Compotul de cirese galbene este o modalitate buna de pastrare a fructelor sezoniere si in perioada iernii.
In timpul sezonului cireselor se aleg fructe proaspete, intregi si fara pete. Se spala, se indeparteaza coditele si se repartizeaza in borcane fara a fi presate, atatea cate intra. Zaharul se pune intr-un vas, impreuna cu 600 ml apa. Vasul se pune pe foc, continutul lui se amesteca si se lasa la foc mic pana ce zaharul se dizolva complet. Siropul obtinut se repartizeaza caldut in borcane, in mod egal, prelingand lichidul pe marginea borcanului, pentru a putea scoate tot aerul din fructe. Borcanele se inchid cu capace, apoi se sterilizeaza prin fierbere in baie de apa timp de 15-17 minute. Se lasa la racit in vas, apoi borcanele se scot din vasul in care s-a facut sterilizarea, se sterg, se eticheteaza si se depoziteaza.
Compotul se poate aromatiza, dupa preferinta cu vanilie, scortisoara sau lamaie.
Am revenit la topul 50, cu cele mai bune supe din lume, si anume supa finlandeza ce ocupa locul 10 . Usor...
Reteta de Lohikeitto, supa finlandeza de somon (nr.10 din Top Best Soups in the World)Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj