatã care era foarte dulce plus bucãþelele de ciocolatã.


Oh, buburuzo ce deziluzie, eu mã gândeam deja pe ce s-ar putea vãrsa ciocolata ca sã i se dea formã de pod! icon_rolleyes.gif

#19 tuti_suhan

tuti_suhan

    Captain Cook

  • Membri
  • 329 posturi
  • Location:Curtea de Arges (Arges)

Postat 07 April 2005 - 02:16 PM

Multumesc Adriana.
"Nu vedem lucrurile asa cum sunt ci asa cum suntem"(ANAIS NIN)

#20 T Irina 21734

T Irina 21734

    Captain Cook

  • Membri
  • 335 posturi
  • Location:Iasi (Iasi)

Postat 08 April 2005 - 09:13 AM

Draga Adriana, am spus ca am sa incerc tortul si l-am incercat. Ieri. Am plecat eu sa fac aprovizionarea si cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ... nu am mai gasit ricotta, acolo unde o stiam eu. icon_cry.gif
Dar cum nu voiam sa renunt, am inlocuit-o cu mascarpone (mie imi place mult crema de la tiramisu).
Fiind intr-o dispozitie mai romantica, am copt blatul intr-o tava in forma de inima.

Imagini atașate

  • 104813.jpg

Posted Image



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi