Dulceata

Reteta Gem de gutui cu ghimbir

portii reteta 10 porții
complexitate reteta Medie 
preparare reteta 30m 
gatire reteta 40m 
Claudia Baban postat de
Postat pe: 01-11-2018
Adaugă în cartea de bucate
Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui.
Este prima oară când pregătesc gem de gutui.
Mi se părea mereu o treabă tare migăloasă,dar cum am avut multe mere gutui frumoase şi aromate,era păcat să nu profităm de ele.
Am pregătit şi compot,apoi m-am gândit dacă să pregătesc dulceaţă sau gem.
Si au fost două porţii de gem.
Sigur că aşa am ales calea mai uşoară,dar noi preferăm gemul dulceţii,pentru textură dar şi pentru cantitatea de zahăr folosită.

ingrediente

10 portii

   1,500 kg gutui, cântarite dupa ce am scos cotorul
   600 g zahar
   1,4 l apa
   2 lamâi
   1 baton scorţisoara
   Ghimbir-aprox. 1.5 cm

mod de preparare

Am spalat foarte bine gutuile pentru a indeparta si puful de pe ele.
Le-am taiat apoi în 4 si am scos cotorul si partea lemnoasa.
Le-am taiat în felii subtiri sau în cuburi. Nu e nevoie sa fie la fel de marunte ca si pentru dulceata.
Am pus peste ele zeama de lamâie.

Am pus gutuile într-o oala si am pus apa rece cât sa le acopere, am pus batonul de scortisoara.

Am pus oala pe foc. Dupa primul clocot am lasat sa fiarba 8-10 minute.

Am oprit focul si le-am strecurat. Am pastrat zeama pentru ca vom avea nevoie de ea. Gutuile împreuna cu zaharul si 400 ml din zeama pastrata, le-am pus iarasi sa fiarba la foc mic.


Daca credeti ca mai e nevoie de zahar, puteti sa mai adaugati.
De asemenea daca se îngroasa foarte mult, puteti sa mai adaugati zeama.
Gutuile au foarte multa pectina si gemul se va îngrosa mult dupa ce se va raci.
Am mai fiert 35 de minute. Am verificat daca este destul de legata, punând putin gem pe o farfurioara tinuta la congelator.
Daca va convine consistenta, puteti sa opriti focul. Inainte cu 10 minute de a fi gata, am pasat cu un blender verticat bucatile care au mai ramas întregi.
La final am adaugat ghimbirul razuit.
Am pus apoi gemul în borcanele curate si uscate.

Pentru ca borcanele sa nu se sparga când am pus gemul fierbinte, le-am pus pe o farfurie metalica. Am acoperit apoi borcanele cu o patura si le-am lasat pâna a doua zi, dupa care le-am depozitat în camara.







S-aveţi poftă!
Incearca si Dulceata cu fructe de soc
Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de gutui cu ghimbir" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Dulceata

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.