Placinta dobrogeana

- Se prepara un aluat mai tare din 500 g de faina, apa calduta circa 2 pahare si o lingurita de sare. Se framinta bine, apoi se lasa sa se odihneasca

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Aluat: 500 g de faina
  • apa calduta circa 2 pahare si o lingurita de sare
  • untura (netopita)
  • umplutura de brinza: 600 g brinza telemea de oi rasa
  • 100 g gris fiert
  • 3 oua

Mod de preparare

- Se prepara un aluat mai tare din 500 g de faina, apa calduta circa 2 pahare si o lingurita de sare. Se framinta bine, apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

- Se imparte aluatul in 6 parti egale. Se rotunjeste fiecare bucata pe planseta cu podul palmei, se unge cu untura (netopita) si se asaza una linga alta intr-o tava. Se lasa din nou sa se odihneasca o ora la rece.

- Pe planseta unsa cu untura se intinde cu merdeneaua una din bucatile din aluat, pina se obtine o foaie de marimea unei farfurii. Se unge cu grasime. Se mai intinde o bucata la fel, se asaza peste prima, se intind putin impreuna cu merdeneaua, ca sa se uneasca, apoi prin rotire in aer de citeva ori, se intinde pina se subtiaza (dupa fiecare rotire, se asaza pe planseta si se apuca din alta parte). Cind foaia s-a subtiat (trebuie sa fie transparenta), se asaza pe planseta, se unge cu grasime si se impatureste in trei, pe ambele directii (ca o batista), facindu-se un pachet de marimea fundului tavii (se folosesc tavi rotunde de arama (sic!)). Se lasa la o parte.

- Se intinde a doua foaie, la fel ca prima, fara sa se impatureasca. Se asaza pe planseta, se rup marginile groase, se pune deasupra prima foaie (strinsa pachet), se asaza peste aceasta umplutura de brinza (600 g brinza telemea de oi rasa, amestecata cu 100 g gris fiert separat si cu 3 oua), apoi se aduc peste umplutura marginile celei de a doua foi.

- Se intinde a treia foaie din ultimele doua bucati de aluat.

- Se asaza pe planseta, se rup marginile, se pune placinta spre o margine a foii si restul foii se aduce deasupra, imbracindu-se astfel toata suprafata placintei (marginile se baga usor sub placinta).

- Se asaza placinta in tava unsa si se unge deasupra.

- Se coace la foc bun.


Se serveste fierbinte cu iaurt alaturi.

Pofta buna!

Reteta Placinta dobrogeana a fost propusa de Elena of Sweden pe forum culinar.ro

Alte retete de placinta gasiti aici:

Rozete cu carne si branza,

Placinta cu branza

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Tocanita de cartofi cu ciolan afumat ( la multicooker )

Pentru tocanite, programul stew de la multicooker este ideal : legumele raman intregi indiferent cat de bine fierte sunt,...

Tocanita de cartofi cu ciolan afumat ( la multicooker )
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii