Gem de visine

Cantitatea necesara de visine proaspat culese, de culoare visniu inchis, se curate, se spala si se indeparteaza samburii. Visinile astfel pregatite

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 kg visine
  • 300 g miere/ litru

Mod de preparare

Cantitatea necesara de visine proaspat culese, de culoare visniu inchis, se curate, se spala si se indeparteaza samburii.

Visinile astfel pregatite se fierb, intr-o oala emailata , de capacitate cunoscuta, care este folosita doar in acest scop, amestecand continu, la foc mediu, timp de 15 minute, socotite de la punctual de fierbere.

Amestecam cu o lingura de lemn folosita doar in acest scop sau cu o lingura de plastic termorezistenta.

Dupa ce a fiert, punem , pe baza estimarii cantitatii de gem, 300 g de miere/litru, darn u mai firbem doar dam un clocot impreuna cu fructele.

Cine nu are incredere in estimarea vizuala sau nu considera cantitatea de miere ca fiind corespunzatoare, sa scoata putin gem pe o farfurioara, si, gustand, sa hotarasca cand indulcirea este corespunzatoare.

Gurmanzii fierb totdeauna fructele impreuna cu samburii, pentru ca asfel aroma este mai patrunzatoare. Este mai simplu de atat sa zdrobim cu ciocanul 1 lingura de samburi la fiecare kg de fructe.

Apoi punem samburii zdrobiti impreuna cu coaja intr-un saculet de tul alb, si , legat de manerul oalei sa-l fierbem in gem. Saculetul se indeparteaza inainte sa adaugam mierea, dupa ce l-am presat de marginea oalei cu lingura de lemn, pentru ca zeama din el sa se scurga.

Gemul fierbinte se toarna in borcane care se inched bine, cu gatul larg, si conservam in abur uscat.

Dintre gemurile si sucurile pregatite in casa, cele mai gustoase sunt din visine marunte tiganesti. Visinele se pot fierbe si in cantitati egale cu cirese, in acest caz fiind suficiente, pentru indulcire, 200g/litru de miere.

Din pacate, gemul desfacut nu rezista nici in frigider mai mult de o saptamana. Se poate pune, linistit, si in congelator, pentru ca, continutul de miere impiedica inghetarea totala a visinelor.

Alte retete recomandate

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca