Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Portii
3
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 250 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 80 g unt
  • 50 ml ulei
  • coaja de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • un praf de sare
  • Pentru uns:
  • un ou intreg + 2 galbenusuri
  • 2 lgt. esenta de rom
  • 200 g fructe uscate (stafide, goji, ananas, coaja portocala confiata)
  • un pliculet drojdie uscata (7 g)
  • 500 g faina
  • un ou

Mod de preparare

Am amestecat drojdia cu 4-5 linguri de lapte caldut, 1/2 lgt zahar si o lingurita faina. Am omogenizat si am lasat la dospit 15-20 de minute. Restul de lapte l-am pus intr-o craticioara pe foc la incalzit impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si sarea. Cand s-a topit zaharul am dat craticioara deoparte. Am batut oul intreg si cele doua galbenusuri cu furculita si le-am adaugat in laptele racorit, impreuna cu esenta de rom. Am pus untul si uleiul la incalzit. Am lasat doar cat sa se topeasca untul si am dat deoparte.

Intr-un castron mare am cernut faina, am facut o gropita in mijloc cu mana si am pus drojdia, compozitia de oua si lapte, jumatate din unt si ulei si coaja de lamaie. Am amestecat pana s-au incorpororat toate ingredientele, apoi am rasturnat aluatul pe masa si am framantat bine 45 de minute, adugand treptat restul de ulei si unt. Aluatul trebuie sa iasa neted si nelipicios Am intins aluatul cu mana, am presarat fructele uscate, am impaturit si am mai framantat putin pana s-au repartizat fructele uniform. Am pus aluatul in castron l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la crescut pana si-a dublat volumul (cca o ora ). Dupa ce aluatul a crescut, l-am rasturnat pe masa si l-am mai framantam putin. Am impartit aluatul in doua, am dat forma de rulou fiecarei bucati si le-am impletim prin rasucire. Am pus aluatul intr-o forma de guguluf unsa cu unt si l-am mai lasat la crescut aproximativ o jumatate de ora, dupa care l-am uns cu ou batut. L-am copt cca 45 -50 de minute in cuptorul preincalzit, la foc mediu.

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa