Gem de caise

Cel mai popular gem facut in casa din generatie in generatie! pentru concurs toamna se numara borcanele

Portii
8
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 kg de caise ,bine coapte
  • 1,5 kg de zahar
  • o jumatate de lamaie

Mod de preparare

Caisele se spala, se desfac pe jumatate si se scot samburii. In cratita in care veti fierbe gemul, se presara zaharul peste fructe in straturi alternative fructe, zahar, se amesteca cu lingura pentru ca toate fructele sa ramana in contact cu zaharul si se lasa 2-3 ore ca acestea sa-si lase zeama. Se pune apoi cratita pe foc si se fierbe gemul la foc potrivit amestecandu-se incontinuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei pana scade lichidul, fructele capata o culoare lucioasa si se va obtine consistenta dorita, deci lichidul este legat cu zaharul si nu va mai fermenta sau mucegai gemul. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand gemul este gata se ia spuma, se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.Pentru a verifica daca gemul este gata, se pun 2-3 lingurite pe o farfurie si daca dupa racire s-a intarit si fructele sunt fierte inseamna ca este gata. Borcanele in care se pune gemul firbinte trebuie sa fie spalate si zvantate foarte bine.Se acopera cu un prosop foarte gros,lasand peste noate sa raceascain voie apoi se depoziteaza in debara. Gemul decaise este un gem pretentios,daca nu este fiert bine mucegieste deasupra,iar pentru siguranta ca vor rezista peste iarna,dupa ce am pus gemul fierbinte in borcane,le asezam intr-o tava si dam la cuptor pentru cca30 minute apoi strangem capacele bine Daca samburii nu sunt amari puteti adauga cativa si in compozitia de gem.

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Parteneri
Bucataras.RO

Aperitiv cartofi evantai cu unt aromatizat, o garnitura perfecta, greu de refuzat

Acești cartofi evantai cu unt aromatizat, pe lângă faptul că sunt aspectuoși și de efect, pot constitui baza...

Aperitiv cartofi evantai cu unt aromatizat, o garnitura perfecta, greu de refuzat
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos