Tarte Tatin – tarta rasturnata cu mere

De Mos Nicolae, Junior Chef Andrei pregateste o tarta rasturnata cu mere, vestita si irezistibila tarte Tatin.

Portii
6
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Umplutura:
  • Mere - 6-7 buc (depinde de diametrul tigaii)
  • Zahar - 200 g
  • Unt rece felii subtiri - 125 g
  • Scortisoara - 1 lingurita
  • Coaja de portocala rasa - 1 lingurita
  • Fresh de lamaie pentru stropit merele
  • Esenta de vanilie – 1 lingurita
  • Aluat:
  • Faina alba - 1
  • Otet - 1 lingurita
  • Unt rece taiat cubulete - 125 g
  • Apa foarte rece - 3 linguri
  • Un praf de sare

Mod de preparare

1. Curata si scobeste merele in interior pentru a inlatura samburii;


2. Taie-le apoi pe jumatate si pune-le intr-un bol. Stropeste-le cu fresh de lamaie ca sa nu oxideze.


3. Pune zaharul in tigaie la foc mic. Taie untul rece felii subtiri si-l pune-l deasupra. Pune apoi merele in tigaie, cu partea bombata in jos. Incerca sa le intercalezi astfel incat sa acoperi toata suprafata din tigaie. Pune pe deasupra coaja rasa de portocala si scortisoara;


4. Lasa pe foc pana cand compozitia incepe sa fiarba si stropeste din cand in cand merele cu sucul format in tigaie, folosind o lingurita; 5. Intre timp prepara aluatul. Amesteca faina cu sarea intr-un robot de bucatarie, cu atasamentul de framantare. Adauga apoi otetul si untul rece;


6. Bate pe viteza medie pana ajunge la consistenta ca de branza dulce. Adauga apa rece si lasa sa se inchege cam 2 min; 7. Pudreaza blatul de lucru si rastoarna aluatul. Framanta-l putin, cca 30 de secunde pana se leaga, pune-l in folie de plastic si lasa-l la frigider;


8. Cand compozitia de pe foc s-a inchegat si are consistenta mierei, da-o la o parte de pe foc. Intinde aluatul si pune-l deasupra tigaii.


9. Impatureste bine marginile cu ajutorul unui cutit mic sau cu o furculita.


10. Pune tigaia in cuptorul incins in prealabil la 200 de grade pentru 20-25 de minute pana se rumeneste;


11. Scoate tigaiacu grija si o pune-o pe un tocator;


12. Pune deasupra o farfurie mare si intoarce-o cu o miscare rapida, avand grija sa nu te arzi cu caramelul fierbinte;


13. Serveste fiecare felie in parte cu cate un scoop generos de inghetata.

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert clatite japoneze

De când am auzit de clătite japoneze mi-am dorit să prepar așa ceva, de curiozitate. Prima dată nu mi-a plăcut cum...

Desert clatite japoneze
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise