Sari la conținut

Poză

Empanadas


28 răspunsuri la acest topic

#1 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 16 March 2005 - 03:19 AM

Am nevoie de reteta de empanadas (cred ca asa se scrie) pentru vizita unei prietene din Venezuela. Am aflat ca sunt un fel de aperitive facute dintr-o faina speciala si ca fiecare tara din America de Sud are propria ei reteta. Normal ca o prefer pe cea din Venezuela, daca e posibil.

#2 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 16 March 2005 - 03:58 AM

Cautand pe Internet am gasit urmatoarea reteta. Probabil ca o s-o adaptez la conditiile locale (nu avem untura pe aici, si nici nu-mi place).

EMPANADAS

Reteta din Chile
Aluatul: 1 kg faina, 250 g untura, 1,5 l lapte, 2 oua, 1 galbenus, sare
Umplutura: 700 g carne de vita taiata fasii si prajita, 200 ml supa de vita, 50 g faina, 80 g ceapa, 80 g untura, 50 g stafide, 50 g masline, 2 oua fierte tari, 4 g cumin, sare, piper, cayenne.

Umplutura: Se prepara un sos din 40 g untura topita si faina, se incorporeaza incet supa de vita pana se ingroasa. Se prajeste ceapa in 40 g untura. Se adauga in sos ceapa si celelalte ingrediente. Aluatul: Se pune faina pe masa, iar la mijloc se pun sarea, untura topita calduta si ouale. Se adauga lapte pentru a face un aluat suplu. Se intinde cu ruloul si se decupeaza cercuri de 12 cm diametru. Se pune o lingura de umplutura la mijloc, se pliaza in doua, se lipesc marginile si se ung cu galbenus de ou. Se coc la cuptor, la foc mediu timp de 20-30 minute.

Reteta din Spania: pui, ceapa, ardei gras
Reteta din Argentina: carne tocata, stafide, masline, ceapa, piper, paprika, cumin
Reteta din Brazilia: creveti, ceapa, rosii, masline, usturoi, patrunjel, ceapa verde

#3 air

air

    Bucataras

  • Membri
  • 145 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 16 March 2005 - 03:59 AM

Ia dute tu si fa un search pe Google pt "Empanadas Recipes" sau chiar "Empanadas Venezuela Recipes" sa vezi cate retete gasesti.

#4 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 16 March 2005 - 04:05 AM

Chiar !

Eu am cautat numai cu "empanadas" dar o sa incerc cum mi-ai spus.

#5 air

air

    Bucataras

  • Membri
  • 145 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 16 March 2005 - 04:08 AM

Uite pe pagina asta
http://caracas.servebeer.com/cocina/

Unele retete sint in engleza ...poate te ajuta cu ceva.

#6 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 16 March 2005 - 04:22 AM

Am fost pe site si e OK, ma descurc cu bruma mea de spaniola.

#7 air

air

    Bucataras

  • Membri
  • 145 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 16 March 2005 - 04:23 AM

Perfect
Spor la treaba si sa te bucuri de vizita prietenei smile.gif)

#8 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 16 March 2005 - 04:32 AM

Prietena este originara din Venezuela, dar crescuta p-acilea. Nu stiu de cate ori in viata a mancat mancare de la mama ei, asa ca d-aia ma agit atata, sa-i fac o surpriza. Merci inca o data. O sa va povestesc ispravile mele hispano-culinare.

#9 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 March 2005 - 09:34 AM

Dano, te mãnânc într-o empanadas laugh.gif tu nu ºtii cã noi o avem pe Yandira? Ai fãcut un search?
De la Yandira pupic.gif citire:
Aici se vand gata facute niste Empanadas din carne de pui tocata: se amesteca carnea de pui cu pesmet, se adauga sare de usturoi, sare de ceapa,piper . Se face o minge si se turteste intre doua foi de plastic usor presarate cu faina. Se turteste cu facaletul.Trebuie sa iasa ca un biftec de subtire, cam de jumate de cm de subtire. Se ridica foaia de plastic de deasupra si se pune in mijlocul biftecului bucatele de sunca si cascaval. Se indoaie jumatate de bistec peste umplutura si se lipesc bine capetele ca sa nu iasa umplutura. Se frig. Se fac repede pentru ca sant foarte subtiri. Se pun pe ahrtie absorbanta ca sa suga grasimea din ele. Se servesc cu salata. DAca se pun la cuptor in loc de a fi prajite se poate pune in amestec si parmezan ras si susan

#10 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 16 March 2005 - 09:38 AM

Adriana

Empanadas difera de la tara la tara. Ea le vrea pe cele originale din Venezuela. E vorba sa o impresioneze pe fata cu ceva din tara ei.

#11 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 March 2005 - 10:07 AM

Ea a spus cã le preferã pe cele din Venezuela! icon_lol.gif

#12 Yandira

Yandira

    Master of disaster

  • Membri
  • 3336 posturi
  • Location:Mexic
  • Interests:calatorii, mancaruri exotice, politica, dansul

Postat 16 March 2005 - 06:02 PM

Dana, oricum nu cred ca poti sa-i faci surpriza pentru ca empanada se face din malaiul acela alb moale. Daca tu il gasesti la super, se numeste poate MAZECA, il poti framanta cu putina untura, apa si sare Aceste empanadas in Mexic se numesc Quezadillas dar dupa cate stiu eu in toate tarile din sudamerica se numesc Empanadas. Empanada venezolana se face cu orice umplutura: carne gatita cu ceapa sare si piper, branza moale care se va topi cand o vei praji, sau peste gatit cu ceapa si rosii. Depinde de la regiune la regiune. Cea din argentina este facuta din faina de grau. Empanada este o placinta umpluta cu ce vrei. Se framanta foaia, se intinde, se taie cercuri, se pune umplutura in mijloc, se dubleaza si se frige in ulei fierbinte.

Imagini atașate

  • 98473.jpg


#13 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 16 March 2005 - 07:44 PM

Merci, merci, merci la toate.

Yandira, e totul clar, numai ca eu am inteles de pe Internet ca se coc la cuptor, iar tu spui ca se prajesc in ulei. Are vreo importanta cum le fac ? Mi-ar place mai mult la cuptor (nu imi place prajeala in tone de ulei), dar atunci nu pricep cum cresc, pentru ca nu au drojdie.

________________________________
Aici se vand gata facute niste Empanadas din carne de pui tocata: se amesteca carnea de pui cu pesmet, se adauga sare de usturoi, sare de ceapa,piper . Se face o minge si se turteste intre doua foi de plastic usor presarate cu faina. Se turteste cu facaletul.Trebuie sa iasa ca un biftec de subtire, cam de jumate de cm de subtire. Se ridica foaia de plastic de deasupra si se pune in mijlocul biftecului bucatele de sunca si cascaval. Se indoaie jumatate de bistec peste umplutura si se lipesc bine capetele ca sa nu iasa umplutura.
_________________________________

... adica in loc de aluatul de faina, se foloseste amestecul de carne tocata si condimente ?

#14 SEXY

SEXY

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:xxx

Postat 17 March 2005 - 09:16 AM

1)incercata

Empanadas
Pt 6 persoane

Pt aluat: 500 g faina
200 ml apa
100 ml ulei de masline
sare

Pt umplutura:
250 g carne tocata
4 rosii (eu pun pasta de rosii)
100 g masline verzi fara samburi
2 cepe
2 linguri stafide
1 galbenus de ou
2 linguri de ulei de masline

Prepararea:
Eu am framantat aluatul la masina de data asta. Fara masina: se face o adancitura in faina, se pun in aceasta adancitura uleiul, apa si sarea. Se framanta aluatul pana devine omogen. Se lasa sa se odihneasca 45 min acoperit cu un servet. Se incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
Umplutura: Se caleste ceapa putin in ulei, se adauga carnea tocata si se mai lasa 5 minute apoi se adauga sucul de rosii, maslinele si stafidele. Se mai lasa pe foc 5 minute.
Se intinde aluatul si se taie in patrate de 10 cm. Se pune umplutura in fiecare dintre aceste patrate, se umezesc marginile fiecarui patrat cu apa si apoi se lipesc laturile in triunghi. Cu o furculita umezita in apa se apasa pe laturi sa lase niste urme si sa se lipeasca mai bine. Se ung cu galbenus de ou, se pun intr-o tava unsa cu ulei si se dau la cuptor cam 30 de minute. Se servesc calde (caldute).
Puteti vedea cum arata cu faina alba si cu faina integrala .(reteta ii apartine unui membru de pe alt forum- dulcineea).




ps...sorry,pozele nu sint ale mele icon_redface.gif

Imagini atașate

  • 98643.jpg


#15 SEXY

SEXY

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:xxx

Postat 17 March 2005 - 09:29 AM

cu faina neagra(sint o nebunie!)

Imagini atașate

  • 98649.jpg


#16 SEXY

SEXY

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:xxx

Postat 17 March 2005 - 09:32 AM

si inca o reteta gasita pe internet(nu e incercata)


Empanadas argentiniene

Ingrediente: Nota:
Unul dintre cele mai importante ingrediente ale acestei retete este asa numita "grasa de pella". Este un lichid obtinut in urma topirii intr-o tigaie a grasimii de vitel. La sfarsitul procesului de topire, lichidul trebuie strecurat pentru a se elimina b
Aluat:
1 kg faina alba
1 ou
sare, piper, apa
250 gr "grasa de pella"
Umplutura
1 kg carne de vitel sau vita, taiata in felii de 5 mm grosime. Cu un cutit foarte ascutit, se taie apoi in cuburi de cca 5 mm. Se poate folosi si carne tocata, dar atunci nu mai este in stil traditional "criolle".
2 cepe mari, maruntite
2 linguri de boia de ardei
1 lingura de bucati uscate de ardei iute rosu
500 ml de "grasa de pella"
sare


Mod de preparare: timp de preparare maxim: 60
timp de gatire maxim: 35
Aluat:
1. Intr-un vas, se amesteca faina si sarea. Se pune lichidul "grasa de pella" (caldut, nu fierbinte), oul, apa, si se amesteca bine. Amestecul se scoate pe o suprafata data cu faina si se framanta pana cand devine omogen. Se lasa 15 minute, acoperit cu un servet umezit.
2. Aluatul se intinde pana devine subtire, de circa 5 mm.
3. Se taie cercuri de aproximativ 12 cm diametru.

Umplutura:
1. Se incalzesc 500 ml de "grasa de pella" intr-un vas pana se lichefiaza. Se adauga ceapa si se caleste, dar nu pana se prajeste.
2. Se ia de pe foc si se adauga carnea, boia de ardei, bucatile de ardei iute, sare si piper dupa gust. Se amesteca bine.
3. Amestecul se lasa la racit, pana se solidifica.

Mod de preparare complet:
1. In centrul fiecarui cerc de aluat se pune o portie de umplutura si o maslina verde, fara samburi.
2. Marginile aluatului se ung cu putina apa si apoi se pliaza peste umplutura de carne.
3. Marginile trebuie stranse foarte bine, presandu-le cu o furculita.

Daca se coc:
1. Cuptorul trebuie preincalzit. Empanadas se aranjeaza intr-o tava, pe hartie cerata. Se ung cu albusul de ou si se lasa la cuptor pana incep sa se coaca, circa 15-20 minute.

Daca se prajesc:
1. Se incalzeste indeajuns de mult ulei incat sa acopere empanadas puse intr-o tigaie, la foc mare. Cand uleiul este fierbinte, se pun empanadas si se lasa circa 5 minute, pana incep sa capete o culoare aurie. Pentru a verifica temperatura uleiului (trebuie sa fie foarte fierbinte), se arunca o bucata de paine in tigaie. Daca in jurul bucatii de paine apar mici bule, atunci uleiul are temperatura necesara.

In ambele moduri de preparare, se asteapta 15 minute inainte de a servi.

#17 Yandira

Yandira

    Master of disaster

  • Membri
  • 3336 posturi
  • Location:Mexic
  • Interests:calatorii, mancaruri exotice, politica, dansul

Postat 17 March 2005 - 09:02 PM

Dana, sant convinsa ca prietena ta a mancat empanadas fripte. Caci asa e traditional. Si ies crocante pe afara si moi inauntru. Cresc si se umfla desi nu au drojdie. Poate de la framantat.

In alta ordine de idei, vorbind de empanadas argentiniene, reteta data de Sexy, este buna si poate face si cu ulei sau untura. Insa ceea ce e absolut necesar este salsa chimichurri. Empanadas sant fade oricum si argentinienii fac acest sos pe cae-l servesc peste empanada. Incercati si voi caci e delicios. o legatura mare de patrunjel cativa catei de usturoi, ulei de masline, putin otet si sare. Totul de pune in mixer.

#18 Cristina

Cristina

    Master of disaster

  • Membri
  • 3128 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 May 2007 - 01:18 AM

"Empanadas à la chilienne" (nu este reteta originala)

Ingredientele pentru aluat

- 225 gr faina
- 1 varf de sare
- 2 linguri unt
- 150 ml lapte (eu am pus in plus cred ca au fost in total 180 ml)

Ingredientele pentru umplutura

- 180 gr carne macinata
- 1 lingura ulei de masline
- 1 ceapa
- 1 capatina de usturoi
- 1 ardei rosu de Spania
- 1 varf de cutit cumin
- sare
- piper
- 2 oua fierte
-12 masline negre fara simbure

Modul de preparare

Intr-un bol punem faina, sarea si laptele cu untul topit (eu am topit untul in laptele caldut) se toarna peste faina treptat, framintam aluatul pina devine elastic si maleabil. Apoi formam trei bile.
Intr-o tigaie punem uleiu si ceapa la calit, punem carnea si condimentele lasam 5 minute la calit, lasam sa se raceasca. Ouale le punem la fiert, dupa ce s-au fiert le decojim, taiem ouale cubulete si le punem in compozitia cu carne. Adaugati si maslinele.
Intindem aluatul subtire, impartim aluatu in patru, pe fiecare patrat punem o lingura buna din compozitie cu carne, umezim margine aluatului si incepem sa formam un dreptunghi daca nu se uneste bine, atunci ne folosim de furculita.
Incingeti fripteusa si puneti cite 4 bucati o data, aveti grija sa nu le ardeti si sa se prajeasca bine pe ambele parti la final vor arata asa

[attachmentid=101385]

[attachmentid=101387]

Mi-au iesit 12 bucati foarte bune delicioase rau mai ales aluatul smile.gif

Miniaturi atașate

  • VM153260.jpg
  • VM153261_1.jpg


#19 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 13 July 2007 - 06:26 PM

Vin si eu de-abia acum cu empanadas-urile facute dupa reteta postata de Cristina, la care am adus ceva modificari:
Aluatul: 280 g faina, 45-50 g unt, 185 ml lapte, sare
La umplutura aceleasi ingrediente, doar carne tocata putin mai multa, adica 220 g, si-am adaugat in plus ceva mazare si porumb fierte. Mi-au iesit 14 buc.

Reteta am executat-o de doua ori, cine n-o face nu stie ce pierde wink.gif (a doua oara am facut portie dubla ..asa ca in poze o sa apara mai multe empanadas-uri)
Eu am folosit forma speciala pentru aluaturi umplute, cea cu diam. 10, 5 cm (se vede undeva intr-o poza), asa ca o sa pun si cateva foto cu executia, caci difera de cea a Cristinei.

Asa arata aluatul
[attachmentid=112338]

pe care l-am impartit direct in 14 bilute (n-am mai intins foaie, pe care apoi s-o tai)
[attachmentid=112339]

Fiecare biluta am intins-o putin , si-am pus-o in forma
[attachmentid=112340]

pusa umplutura, care arata asa
[attachmentid=112343]

[attachmentid=112341]

cu degetul umezit usor cu apa pe margine si pliate
[attachmentid=112342]

si prajite in baie de ulei (eu folosesc wok-ul, e nemaipomenit)
[attachmentid=112344]

Imagini atașate

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • umplutura.jpg
  • 6.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#20 aLAndala

aLAndala

    Nevasta lui Lance

  • Membri
  • 1909 posturi
  • Gender:Female
  • Location:There
  • Interests:photography, travel, golf, working out, daydreaming, cooking, snow skiing

Postat 13 July 2007 - 06:30 PM

Foarte bune... As manca empanadas zile in sir, cum am si facut-o cand am fost in Buenos Aires.
Acasa eu le fac cu aluat de emapanadas pe care-l gasesc de cumparat si ies intotdeauna delicioase. Le coc in cuptor.
Aluatul asta se poate coace in cuptor sau e mai bun fript?
“Always surround yourself with people that inspire you!”



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi