Sari la conținut

Poză

TARTA CU MERE SI CREMA DE VANILIE


29 răspunsuri la acest topic

#1 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 26 March 2005 - 09:15 PM

Este o prajitura foarte buna, trebuie insa sa va inarmati cu rabdare, caci nu este simplu de realizat. Aveti nevoie de:

Aluatul

175 g faina
75 g unt
75 g zahar tos
un pachet zahar vanilat
3 galbenusuri

Crema de vanilie
350 ml lapte
6 galbenusuri
50 g malai
o teaca de vanilie despicata pe lungime (sau doua plicuri zahar vanilat)
100 g zahar

Ornament

4 mere mari
3 linguri zeama de lamiie
25 g unt topit
5 linguri gem de caise (fara bucati, daca nu aveti fara, il dati prin sita)

Va mai trebuie: boabe de fasole uscata, hirtie de copt, unt si faina pentru uns forma.

Cerneti faina, faceti o gaura in mijloc si adaugati o priza de sare, zaharul, zaharul vanilat, untul rece (taiat bucatele mici) si galbenusurile.
Lucrati ingredientele cu virful degetelor, impachetati aluatul in folie de plastic si dati-l la frigider cam 20 minute.
[attachmentid=10478]

Imagini atașate

  • 101034.jpg


#2 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 26 March 2005 - 09:21 PM

Scoateti aluatul de la frigider si intindeti o foaie rotunda. Asezati-o in forma de tarta unsa cu unt si presarata cu faina.Foaia trebuie sa fie indeajuns de mare pentru a acoperi si peretii formei. Cantitatea de aluat este perfecta pentru o forma cu diametrul de 29 cm.
Cu o furculita intepati aluatul din loc in loc.

Imagini atașate

  • 101035.jpg


#3 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 26 March 2005 - 09:26 PM

Acoperiti aluatul cu o hirtie de copt si presarati peste aceasta boabe de fasole uscata, de linte sau chiar orez (pentru a impiedica o crestere neuniforma a prajiturii in timpul coptului). Eu, neavind fasole si nedorind sa stric lintea sau orezul, am pus altceva.
Dati tava astfel "preparata" la frigider, cam jumatate de ora.

Imagini atașate

  • 101036.jpg


#4 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 26 March 2005 - 09:27 PM

Scoateti tava din frigider si coaceti la 180°C; primele 20 de minute fara a deschide usa cuptorului, apoi indepartati boabele si mai coaceti 10 minute.

Imagini atașate

  • 101038.jpg


#5 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 26 March 2005 - 09:35 PM

In timp ce aluatul se raceste preparati crema de vanilie.

Crema de vanilie

350 ml lapte
6 galbenusuri
50 g malai
o teaca de vanilie despicata pe lungime (sau doua plicuri zahar vanilat)
100 g zahar

Intr-un vas se amesteca 4 linguri de lapte cu galbenusurile, zaharul si malaiul frecind pina cind se dizolva zaharul.
Laptele ramas se pune la foc impreuna cu pastaia de vanilie sau cu zaharul vanilat.Cind a ajuns pe punctul de fierbere sa ia de pe aragaz si se amesteca in el compozitia de galbenusuri si malai.
Se pune iar pe foc mic si se amesteca incontinuu, fierbind cam 5 minute, pina cind se ingroasa crema.
Se presara cu zahar pudra (pentru a impiedica formarea cojitei) si se lasa sa se raceasca.

Imagini atașate

  • 101039.jpg


#6 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 26 March 2005 - 09:38 PM

Se curata 4 mere mari, se taie sferturi, se inmoaie in suc de lamiie. Se taie felii subtiri.
Peste aluatul rece se intinde crema de vanilie.

Imagini atașate

  • 101040.jpg


#7 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 26 March 2005 - 09:39 PM

Peste crema se aseaza feliutele de mere, se ung cu unt topit si se da tarta la cuptor pina cind se rumenesc merele.

Imagini atașate

  • 101041.jpg


#8 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 26 March 2005 - 09:40 PM

Se scoate si se unge cu marmelada de caise (incalzita in prealabil).

Imagini atașate

  • 101042.jpg


#9 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 26 March 2005 - 09:42 PM

Si feliutza...

Imagini atașate

  • 101043.jpg


#10 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 26 March 2005 - 09:46 PM

Mama, mamaaaa...Citeam si salivam in timp ce tu puneai pozele. Dar rezultatul... icon_bounce.gif Felicitari!

#11 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 26 March 2005 - 09:50 PM

QUOTE(bulinuta)
Mama, mamaaaa...Citeam si salivam in timp ce tu puneai pozele. Dar rezultatul... icon_bounce.gif  Felicitari!


Multam frumos...
Este mai greu de explicat reteta decit de realizat tarta.
Ma tem ca eu nu prea am calitati pedagogice, sper ca asta sa nu impiedice pe nimeni sa incerce a face prajitura. icon_razz.gif

#12 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 26 March 2005 - 10:09 PM

Nu numai cred ca e f. buna, dar arata si bine de parca sunt desenate feliile de mere.
Felicitari Carmen smile.gif
Mari

#13 Otti

Otti

    Otti

  • Membri
  • 3662 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Berlin

Postat 26 March 2005 - 11:25 PM

BangHead.gif BangHead.gif m-am tampit gata,nu mi-ar iesi asa ceva niciodata.Draga dar cu ce-ai taiat merele alea asa milimetric,desen tehnic ce mai laugh.gif laugh.gif .Super,bravo icon_cheers.gif

#14 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 26 March 2005 - 11:40 PM

QUOTE(Otti)
BangHead.gif  :banghead: m-am tampit gata,nu mi-ar iesi asa ceva niciodata.Draga dar cu ce-ai taiat merele alea asa milimetric,desen tehnic ce mai laugh.gif  :lol: .Super,bravo icon_cheers.gif


Offf....Ma gindeam eu ca atitea poze si explicatii mai mult dauneaza decit ajuta... icon_cry.gif

Hai sa o luam metodic:
Coca este usor de facut si de copt.
Crema o poti face si cu o zi inainte.
Si merele...Pai le-am taiat cu cutitul, unul normal.Toata smecheria este sa aiba toate 4 cam aceeasi dimensiune.

#15 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 27 March 2005 - 12:22 AM

De ce Carmen mãlai în crema de vanilie ? E prima oarã când aud de aºa ceva!
E minunatã, musai trebe sã-mi amintesc prima oarã când am de dus un tort la o cinã s-o fac!

#16 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 27 March 2005 - 02:25 AM

Wow, Carmen, foarte bine arata. Esti o adevarata specialista in prepararea tartelor.
QUOTE
Se presara cu zahar pudra (pentru a impiedica formarea cojitei)
Asta n-o mai stiam, merci frumos!
O zi frumoasa in continuare, MC smile.gif
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#17 omide

omide

    Captain Cook

  • Membri
  • 303 posturi
  • Location:Estul salbatic

Postat 27 March 2005 - 07:20 AM

Carmen, locul tartei tale e in vitrina la cofetarie love10.gif !

Am o intrebare: cind se coace un astfel de aluat de tarta, cu fasole etc. deasupra, dupa copt fasolea mai este comestibila? Thanxxx

#18 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 27 March 2005 - 12:34 PM

QUOTE(Adriana Nicoleta)
De ce Carmen mãlai în crema de vanilie ? E prima oarã când aud de aºa ceva!  
E minunatã, musai trebe sã-mi amintesc prima oarã când am de dus un tort la o cinã s-o fac!


Adi, asa am eu reteta, de la Tanti Stefana.
Cum mi-s fricoasa tare si nu-mi plac experimentele, fac exact ceea ce mi se spune. icon_rolleyes.gif
Folosirea malaiului in crema de vanilie o fi vreo reminiscenta a vremurilor grele, ante 1989 ...sau poate isi are alt rost; crema asta este mult mai "tare" decit cea facuta cu faina, are si o culoare mult mai galbena.
Eu mai fac o prajitura care se numeste ...Mimoza si a carei crema are la baza grisul cu lapte, de ex. Si sa nu uit galustele cu brinza de vaci dar cu malai in loc de gris.

#19 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 27 March 2005 - 12:48 PM

QUOTE(omide)
Carmen, locul tartei tale e in vitrina la cofetarie  :love10: !

Am o intrebare: cind se coace un astfel de aluat de tarta, cu fasole etc. deasupra, dupa copt fasolea mai este comestibila? Thanxxx


Presupun ca-i comestibila, dar nu mi-a trecut niciodata prin minte a-i da alta intrebuintare decit cea de "povara"a altei tarte. smile.gif

Eu am folosit boabele unei cereale numite in germana " Dinkel" (Spelt, in engleza).Recoltate inca verzi se numesc Grünkern si sint folosite intr-o multime de retete naturiste.
Mie nu-mi place gustul cerealei asa ca am sacrificat-o pentru a coace tartele. Bineinteles ca, dupa realizarea fiecarei tarte, repun boabele intr-un borcan urmind a le refolosi la urmatoarea prajitura...

#20 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 28 March 2005 - 12:00 PM

QUOTE(Austriaca)
QUOTE(Adriana Nicoleta)
De ce Carmen mãlai în crema de vanilie ? E prima oarã când aud de aºa ceva!  
E minunatã, musai trebe sã-mi amintesc prima oarã când am de dus un tort la o cinã s-o fac!


Adi, asa am eu reteta, de la Tanti Stefana.
Cum mi-s fricoasa tare si nu-mi plac experimentele, fac exact ceea ce mi se spune. icon_rolleyes.gif
Folosirea malaiului in crema de vanilie o fi vreo reminiscenta a vremurilor grele, ante 1989 ...sau poate isi are alt rost; crema asta este mult mai "tare" decit cea facuta cu faina, are si o culoare mult mai galbena.
Eu mai fac o prajitura care se numeste ...Mimoza si a carei crema are la baza grisul cu lapte, de ex. Si sa nu uit galustele cu brinza de vaci dar cu malai in loc de gris.

......................................................................................................
Interesanta ideia cu malaiul!!! icon_idea.gif Deobicei se pune maientza, care este amidon de porumb. Aceasta are textura fainii de grau. Malaiul folosit la crema cum este??? icon_question.gif Ca cel de la mamaliga? Sau mai fin ?Crema nu iese grunjoasa??? icon_question.gif
Oricum daca este buna , merita incercat daca sunt rezultate satisfacatoare. icon_compress.gif
Cu bine Higeia.
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi