Prajitura cu bezea de alune si crema de cafea

Prajitura cu bezea de alune si crema de cafea este o prajitura deosebita, delicioasa, ce se preteaza la o masa cu pretentii.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • - 1 1/2 cana alune de padure grilate
  • - 1 cana + 1 lingura zahar
  • - 2 cani migdale feliate grilate
  • - 2 linguri de amidon (eu nu am pus pentru ca nu prea agreez amidonul)
  • - 7 albusuri de ou
  • - 1/2 lingurita creme de tartre
  • - 250 g ciocolata demi-dulce
  • - 3 cani (750 ml) crema 35%
  • - 1 lingura cafea solubila
  • - 1 lingura apa calda
  • - facultativ
  • alune crude intregi pentru ornat (eu am pus din cele grilate si decojite)

Mod de preparare

1. Blaturile (Meringue)
Tapetati o tava de copt (cat mai lata si mai lunga) cu hartie de copt sau hartie cerata. Trasati ce hartie 3 dreptunghiuri cu dimensiunile de 40 cm x 8 cm fiecare, apoi intoarceti foaia.

Macinati fin alunele de padure cu 1/3 cana de zahar. Apoi macinati 1 cana de migdale (cealalta cana va servi pentru ornat la final) cu alta 1/3 cana de zahar. Adaugati amidonul si amestecati cu alunele macinate.
Separat bateti bine albusurile de ou cu crema de tartre pana cand incepe sa se intareasca. Adaugati putin cate putin zaharul (restul de 1/3 cana) si bateti pana se face o spuma tzeapana. Incorporati amestecul de alune si migdale de dinainte in 3 randuri, de sus in jos.

Intindeti cat se poate de uniform compozitia in interiorul celor 3 dreptunghiuri desenate anterior pe hartia de copt. (la mine a fost cam dificil pentru ca tava fiind mai mica, cele 3 dreptunghiuri au iesit inghesuite si s-au unit intre ele, dar m-am descurcat pana la urma !
Bagati tava la cuptorul preincalzit la 275F sau 135C si lasati compozitia sa se coaca timp de 1 ora si jumate sau mana cand devine aurie.
Eu imediat cum le-am scos din cuptor am separat cu un cutit cele 3 dreptunghiuri care nu se mai cunosteau intre timp
Lasati sa se raceasca, rasturnati cu fundu-n sus si scoateti hartie de copt.

si acum cele 3 creme ...
1. Ganache:
180 g ciocolata rupta in bucati se toarna peste 1/2 cana (125 ml) crema 35% data in clocot si se amesteca bine pana cand se topeste ciocolata. Se da la racit 30 minute, atat timp cat sa se raceasca ganace-ul si sa poata fii intins fara sa curga.

2. Crema de ciocolata:
Intre timp se topeste la bain-marie restul de ciocolata (70g). Se bat 2 cani (500 ml) crema 35% bine de tot pana cand sta tzeapana.
Se amesteca bine crema batuta cu ciocolata topita la bain-marie si se da la frigider pana in momentul asamblarii.

3. Crema de cafea:
Se amesteca lingura de cafea instant (sau ness) cu lingura de zahar si cu lingura de apa pana se omogenizeaza.
Separat se bate restul de crema 35% (1/2 cana sau 125 ml) pana se intzepeneste. Se amesteca cu cafeaua dizolvata.

Asamblarea:
Pe un platou ( eu am preferat sa tai cele 3 dreptunghiuri astfel incat sa-mi iasa 2 prajituri mai scurte sa le manipulez mai usor in frigider) se aseaza primul meringue. Se intinde o treime din ganache, apoi se acopera cu un strat de crema de ciocolata (cca 5 mm stratul, asa scrie in carte - cine o fii stat sa-l mai si masoare!!). Se pune deasupra cel de-al doilea meringue, se acopera cu inca o treime din ganache (de fapt cu jumatate din cantitatea ramasa - intelegeti voi...), apoi se pune crema de cafea. Se aseaza apoi al treile meringue, se intinde ultima treime din ganache si apoi se imbraca in restul de crema de ciocolata (nu si capetele, ci numai deasupra si lateralele). Se orneaza cu alune de padure si migdale pe laterale.

Se da la frigider pana a doua zi.


Prajitura cu bezea de alune si crema de cafea se serveste si se taie de la frigider.

Reteta a fost propusa de ralesu pe forum culinar.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Tort spirală şi o dublă aniversare

Spun o dubla aniversare pentru că,după cum ştiţi în acest week-end am aniversat-o pe mama mea care a împlinit o...

Tort spirală şi o dublă aniversare
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca