Coliva Tina

Pentru coliva Tina arpacasul se alege si se spala in 7, 9 sau 11 ape pana cand apa iese curata; se pune la fiert cu cei 3 litri de apa si cu coaja de lamaie.

Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1kg arpacas bine decorticat(albicios)
  • 1 lingurita rasa sare
  • coaja de la 1 lamaie
  • 3 litri apa
  • 750gr. zahar
  • 500 gr. nuca pisata mai mare
  • esenta rom
  • esenta vanilie
  • 200gr. biscuiti populari
  • zahar pudra.

Mod de preparare

Pentru coliva Tina arpacasul se alege si se spala in 7, 9 sau 11 ape pana cand apa iese curata; se pune la fiert cu cei 3 litri de apa si cu coaja de lamaie curatata ca la mar. Cand arpacasul este aproape fiert(face o spuma alba) se pune treptat zaharul se amesteca si se mai lasa sa fiarba pana mai scade zeama lasata de zahar. Trebuie amestecat din cand in cand pentru ca se lipeste de fundul oalei. Cand este gata, se ia de pe foc, se aseaza pe gura oalei un prosop ud peste care se pune un capac si se lasa sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit, se scoate arpacasul fiert avand grija sa se indeparteze bucatile de coaja de lamaie fiarta si se pune intr-un lighean unde se adauga sarea, esenta de rom si de vanilie, nuca, se mai poate rade putina coaja de lamaie si se amesteca bine cu mana. Acest amestec se aseaza pe un platou unde i se da forma de tort. Se imbraca coliva cu un pesmet fin facut din cei 200gr de biscuiti; pesmetul se preseaza pe coliva uniform cu o foaie de hartie iar peste pesmet se presara zahar pudra. Daca duceti coliva la biserica, se face pe ea o cruce din drajeuri de ciocolata, din jumatati de miez de nuca, sau se poate face un tipar de cruce dintr-o foaie de hartie sau carton care se presara cu cacao si gata.


Coliva Tina se serveste pe farfurioare ca un tort.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Salata de vinete cu gogosar copt

Salata de vinete cu gogosar copt
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca