Paine de casa alba

Pentru paine de casa alba într-un castron mai mare se amestecă faina cu drojdia şi sarea. Dacă utilizaţi drojdie proaspătă, dizolvaţi-o în 100 ml de apă caldă.

Timp pregatire
200 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -750 gr făină normală (tip 55)
  • -2 linguriţe de drojdie uscată (sau echivalentul în drojdie proaspătă ~30 gr. )
  • -2 linguriţe rase de sare
  • -600 ml de apa caldă (dar nu fierbinte)

Mod de preparare

Pentru paine de casa alba într-un castron mai mare se amestecă faina cu drojdia şi sarea. Dacă utilizaţi drojdie proaspătă, dizolvaţi-o în 100 ml. De apă caldă din cei 600 ml. Prevăzuţi iniţial, şi adăugaţi-o în faină odată cu restul apei. Se amestecă vîrtos ingredientele pînă la omogenizare. Nu se frământă! Aruncaţi puţină făină peste aluat şi acoperiţi castronul cu folie de plastic sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentaţia drojdiei să se facă în mediu umed şi călduţ. Se lasă la crescut aluatul 2 ore. Dacă temperatura ambiantă e mai ridicată de 20°c, 1 oră jumătate e suficient, dacă dimpotrivă e mai rece, puteţi lasă mai mult. Aluatul e moale, lipicios şi plin de bule de aer. După ce aluatul a crescut, încălziţi cuptorul la 240-250°c. Dacă cratiţa, tava, tuciul, în fine, recipientul pe care-l veţi utiliza, are tendinţa să lipească, puneţi hârtie de copt înainte de a pune aluatul, sau încingeţi vasul în cuptor în timp ce acesta se încălzeşte, ca să fie fierbinte în momentul în care puneţi aluatul. Cu o lingură, dezlipiţi aluatul din castronul în care a stat la crescut şi răsturnaţi-l în recipientul în care îl veţi coace. Puneţi un capac adaptat vasului, şi coaceţi acoperit 40-50 de minute (depinde de cuptor şi de puterea lui). Apoi se scoate capacul şi se mai coace descoperită încă 15-20 minute, scăzând temperatura la 180-200°c. Painea de casa se încearcă dacă e coaptă bine ciocănind cu degetul în coaja de pe fund, trebuie să sune a gol! Dacă vi se pare necesar, o mai lasaţi câteva minute pe gratar în cuptor.


Painea de casa alba se serveste cu ce doreste fiecare, dar este o painica gustoasa si se poate manca si goala. Pentru aceasta minunata reteta multumesc Iuliei.

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Prajitura cu crema caramel

Cred ca stiti cum este cand vrei ceva dulce si buuun. Asa ca astazi am cam stat in bucatarie si am prajiturit. Sunt multumita...

Prajitura cu crema caramel
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii