Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

O supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se potriveste mult mai bine cu anotimpul rece. Ce trebuie sa stiti si musai sa incercati macar odata, este ca usturoiul copt sufera o transformare spectaculoasa atunci cand este copt. Devine dulce si gustul agresiv al usturoiului dispare. Usturoiul copt se poate folosii la multe retete, mai ales la sosuri…

Portii
9
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 4-5 cartofi mai marisori
  • 3 capatani de usturoi
  • Tacam de pui sau supa de pui gata facuta
  • 1 ceapa
  • 1 lingura ulei 1 lingura unt
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • Sare si piper dupa gust
  • Pentru pesto:
  • 1 legatura mare de patrunjel
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • Sare si piper proaspat rasnit
  • 1 lingura fulgi de migdale+1 lingura seminte de dovleac
  • 2 linguri parmezan ras sau alta branza maturata
  • 1 catel de usturoi zdrobit

Mod de preparare

Daca aveti o supa de pui gata facuta o folositi pe aceasta. Daca nu va spun cum am procedat eu… De multe ori folosesc oala sub presiune atunci cand ma grabesc. Am folosit-o si de data aceasta. Deci: tacamul de pui spalat si curatat se pune in oala. Se adauga cartofii curatati de coaja si taiati in cuburi. Se pune pe foc si se lasa 30 de minute de cand supa incepe sa fiarba. Dupa fierbere supa se strecoara si se aleg cartofii fierti.

In oala in care urmeaza sa facem supa se pune putin ulei si unt. Se pune la incins, se toaca ceapa marunt si se caleste. Dupa ce ceapa s-a calit si s-a inmuiat bine se adauga un polonic de supa. Se lasa sa fiarba la foc mic pana ceapa este bine fiarta. Se adauga restul de supa si cartofii.

Cat timp fierbe supa ne ocupam de usturoi. Se folosesc capatanile de usturoi intregi cu tot cu coaja. Se taie putin din capatul capatanii atat cat sa se vada grauntii. Se pun pe o folie de aluminiu, se stropesc cu putin ulei si putina sare. Se impacheteaza usturoiul in folie, se da pachetelul in cuptorul incins la 180 grade pentru 20-30 minute. Usturoiul este copt atunci cand devine moale, iar in momentul in care strangeti de el miezul va iesii cu usurinta. Se aduna tot miezul copt de la usturoi si se pune peste supa. Se pasireaza bine supa cu un blender vertical pana supa devine cremoasa. Se foloseste atat cartof cat si supa cat doriti sa fie supa de groasa. Se asezoneaza dupa gust cu sare si piper, se adauga smantana pentru gatit si se lasa sa dea cateva clocote.

Pentru pesto de patrunjel: se spala patrunjelul si se aleg frunzele. Se pun intr-un robot de bucatarie, se adauga celelalte ingrediente si se mixeaza pana obtinem o pasta. Se pastreaza intr-un borcan cu capac si se pune la frigider.

Supa se serveste cu crutoane, iaurt gras grecesc, seminte prajite de dovleac, pesto de patrunjel si putin ulei aromatizat cu chili.

Crutoanele sunt foarte simplu de facut: se foloseste paine veche de 2 zile. Se taie painea cuburi, se stropeste cu ulei si diferite plante aromatice. Se pun in tava cu hartie de copt si se coc pentru 5-10 minute, pana devin crocante. Sa va fie de bine!!!!

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii