Placinta cu mere in cosulete

Aceasta reteta de placinta cu mere este atat de usor de facut si atat de delicioasa incat cu siguranta va fi si pe placul copiilor. iar de aspectul placintei nici nu mai vorbim.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 250 g margarina (sau unt)
  • 250-300 g faina + pentru intins
  • 80 ml apa
  • o lingurita zeama de lamaie
  • 3 linguri zahar
  • jumatate fiola vanilie
  • o lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • un ou cat mai mic pentru uns
  • 2 kg mere
  • o mana stafide
  • zahar dupa gust – puneti la inceput cateva linguri si dupa ce se calesc merele mai adaugati daca e nevoie
  • 3 linguri ulei
  • 5-6 cuisoare (le scot inainte sa umplu placinta
  • asa ca le numar ca sa stiu exact cate trebuie sa vanez”) scortisoara macinata 70-100 g
  • coaja de portocala din dulceata
  • taiata marunt

Mod de preparare

Merele se spala, se curata de coaja (nu e neaparat, insa pentru o textura mai fina e de preferat), le taiem si le scoatem cotorul. Cojile puteti sa le folositi pentru un compot aromat. In continuare  dam merele pe razatoare apoi le calim cu putin ulei si zahar. Dupa cateva minute adaugam cuisoare, stafide si coaja de portocala. In functie de cat de zemoase sunt merele le vom lasa pe foc mai mult sau mai putin. Cu cat vasul folosit e mai intins, cu atat mai repede vor scadea merele. Dupa ce oprim focul punem si scortisoara.

Ne apucam si de aluat. Mai intai taiem cuburi margarina (cu cat sunt mai mici, cu atat se vor amesteca mai usor cu faina). Amestecam faina, praful de copt, sarea, zaharul si margarina pana cand nu mai sunt bucati de margarina. Adaugam apa, zeama de lamaie si vanilie si framantam pana se omogenizeaza bine. Completam cu faina pana cand aluatul se leaga si se dezlipeste de pe maini. In carticica din care am luat reteta scrie ca se intinde aluatul si se impatureste de 3 ori. Eu nu l-am intins chiar subtire, am facut cumva sa imi ia putin timp si sa fie usor, asa ca l-am semi-intins de vreo 5-6 ori.

Asamblare:

In functie de rabdarea bucatarului putem face o placinta mare intr-o tava de tort detasabila sau multe placintele, in forme de briose. Eu am facut si intr-un fel si in celalalt. Pentru placinta mare am intins mai intai o foaie de aluat de vreo 7-8 mm grosime. Am pus-o in forma si am presat bine marginile ca sa nu cada. Lasati aluatul sa atarne in afara, il vom taia dupa ce vom termina de umplut. Dupa ce aluatul e bine intins si lipit de margini, punem merele racite. Pentru placintele luam cate un gogoloi de aluat si il presam direct in forme. Intindem o alta foaie subtire de aluat si taiem fasii subtiri cam cat degetul mic pentru placinta mare si cat de subtiri se poate pentru placintele. Eu am primit de ziua mea un dispozitiv cu o rotita ondulata, numai bun de taiat aluaturi, asa ca l-am folosit. Luam fasiile taiate si incepem sa le asezam pe placinta, incepand cu o cruce in mijloc. Capetele le presam bine de margini. Apoi vom pune cate 2 fasii, una in dreapta una in stanga, urmate de una sus, una jos, iar stanga, iar dreapta

Bineinteles ca puteti aseza fasiile cum vreti voi, mie asa mi-a traznit pe moment si pentru ca mi-a placut rezultatul final am retinut modelul. Incercati sa pastrati fasiile cat mai egale, la fel si distantele dintre ele. Continuati pana la margini. Mai presam o data fasiile de margine si apoi taiem excesul de aluat. La placintele am pus cate 4 fasiute paralele, apoi peste ele inca 4 fasiute perpendiculare pe primele. Ungem aluatul cu oul batut, presaram zahar si le punem la cuptorul incins la 190 de grade. La mine placinta mare a avut nevoie de aproximativ o ora sa se rumeneasca, iar cele mici s-au bronzat in vreo 40 de minute. Oricum, uitati-va la ele din cand in cand si cand s-au rumenit deasupra scoateti-le.


Placintele cu mere in cosulete se servesc calde sau reci. Sunt ideale pentru a fi puse la pachet. Reteta Placinta cu mere a fost propusa de IriA pe forum culinar.ro

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Sos Pesto cu nuci si arahide

Sosul Pesto este foarte raspandit si cunoscut. Provine din Italia, dar se gaseste si la noi in aproape toate magazinele....

Sos Pesto cu nuci si arahide
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii