Baclava turceasca

Baclava este o reteta traditionala turceasca, raspandita in lumea larga. Urmarind aceasta reteta de baclava va veti putea bucura de un desert delicios, mai ales servit rece.

Timp pregatire
160 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 pachete foi de placinta (adica in total 28 de foi)
  • 230 g unt
  • 300 g miez de nuca
  • 2 linguri scortisoara
  • 1 varf de cutit nucsoara
  • 50 g zahar
  • Pentru sirop:
  • 300 ml apa plata
  • 300 g zahar
  • 5 linguri miere
  • 1 jumatate de lamaie

Mod de preparare

Mai intai am pregatit siropul:

Apa si zaharul le-am pus pe foc 20 de minute, cand s-a format un sirop care a inceput sa se lege, am stors jumatate de lamaie si sucul obtinut l-am adaugat siropului.

Am mai lasat sa fiarba inca 5 minute, apoi am oprit focul. Cand siropul s-a mai racit, am adaugat mierea.

Apoi am pregatit umplutura nucile le-am lasat cateva minute in cuptorul incins ca sa capete o aroma mai placuta (bineinteles ca aceasta procedura este optionala!), le-am macinat marunt si peste ele am adaugat scortisoara, nucsoara si cele 50 de grame de zahar. Apoi am topit untul, am desfacut primul pachet de foi, am uns o tava adanca cu unt si apoi am inceput sa asez in ea foile, cu ajutorul unei pensule de bucatarie am intins unt topit pe suprafata fiecarei foi de placinta. Am intins astfel 10 foi de placinta (ele au constituit baza baclavalei, acesta este unul dintre secrete, sa aiba mai multe foi la baza), a urmat apoi primul strat de nuca macinata, alte 6 foi unse cu unt, din nou nuca macinata, inca 6 foi din cel de-al doilea pachet de foi, din nou nuca.
A urmat ultimul strat format din 4 foi unse cu unt, insistand cu mai mult unt pe ultima foaie, din nou un secret, bine de stiut, nu mai mult de 4 foi pe ultimul strat!
Baclavaua astfel formata am tinut-o la frigider pentru 40 de minute, apoi am taiat-o in patratele, untul topit ramas l-am turnat peste marginile taiate ale fiecarui patratel, in felul acesta foile din interior nu se vor usca la copt, apoi am dat-o la cuptorul incins pentru 30 de minute, a capatat o culoare aurie tare placuta.
Sosul format mai devreme si racit l-am turnat peste baclavaua fierbinte. Am acoperit cu un prosop curat si usor umed baclavaua si am lasat-o asa pana s-a racit complet, apoi la frigider, de preferabil ar fi sa se lase peste noapte .


Baclavaua turceasca se serveste rece presarata cu fistic macinat.

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...