Ghebe tomnatice sau latineste Armillaria mellea , chiar daca este o specie parazita care creste in tufe pe arbori vii la baza lor sau pe trunchiuri in putrefactie, in padurile de foiase, sunt foarte delicioase, gatite sub diverse forme, eu am ales sa fac o salata care se poate consuma pe tot parcursul iernii, atat ca si garnitura cat si simpli, desfaci borcanul si te ospatezi.....
Incepem cu ce este mai migalos, adica curatatul si spalatul ghebelor. Le spalam in mai multe ape sa scapam de impuritati, apoi punem pe foc o oala cu apa si sare si cand a inceput sa clocoteasca, punem ghebele spalate, le lasam sa fiarba cca. 30 min la foc domol, apoi le scoatem intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga.
Ne apucam sa curatam legumele, ceapa o taiem solzisori, morcovul il dam pe razatoarea mare, iar ardeiul il taiem julien.
Intr-o oala incapatoare punem apa, oretul, uleiul, zaharul, sarea, piperul, boabele de mustar si foile de dafin si asezam oala pe foc sa dea in clocot, cand a inceput sa clocoteasca, punem ceapa si o lasam cca 4-5 min, apoi adaugam morcovul si ardeiul si mai lasam sa fiarba cca. 5 min, la final adaugam ghebele si lasam sa fiarba cca. 8 min. Apoi stingem focul, scoatem foaia de dafin si asezam in borcane, la final le umplem cu zeama in care au fiert. Se capacesc bine si se acopera cu o patura, se lasa la racit pana a doua zi.
Sa aveti pofta !
Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...
Crema de legume cu rosii si perisoare de puiO prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visineChiftelele de cartofi cu dovlecel sunt excelente pentru o cina usoara.
Chiftele de cartofi cu dovlecelTarta cu dovlecei zucchini este atât de bună încât o poţi mânca la micul dejun lângă o cana cu lapte, la prânz ca...
Tarta cu dovlecei zucchiniSe spala fructele, se curata de codite si se pun intr-un vas mare de sticla acoperite cu zahar. O lingura de zahar se freaca...
Vin de visineEste o prajitura cu gust intens de ciocolata si in care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon.
Negresa cu branza si cireseO prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.
Prajitura cu cirese
Comentarii
Adaugă comentariu