Tarta cu fructe crude

Pentru tarta cu fructe crude se cerne faina pe masa de aluat, se face loc la mijloc si se pune o lingurita rasa de zahar, sare, o lingura de apa foarte rece, oul si untul.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 150 g faina
  • 90 g unt
  • 1 lingurita zahar
  • 1 ou
  • 1 lingura apa rece
  • un praf de sare.

Mod de preparare

Pentru tarta cu fructe crude se cerne faina pe masa de aluat, se face loc la mijloc si se pune o lingurita rasa de zahar, sare, o lingura de apa foarte rece, oul si untul (muiat putin cu o lingura de lemn, fara sa fie frecat spuma). Se framanta repede, se aduna la un loc in forma de minge si se lasa sa se odihneasca la rece cel putin doua ore. Se poate lasa din ajun pana a doua zi, aluatul va fi cu atat mai fraged. Se intinde o foaie de . cm grosime. Se taie un rond ceva mai mare decat forma in care se va coace aluatul. Se unge aceasta fonna, care trebuie sa aiba marginile foarte scunde, cu putin unt.
Pentru prajitura se pune foaia de aluat apasand cu degetul pe margini, ca sa formeze o mica bordura in sus, iar restul de aluat care iese afara se taie. Se fac 4 — 5 intepaturi cu varful unui cutit, pentru ca aerul de dedesubt sa nu umfle aluatut. In acelasi scop se pune deasupra o hartie unsa cu unt, iar pe ea boabe crude de mazare, de fasole sau de porumb, pentru ca sa apese aluatul.
Se coace la foc potrivit; dupa 25 de minute, se scot hartia si boabele, se unge inauntru si pe margini cu ou batut si se mai da cateva minute la cuptor ca sa capete fata. Se lasa sa se raceasca , si se scoate din tava. In loc de o singura tarta mare, se pot face la fel mai multe tarte mici, asezand aluatul in forme mici de tabla. Dupa ce este gata, se umple tarta cu fructe.
1. Tarta cu capsuni sau cu fragi. Se spala usor fructele intr-o apa, se curata de codite si se pun pe hartie alba sa se scurga. Se asaza apoi unele langa altele pe fundul tartei, iar pe deasupra se toarna un sirop gros de zahar sau un jeleu de fructe.
2. Tarta cu caise. Se spala si se taie caisele in doua, se scot samburii, se asaza pe tarta, se toarna sirop. Pot fi intrebuintate si caisele din compot scurse de zeama.
3. Tarta cu struguri. Se spala strugurii, se desfac boabele de pe ciorchine, se scurg, se asaza in forma si se toarna sirop foarte legat. La fel se pregatesc cu visine, cirese, coacaze etc. Aluatul este mai fraged daca, dupa ce a fost copt, este lasat pana a doua zi. In cutii de tabla se pastreaza 10 — 12 zile.


Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Desert tort cu jeleu de visine

Desert tort cu jeleu de visine
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca