Pentru această dulceaţă am cules de la ţară nişte struguri negri, care nu sunt plăcuţi la mâncat pentru că boabele au pieliţa groasă şi mulţi sâmburi. Dar au un parfum aparte şi aromă de căpşunică, încât sunt minunaţi în dulceaţă.
Se spală strugurii şi se desprind boabele de pe ciorchini, apoi se taie boabele în jumătăţi şi se scot sâmburii. Este un proces migălos, care cere multă răbdare (şi timp). Se pot culege sâmburii şi în timpul procesului de fierbere, dar sunt mai dificil de pescuit, de aceea e mai bine să-i îndepărtăm la început. De asemenea, se pot îndepărta şi pieliţele boabelor, dacă vă deranjează. Eu le-am păstrat pentru că se vor înmuia la fiert şi vor da aromă şi culoare intense dulceţii.
Se pun la fiert apa cu zahărul într-o cratiţă mare, nu se amestecă, iar când siropul începe să se lege, se adaugă boabele de struguri. Se face focul mic şi se amestecă des. Se culege spuma formată şi, eventual, sâmburii, dacă nu aţi reuşit să-i scoateţi pe toţi la început.
Se fierbe aprox 50 de minute, până scade, iar dulceaţa este bine legată. După răcire, va forma o peliculă (o crustă) care ne indică faptul că s-a legat bine.
Se toarnă în borcane şi se etichetează.
Timp de pregătire: 1h 30min
Timp de gătire: aprox 50
Porţii: 2 borcane mici + 1 mare
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/dulceata-din-struguri-negri.html
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautTARTE si PLACINTE rumenite si iscusite
Tarta cu piept de pui si porumbPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii