Dorada imbracata in sare cu piure de cartofi mov

Cea mai frageda, suculenta si gustoasa dorada pe care am savurat-o. Iar cel mai important lucru este ca se realizeaza foarte repede si simplu.

Portii
2
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 pesti dorada
  • 2 lamai
  • 1 ceapa mica
  • cimbru
  • 2kg sare
  • 1 ou
  • 4 linguri de faina ( se poate si fara
  • crusta insa va fi mai usor de spart)
  • 4 linguri de apa
  • 1 kg cartofi mov
  • unt- 25 g/ smantana 2linguri
  • lapte- 50ml
  • nucsoara ( dupa gust)
  • sare (dupa gust)
  • piper (dupa gust)
  • ulei de masline - 2 linguri
  • rozmarin ( uscat sau proaspat- dupa gust)
  • cateva fire de patrunjel

Mod de preparare

Se spala pestele foarte bine si se curata in interior. Nu se curata de solzi.

Se taie aripioarele si se sterge pestele cu un prosop de hartie.

Lamaia si ceapa se taie rondele subtiri. Se umple pestele cu felii de ceapa, cu patrunjel, cimbru, piper si cel mai important cu felii de lamaie, acestea vor impiedica sarea sa patrunda in interiorul pestelui. Stratul acestora nu trebuie sa fie foarte gros, asfel inca burta pestelui sa se inchida singura.

Se pune un strat de sare intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se asaza pestele.

Se amesteca restul de sare , un oua ( de asemenea poate sa lipseasca, se va completa cu mai multa apa), 4 linguri de apa si cele 4 linguri de faina ( daca se foloseste- eu am facut si fara faina si a fost la fel de bun, intr-adevar crusta a fost mai tare doar din sare) obtinandu-se o pasta asemanatoare cu zapada umeda.

Acoperim pestele cu aceasta pasta astfel incat sa nu ramana nimic neacoperit si cu atentie sa nu introducem sare in burta.

Se introduce pestele in cuptorul preincalzit ( cel Putin 15 min) la 180 grade C, pentru 30 min- 40 min (in functie de marimea pestelui). In momentul in care crusta este aurie si aroma din bucatarie este imbietoare, pestele este gata. Se scoate tava si acum urmeaza operatiunea " dezbracarea". Se sparge crusta cu un cutit si ciocan ( de bucatarie), pielea se va desprinde usor, iar pestele se asaza pe farfurie sau se desface in fileuri care se vor aseza pe farfurie.

In timp ce dorada era la cuptor, cartofii au fiert in apa, cu putina sare. Desi sunt multe retete care spun sa nu se curete coaja acestor cartofi ( culoare este data de coaja), eu va sfatuiesc sa-i curatati dupa ce au fiert deoarece pireul va fi mai fin.

Se adauga cartofii curatati in robot ( sau in oala/ bol), se pun condimentele ( sare , piper, nucsoara), laptele, smantana / unt ( sau chiar ambele) si se amesteca ( se paseaza).

Zeama de la 1/2 lamaie, uleiul de masline, rozmarin se amesteca pentru a se realiza un sos cu care se va stropi pestele. Se poate adauga si usturoi ( in functie de gust).

Reteta este realizata dupa reteta :https://www.reteta-video.ro/retete/dorada-la-cuptor-in-crusta-in-sare.html

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca