Crema de zahar ars

Acest desert rafinat pe cat este de simplu pe atat este de gustos si indragit de toata lumea. Reteta de crema de zahar ars este foarte usor de preparat, dar foarte gustoasa pentru orice ocazie festiva.

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 8 oua proaspete de tara
  • 250 g zahar
  • 1 l lapte de tara
  • Esenta de vanilie
  • Esenta de rom
  • Coaja de portocala
  • 10 linguri de zahar pentru caramel
  • Putin ness

Mod de preparare

Acest desert rafinat pe cat este de simplu pe atat este de gustos si indragit de toata lumea. Imi aminteste cu drag de copilarie atunci cand bunicile noastre ne pregateau vestitele placinte cu mere sau dovleac, laptele de pasare, crema de zahar ars sau negresele.
Cele 10 linguri de zahar si nessul se pun in cratita la foc mic pentru a se carameliza si se amesteca continuu pana ce s-a topit zaharul. Se acopera uniform peretii vasului si se lasa la racit. Ouale se sparg separat cate unul pentru a ne asigura ca nu nimerim vreunul stricat. Se amesteca (eu le pun la mixer) ouale cu laptele, esentele si zaharul. Compozitia rezultata se pune in cratita cu zaharul caramelizat. Se pune la cuptor la foc mic aproximativ 45 de minute in functie de cupor pana se intareste crema si se rumeneste frumos pe margini. Ca sa fiti siguri ca este gata crema puteti face testul cu scobitoarea in mijlocul ei.

Crema va fi moale ca o piftie chiar si atunci cand este facuta insa daca nu ramane crema pe scobitoare este gata. Cratita se scoate apoi si se lasa la temperature camerei. Se pune la frigider pentru cateva ore bune si apoi daca doriti se rastoarna pe un platou frumos. Eu am facut mici portii cu ajutorul formelor. Pentru figurinele din zahar: caramelizati zahar cu putina zeama de lamaie si amestecati mereu pana la topire. Cand e gata luati din compozitie cu furculita sau cu ajutorul unei spatule si trasati diverse modele pe o hartie de copt. Dupa racire veti vedea ca se desprind foarte usor dezlipindu-le cu o paleta. Trebuie sa lucrati rapid cu zaharul ca se intareste. Cel mai bine este sa asezati decorul in momentul servirii pentru ca altfel se topeste rapid. Pentru o crema si mai fina se poate pune crema sa fiarba in alta oala la bain marie (tot la cuptor).


Crema de zahar ars se serveste impreuna cu sosul de zahar. Este un desert delicios mai ales pe timp de vara. Aceasta reteta este deosebita si merita incercata.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Desert prajitura Snickers

Sunt convinsa ca toata lumea adora batoanele Snickers, dar dupa ce veti incerca prajitura ce urmeaza, sigur nu veti mai...

Desert prajitura Snickers
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca