Prajitura suedeza

Prajitura suedeza este de fapt o prajitura cu fructe si frisca. Pentru a pregati aceasta reteta de prajituri aveti nevoie de fructe. Puteti alege si altceva dar aici am folosit lamaie si mere

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 4 oua
  • 125 g zahar
  • 1 pachetel zahar vanilat
  • 125 g faina
  • 2 linguri amidon
  • 1 lingurita praf de copt
  • Crema:
  • 2 foi de gelatina alba
  • 3 oua
  • 2 pachetele de praf de budinca de vanilie
  • 80 g zahar
  • 750 ml lapte
  • 1
  • 2 kg mere rase (fara coaja)
  • 2 linguri suc de lamaie
  • Decor:
  • 750 g frisca batuta
  • 50 g zahar pudra
  • cateva felii de mere
  • stropite cu lamaie ca sa nu se innegreasca
  • 100 g ciocolata rasa.

Mod de preparare

Se porneste cuptorul, supa care ne apucam de aluat se ia o tava dreptunghiulara si se tapeteaza cu hartie de copt (pergament). Am batut albusurile spuma tare, apoi am adaugat cate putin din zaharul amestecat cu zaharul vanilat. Peste albusuri am pus apoi putin cate putin din galbenusurile amestecate bine, amestecand usor cu o lingura de lemn. Apoi am cernut peste compozitie cate putin din faina amestecata cu praful de copt si amidon, amestecand usor de jos in sus.

Am turnat compozitia intr-o tava (30 x 20 cm) tapetata cu hartie de copt, si am pus-o in cuptorul preincalzit, la 180 grade C pentru 15-20 min. (test cu o scobitoare).

Am facut o crema de vanilie dupa reteta: 3 oua, 6 linguri amidon (70 g), 10 linguri zahar (150 g), 750 ml lapte rece, vanilie, coaja rasa de lamaie, 100 g unt. La final am adaugat 2 pliculete de gelatina (1 plic = 7 g), inmuiate in putina apa rece, apoi am adaugat putin din crema calda si am amestecat pana la dizolvarea completa si am adaugat-o in crema. Eu am folosit doar 4 mere mai mari pe care, dupa ce le-am ras le-am stropit cu suc de lamaie, apoi le-am stors si le-am adaugat in crema.

Dupa ce s-a copt blatul, l-am scos din tava si pus sa se raceasca pe un gratar, apoi l-am transferat pe tava unde urmeaza montarea prajiturii. Peste blat se pune crema (pentru ca era inca mai curgatoare, am taiat hartie cerata, o foaie mai lunga, pe care am pliat-o in 3 si cu ea am inconjurat blatul, facand un fel de perete in jurul blatul ca sa nu se imprastie crema pe de laturi). Am pus tava la frigider, vreo 2 ore cred, pana se intareste cat de cat crema.

Am pregatit frisca -a m folosit doar 500 ml frisca lichida, 4 linguri de zahar pudra si 1 plic de gelatina (7 g). Am adaugat frisca peste crema si am mai pus putin tava la frigider, iar intre timp am pregatit merele pentru decor. Le-am taiat feliute subtiri, le-am calit in putin unt pana s-au inmuiat, apoi le-am asezat pe prajitura si am presarat deasupra putin scortisoara.


Cu ciocolata rasa am decaorat prajitura pe laterale.
Reteta Prajitura suedeza a fost propusa de Daneza 13 pe forum culinar.ro
Alta retete recomandate:

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Ciulama cu pui si ciuperci

M-am inspirat de la Gabita .E delicioasa!

Ciulama cu pui si ciuperci
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii