Muraturi simple

Reteta culinara Varza murata la butoi

complexitate reteta Redusa 
preparare reteta 1h 
DSorin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Sarmale in foi de varza"
 
Varza murata la butoi este unul dintre ingredientele cele mai populare in bucataria traditionala romaneasca. Pentru a obtine varza murata incepem sa curatam varza.

ingrediente

   Pentru un butoi de 60 kg: 25 kg varza o legatura de crengi uscate de marar o legatura crengi schinduf 2 kg sare grunjoasa 1 lingura orez boabele de la un cocean de porumb 4 radacini de hrean

mod de preparare

Varza murata este unul dintre ingredientele cele mai populare in bucataria traditionala romaneasca. Pentru a obtine varza murata incepem sa curatam verzele de foile uscate sau taiate. Se scoate miezul de la varza si se pune o bucatica de hrean si o lingura de sare.





Se lasa de seara pana dimineata pentru a se inmuia sarea si se completeaza cu sare. Se aseaza in butoi cu partea cu sare in sus. De preferinta se cumpara varza dupa dimensiunea butoiului. Se adauga mararul, schinduful si hreanul ramas. Se adauga orezul pentru scaderea aciditatii si porumbul pentru intensificarea culorii de galben. Se umple cu apa. Dupa 2-3 zile se pritoceste zeama, adica se scoate toata zeama si se adauga iar. aceasta operatiune o repetam de 2-3 ori. E bine de stiut ca intr-un butoi de 60 kg sunt aproximativ 30-35 l de zeama. Se verifica cantitatea de sare din zeama, iar inainte de ultima umplere se completeaza cu varza noua (preparata ca mai sus) locul obtinut prin asezarea verzelor. Se aseaza inr-un loc ferit de inghet si caldura. Varza murata poate fi folosita dupa 2-3 saptamani (in functie de temperatura de depozitare).




 


Varza murata se poate servi la pregatirea salatelor cu varza acra, dar si pentru mancaruri pe baza de varza acra.

Incearca si Gogosari murati
Daca ti-a placut reteta noastra "Varza murata la butoi" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Muraturi simple

Incearca si alte reţete din categoria:

Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite