Dulceaţă de căpsuni reţetă (reteta din Ardeal)

Dulceaţă de căpsuni reţetă. Pentru dulceata delicioasa de capsuni (reteta din Ardeal) se aleg capsuni mijlocii, frumoase si proaspete, avand si coditele. Se spala cate putine odata, in apa multa.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Dulceaţă de căpsuni reţetă
  • 1 kg capsuni
  • 1 kg zahar
  • 1/2 lingurita sare de lamaie pisata.

Mod de preparare

Pentru dulceata delicioasa de capsuni se aleg capsuni mijlocii, frumoase si proaspete, avand si coditele. Se spala cate putine odata, in apa multa. Se pun pe o sita sa se scurga, apoi se indeparteaza coditele, punand fructele pe o farfurie, direct pe cantar. Se pun intrun cazanel smaltuit, un strat de zahar, unul de fructe, peste care se presara un praf de sare de lamaie. Se continua asa pana se pun toate fructele si tot zaharul, ultimul rand find de zahar. Sa nu se uite sarea de lamaie, deoarece aceasta intareste fructele si le pastreaza culoarea.
Se lasa astfel o jumatate de zi, pana incep fructele sa lase zeama. Se pun la fiert intai la foc mai mic, apoi pe foc mai iute, 15 minute, in care timp nu se amesteca cu lingura, ci numai se scutura vasul. Se iau de pe foc si se lasa pana a doua zi cand se fierbe dulceata din nou 10 minute. Dupa ce dulceata delicioasa de capsuni se racoreste, se pune in borcane, care se leaga cu hartie pergament si se fierb 15 minute intr-un vas cu apa.
La fel se pot face dulcetile de zmeura, ciresi, si visine, caise si prune coapte. Atragem atentia ca nu trebuie fierte mai mult de 2 kg de fructe odata, ca sa nu fie strivite de zahar. De asemenea, cazanelul trebuie sa fie smaltuit ca sa nu cocleasca stand de pe o zi pe alta.


Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...