Prajitura OPERA, migdale, cioco, cafea

O prajitura ce iti va desfata simturile pur si simplu. Prajitura Opera se topeste in gura datorita blatului de migdale, ce se imbina perfect cu aromele de ciocolata si cafea.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1. blat migdale:
  • (4 foi in tava de 30x30cm)
  • 10 albusuri
  • 220g zahar
  • 110g migdale macinate fin
  • 1 lingurita praf de copt
  • 140g faina
  • 4 oua
  • 2.crema englezeasca:
  • 240 ml lapte
  • 90g zahar
  • 3 galbenusuri
  • esenta vanilie
  • 3.crema bavareza:
  • 5 g gelatina dizolvata in 1 lingura de apa
  • 170g ciocolata amaruie
  • 1/2 cana crema englezeasca (de mai sus) - cana de 240ml
  • 360 ml smantana pt. frisca
  • 4. crema-cafea:
  • 25g apa
  • 140g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 225g unt moale
  • 1 lingura plina de ness dizolvata in 1 lingura apa fierbinte
  • 5. ganache:
  • 170g ciocolata amaruie
  • 140 ml smantana pt. frisca
  • 6. sirop aromat:
  • 100g zahar
  • 100g apa
  • 1 lingura rom.

Mod de preparare

1. Am facut un merengue din albusuri si 1/2 din cantitatea de zahar; ouale intregi le-am batut cu restul de zahar pana au devenit o crema deschisa la culoare si si-au dublat volumul. Peste ele am adaugat 1/2 din merengue si faina, praful de copt si migdalele macinate pe care, in prealabil, le cernusem impreuna. Am adaugat si restul de merengue si-am amestecat usor. Am impartit in 4 si in cuptorul incins la 200 C am copt cate o foaie in tava cu hartie de copt, pentru 8 minute.

2.Am mixat putin galbenusurile. Laptele l-am pus pe foc cu zaharul; cand aproape sa dea in clocot l-am turnat usor, amestecand continuu peste galbenusuri. Am readus totul in cratita si-am tinut pe foc, amestecand, pana s-a legat crema.

Recomandare: e bine sa se faca pe baie de aburi, ca sa nu se "branzeasca" crema. Am lasat putin sa se raceasca si-am adaugat esenta de vanilie.

3.In crema englezeasca calda am adaugat gelatina dizolvata si-am amestecat pana la omogenizarea completa. Am topit cioco pe baie de apa si peste ea am turnat crema englezeasca. Am batut smantana pana a devenit ca o crema groasa, nu pana la frisca si-am turnat, amestecand peste amestecul de ciocolata. Am pus-o la frigider.

4.Din apa si zahar am facut sirop. Galbenusurile le-am batut pana si-au dublat volumul. Peste ele am turnat usor si amestecand continuu siropul fierbinte. Am mixat pana s-a racit complet compozitia. Peste ea am adaugat untul, putin cate putin mixand continuu. Am adaugat si ness-ul dizolvat si-am dat la frigider.

5.Am incalzit smantana si-am turnat-o fierbinte peste ciocolata rasa. Am amestecat pana s-a dizolvat cioco complet si s-a omogenizat bine compozitia.

6.Am facut un sirop din apa si zahar la care am adaugat romul.

Asamblarea prajiturii Opera

3

BLAT uns cu sirop, 1/2 din crema-cafea, BLAT uns cu sirop, crema bavareza, BLAT uns cu sirop, 1/2 din ganache, BLAT uns cu sirop, restul de crema-cafea am pus la congelator pt. 30 min. dupa care am intins peste crema-cafea restul de ganache si-am pus din nou la congelator pt. 15 min.

Am taiat, cu cutitul inmuiat de fiecare data in apa fierbinte si sters bine. Daca doriti puteti sa faceti din ciocolata topita cate o nota muzicala pe fiecare felie de prajitura.


Prajitura Opera se pastreaza la frigider si se serveste la temperatura camerei.

Pofta buna! Reteta Prajitura OPERA a fost propusa de CristinaK pe forum culinar.ro

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Paste cu carne tocata, la cuptor -pasta al forno

 Este o reteta vazuta undeva- candva. Una dintr-acelea ce te bantuie si nu te lasa sa dormi pana nu o prepari !!! Deci:...

Paste cu carne tocata, la cuptor -pasta al forno
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii