Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Mucenicii moldovenesti, numiti si Sfintisori sunt preparate traditionale romanesti ce se fac cu ocazia sarbatoririi celor 40 de sfinti. Mucenicii insiropati, unsi cu miere si nuca macinata sunt un deliciu!

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 550g faina
  • 1 plic drojdie uscata
  • 125ml lapte caldut
  • 125ml apa calduta
  • 150g zahar tos
  • 1 ou
  • 80g unt
  • 1 lingurita rasa sare
  •  
  • Pentru uns mucenicii inainte de ai introduce la cuptor:
  • 50ml lapte
  • 1 galbenus crud
  •  
  • Pentru sirop:
  • 300ml apa
  • 150g zahar tos
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 1 esenta de rom
  • coaja rasa de la o lamaie
  •  
  • Pentru uns deasupra:
  • Miere
  • Pentru presarat deasupra:
  • Miez de nuca macinat

Mod de preparare

Incepem prin a pregati compozitia pentru uns mucenicii inainte de ai pune in cuptor. Punem intr-un castronel un galbenus crud, adaugam 50 ml lapte si amestecam pana la omogenizare. Urmeaza sa macinam samburii de nuca, ii dati prin masina de macinat nuca. Dam pe razatoarea mica coaja de la o lamaie.

Intr-o craticiara punem 300ml apa, adaugam 150g zahar tos, un pliculet de zahar vanilinat, 1 esenta de rom si lasam sa fiarma totul pana obtinem un sirop. Siropul obtinut, il punem intr-un bol, il lasam putin la racit si cand ajunge la o temperatura calaie, adaugam in el coaja rasa de la o lamaie.

Avand pregatite toate acestea, incepem sa preparam aluatul. La masina de paine, puneti ingredientele in cuva, in urmatoarea ordine, laptele, apa, untul (pe care il topim in prealabil in cuptorul cu microunde), oul, zaharul tos, pliculetul de drojdie uscata, paina si lingurita de sare. Setam masina de paine pe programul de framantat si dospit si lasam masina de paine sa-si faca treaba. La masina mea de paine ciclul a durat 1ora si 30 minute.

Daca framantati aluatul cu mana, atunci, puneti intr-un castron incapator faina, faceti cu mana in mijlocul fainii o gropita, adaugati pliculketul de drojdie uscata, zaharul tos, sarea, oul, untul, laptele si apa si incepeti sa framantati, cam 25 – 30 minute (ca sa obtineti un rezultat foarte bun trebuie sa framantati aluatul foarte bine), pana obtineti un aluat elastic, care sa nu se lipeasca de mana. Lasam aluatul in castronul in care l-am framantat, il acoperim cu un prosopel curat si il punem la dospit intr-un loc caldut. Il lasam la dospit timp de 1 ora. Dupa 1 ora si 30 minute, aluatul a dospit frumos. Arata nemaipomenit.

Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru pe care o infainam in prealabil si incepem sa formam 20 bilute de marimi aproximativ egale. Va recomand sa cantariti aluatul rezultat si sa impartiti cantitatea rezultata la 20, cam atatia mucenici mi-au iesit mie. Eu am facut bilute de 55-58 g. aproximativ. Suprafata pe care formam mucenicii, nu trebuie sa fie neaparat infainata (aluatul mie mi-a iesit foarte bine, nu a fost lipicios, ca atare l-am putut lucra cu foarte mare usurinta.).

Luam fiecare bucatica de aluat in parte, il rulam intre suprafata de lucru si podul palmelor pana obtinem un rulou lung (50cm) si subtire. Indoim ruloul in doua, tinem cu un deget de capatul unde este indoitura, si incepem sa inpletim. Dupa ce am obtinut impletitura, formam un cerc, unind capetele impletiturii. Dupa ce am obtinut cercul, il incolacim in forma de opt si punem mucenicii astfel obtinuti intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Lasam mucenicii la crescut inca o ora, la loc caldut.

Dupa ce au dospit, ungem mucenicii cu o pensula, cu compozitia obtinuta din lapte si galbenus si ii punem in cuptor pentru 20 minute, pana se rumenesc usor. Dupa ce sunt indeajuns de rumeni, scoatem mucenicii din cuptor. Insiropam bine mucenicii cu siropul preparat mai sus, eu i-am pensulat bile cu o pensula inmuiata in siropul respective, daca doriti, puteti chiar sa ii scufundati in sirop. Dupa ce ii insiropam, ii ungem cu miere. Apoi presaram peste ei nuca macinata.

Se pastreaza foarte bine daca ii puneti intr-o farfurie peste care trageti o punga de plastic. Nu va pot spune cat de frumos miroase in casa cand sunt mucenicii in cuptor si incep sa se coaca, mmmmmm o minunatie de mireasma.


Mucenicii moldovenesti sau Sfintisorii, sunt un deliciu, se pot servi atat calzi cat si reci.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Aperitiv rulada cu sunca si branzeturi

Aceasta rulada este grozava, atat calda cat si rece! Am servit din ea fie cu un pahar de iaurt, fie faceam repede o salata...

Aperitiv rulada cu sunca si branzeturi
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca