Sote de morcovi

Se trece prin razatoarea cea mai fina morcovul, care in prealabil a fost curatat si spalat bine. Se colecteaza, intr-un castron mai mare decat continu

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 3 morcovi mari (5 mijlocii)
  • trei catei de usturoi
  • verdeata (marar sau patrunjel)
  • putin piper
  • ulei de masline sau de floarea soarelui presat la rece
  • foi de dafin bine maruntite in rasnita de cafea
  • foarte putina sare de mare
  • o jumatate de lingurita de miere poliflora

Mod de preparare

Se trece prin razatoarea cea mai fina morcovul, care in prealabil a fost curatat si spalat bine. Se colecteaza, intr-un castron mai mare decat continutul de morcov cu cel putin o treime, morcovul ras, se adauga mierea de albine, piper dupa gust, un varf de lingurita de foi de dafin macinate, (putina sare de mare, daca nu putem fara, asta acum, la inceput, deoarece pe parcurs vom descoperi ca adaosul de sare nu va mai fi necesar… vom si intelege de ce!). Se zdrobeste cu dosul lamei cutitului cateii de usturoi, se adauga si se amesteca foarte bine totul. Pentru operatia fara mixer, se adauga treptat cate putin ulei, pana cand aspectul morcovului devine lucios, si apare ca o pasta moale de morcov fiert. Daca veti fi atenti, transformarea se va intampla, cam la fel cu ceea ce faceam atunci cand se incorporeaza ulei in vinetele tocate, la salata de vinete traditionala… totul pare ca ia o tenta sidefie… In acest moment deja, gustul a ceea ce era soteul de morcovi in bucataria de pana acum este imitat!

Daca se foloseste mixerul, morcovii se pun, bucati mai mici, in cuva acestuia, se adauga mierea si aromele, usturoiul, se porneste mixarea si se adauga uleiul in suvoi continuu. Dupa cel mult un minut, totul devine sidefiu, gata pentru intalnirea cu papila gustativa. Si este o adevarata intalnire… plina de soare, indiferent de anotimpul in care ea se intampla! Si mai ales, acest castron este mai mult decat jumatate de flacon de vitamina A… este vitamina A, la purtator! Or, efortul de productie al acestei cure de vitamina costa, chiar si ca munca, mai putin decat drumul pana la farmacie…


Ramane sa fie asezat doar in castronul de servire, si se asorteaza, placut ochiului nostru si al acelora ce sunt invitati la masa, cu verdeata preferata, tocata fin, cu feliute fine de usturoi, masline… sau oricare dintre gamele de expresie ale culorilor, care sa aduca, armonioasa bucurie, darului din dar, al vietii catre viata…

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...