Placinte ardelenesti

Din seria “ce bunătăţi mai făcea bunica din Ardeal”, o reţetă de plăcinte ardeleneşti, preferatele mele. Cu brânză iute de capră. Un deliciu cald pentru zilele friguroase de iarnă. La plăcinte (ardeleneşti) înainte, la război înapoi!

Portii
9
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 gr de făină
  • un pliculeţ de drojdie uscată (Dr Oetker)
  • o linguriţă de sare
  • 2 linguri de ulei
  • o lingură de zahăr
  • 200 ml de apă călduţă (sau cât cuprinde astfel încât să iasă un aluat de pâine)
  • brânză iute de capră (pentru umplutura) sau orice altă brânză
  • urdă
  • chiar în combinaţie cu mărar şi cozi de ceapă verde sau cartofi şi ceapă

Mod de preparare

Toate ingredientele (pentru aluat) se pun într-un vas mare, se amestecă şi apoi se frământă bine coca pe masa înfăinată, astfel încât să rezulte o bilă elastică. Avantajul drojdiei uscate e că nu mai trebuie să preparăm maiaua, se pune direct în făină, succes garantat la creştere. Aluatul se lasă apoi la dospit circa o oră, la loc călduţ şi acoperit cu un prosop curat.

După ce a crescut, se rup bucăţi de aluat cât un pumn mic. Mie mi-au ieşit 9 bile. Acum depinde şi cât de mare sau mici le vreţi.

Cu ajutorul unui făcăleţ se întinde o foaie rotundă şi subţire de aluat. În mijlocul ei se pun 1-2 linguri de brânză, după care se împătureşte.

Se presează apoi cu podul palmei şi se întinde din nou cu făcăleţul o foaie rotundă şi subţire.

Înainte de coacere, se ung plăcintele cu ulei pe ambele părţi şi se coc pe ambele părţi, într-o tigaie la foc potrivit pe care am uns-o în prealabil cu ulei (nu să băltească).

Respectaţi toţi paşii (e uşor) ca să iasă gustul ăla din Ardeal :).

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Dovleac copt asezonat cu seminte de susan

De sezon;) Și tare bunnn, eu l-am ocolit mulți ani, dar anul ăsta am redescoperit dovleacul ;) O bunatate, dulce sau...

Dovleac copt asezonat cu seminte de susan
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca