Merdenele

Aluatul se intinde foaie potrivita (in Dobrogea, facaletul se numeste... merdenea si e lung si deosebit de subtire- cam 1 centimetru), se taie in pat

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat:
  • Clasic
  • cel zis „de placinta romaneasca (il gasiti pe-aici pe undeva
  • pe la sectiunea „Romania marisoara
  • ori
  • nu stiu
  • prin Moldova
  • la specia „placinta
  • sub­specia „de mere sau „cu dovleac
  • nu ma puneti sa-l mai scriu iar ca mi-e lene)
  • Umplutura:
  • Branza:
  • 500 g telemea de oi
  • 3-4 linguri unt
  • 2 oua
  • chimen (eventual 1 cana de gris fiert
  • ca sa fie mai putin sarata si mai spornica)
  • Carne:
  • 250 g carne oaie (doar suntem langa auluri)
  • 250 g carne vita
  • 1 ceapa mare
  • toate tocate
  • inabusite in unt si frecate cu 2 oua
  • sare
  • piper
  • ieni- bahar

Mod de preparare

Aluatul se intinde foaie potrivita (in Dobrogea, facaletul se numeste... merdenea si e lung si deosebit de subtire- cam 1 centimetru), se taie in patrate late (sau lungi, cum vreti) de o schioapa care se umplu (cu umpluturi!)

Aceasta reteta a fost extrasa din volumul I, din colectia Povestile

Bucatariei Romanesti, o noua colectie marca Jurnalul National.

Alte retete recomandate

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!