Dulceata de gutui rase sau taiate fire lungi

Se aleg gutui mari altoite, pentru ca dulceata sa iasa mai alba. Se curata de coaja si se rad pe razatoarea speciala. Se pot taia si cu cutitul, in acest fel veti simti si bucati de gutui in dulceata.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg zahar
  • 1 kg gutui altoite
  • 3 linguri zeama de lamiie
  • 1/2 baton vanile
  • 3 pahare apa

Mod de preparare

Se aleg gutui mari altoite, pentru ca dulceata sa iasa mai alba. Se curata de coaja si se rad pe razatoarea speciala. Se pot taia si cu cutitul, in acest caz este bine sa lucreze doua persoane, pentru ca gutuile se inrosesc daca stau mai mult timp taiate. Se pune siropul la fiert, la primele clocote se adauga o lingura de zeama de lamiie si dupa ce s-a legat, se trage cratita pe margine, reducindu-se focul si se pun gutuile. Dupa ce reincep clocotele, se adauga si restul de lamiie, iar atunci cind este gata se pune vanilia. Se incearca si daca siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si se rastoarna in alt vas. Rece, se toarna in borcan. Cine doreste, poate opari firele de gutui, puse intr-un tifon; procedind astfel, dulceata iese mai alba. Siropul se prepara cu apa in care au fost oparite gutuile.


Dulceata de gutui se serveste ca atare pe paine sau la diferite retete de prajituri.

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...