Pentru a face varza murata cu gutui intai spalam un borcan de 5 l sau doua borcane de 2,7 l. Inlaturand cocenele si dam pe rindea 5 kg de varza curatata.
Varza murata cu gutui are un gust foarte bun. Trebuie sa alegeti verze potruvite ca dimensiune, pentru ca apoi sa va fie mai usor. Intai spalam un borcan de 5 l sau doua borcane de 2,7 l. Inlaturand cocenele, dam pe rindea 5 kg de varza curatata, cu capatana tare, obtinand fire de 1,5 mm. Presaram 100 g de sare, 1 lingurita de boabe de piper si amestecam bine. Amatorii gusturilor picante pot adauga si 3-4 felii de gutui. Apoi adaugam cate putin in borcan si presam uniform pana eliminam spatiile goale. Punem intre ele, la fiecare litru, 4-5 foi de dafin, 2 fire subtiri de hrean crapate in doua si 2-3 ardei iuti.
In partea superioara a borcanului putem pune si cateva frunze intregi. Inainte insa taiem nervurile si le punem una peste alta. La sfarsit acoperim frunzele cu un strat subtire de varza razuita. Daca varza bine presata nu lasa sufienta zeama dupa 2 zile, atunci umplem borcanul cu putina apa calduta sterilizata prin fierbere, apoi o lasam sa fermenteze si astupam borcanul. Inainte de a incepe fermentarea, apasam ultimul strat de varza cu 2 spatule din lemn puse in forma de cruce, sa nu ajunga pe suprafata zemei si sa se innegreasca. Fermantatia verzei dureaza mai mult decat al celorlaltor legume.
Cu toate acestea, dupa 3-4 zile, punem celofanul pe borcan, deoarece, daca asteptam sfarsitul fermentarii, se inmoaie si devine dezgustatoare. Inainte sa punem celofanul, adunam spuma de la suprafata si apasam cu o lingura ultimul strat de varza murata, pentru ca ulterior sa avem mai putin dioxid de carbon de inlaturat de sub celofan.
Vara murata poate fi folosita pentru a face sarmale, varza umpluta sau varza ala Cluj.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii