Pasta de porumbe

In fiecare toamna, dupa prima bruma, merg sa culeg poroambe, asa cum le zicem noi in zona Dobrogei. Mai sunt cunoscute si sub denumirea de scorombar, tarn, cotobrel, maracine.... dar cel mai des il intalnim sub denumirea de porumbe. Din fructele de culoare mov se poate prepara sirop, jeleu sau pasta. De la porumbe se folosesc florile, frunzele si bobitele. Ele contin tanini, vitamina C si amigdalina. Ceaiul din frunze de porumbe este recomandat ca laxativ moderat pentru pietre la rinichi,tuse si la reglarea ciclului menstrual dereglat. Din bobitele peste care a dat prima bruma sau chiar zapada ,preparam sirop, pasta sau jeleu si consumat cu regularitate revigoreaza sistemul imunitar

Portii
10
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • cca 2 kg bobite porumbe coapte (sa fi cazut bruma pe ele)
  • 1 kg de Zahar alb

Mod de preparare

Bobitele de porumbe se curata de codite si se spala in mai multe ape reci. Se acopera cu apa si se fierb cca 15-20 minute de la primul clocot. Se scurg de sucul lasat apoi se paseaza(sau preseaza) cu lingura intr-o strecuratoare cu ohiuri maripana ce raman in strecuratoare pielite si samburii. Peste pulpa de fructe obtinuta se adauga o cescuta din sucul scurs si 2 pahare de vin alb apoi se firbe la foc domol cca 30 de minute dupa care se adauga si zaharul.


Se amesteca usor, pe foc domol pana se ingroasa ca o smantana mai groasa. Se da de pe foc si se toarna, fierbinte, in borcane de sticla cu capac etans. Se foloseste in special la prajituri dar este delicioasa si servita simpla cu biscuiti sau paine sau se poate adauga in iaurturi. Sfat: Sucul ramas dupa strecurare i se adauga zahar sau miere de albine si se fierbe pana obtinem un sirop consistent care la fel, se pastreaza in sticle cu capac etans! Pofta buna!

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa