Baton cu cascaval

Inainte scoatem cantitatea necesara de unt din frigider sa se incalzeasca, apoi razuim 100 g de cascaval parmezan. Apoi, punem deoparte aprox. 20 g de

Timp pregatire
400 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • unt
  • 100 g cascaval razuit
  • 200 g faina
  • o lingurita de sare
  • un ou
  • o lingurita de zeama de lamaie
  • 8 dl apa

Mod de preparare

Inainte scoatem cantitatea necesara de unt din frigider sa se incalzeasca, apoi razuim 100 g de cascaval parmezan. Apoi, punem deoparte aprox. 20 g de cascaval, restul il amestecam, intr-un castron pentru facut aluat, cu 200 g de faina. Adaugam 1 lingurita de sare, 1 galbenus de ou, 1 lingurita de zeama de lamaie, 0,8 dl apa si totul se prelucreaza foarte bine. Daca va fi prea tare, mai adaugam putina apa. Insa, sa avem grija sa nu inmuiem prea tare coca, intrucat, din cauza cascavalului, coca pare tare. La prelucrare scoatem coca afara din castron si o punem pe masa de intins coca. Daca in urma intenderii, aluatul devine omogen si s-a inmuiat, presaram faina pe tabla de intins si intindem coca pusa in mijloc, in forma de patrat, apoi, cu ajutorul unui cutit cu lama lata intindem pe ea, in mod egal, 150 g de unt la temperatura camerei. Dupa care, indoim marginile aluatului, intins la aprox. 0,5 cm, din stanga si dreapta, astfel incat, sa se intalneasca la mijloc. Apoi, foaia ceva mai moale decat foia de taitei, se indoaie la fel partea de sus si de jos, apoi o inchidem ca pe o carte. Astfel indoita, o punem pe o farfurie presarata cu faina si o odihnim in frigider aprox. 1 ora. Apoi, intidem coca pe tabla presarata cu faina, si o indoim tot din aceeasi directie, in aceesi ordine, apoi punem inapoi in frigider. Acest procedeu se repeat inca de doua ori, dupa o odihna de ½ ora. Daca frigiderul nu este reglat la temperature cea mai joasa, atunci e suficient si mai putin. Este foarte important, ca aluatul sa fie pus pe tabla in aceeasi pozitie, din care am luat-o, deoarece, cu o indoire haotica distrugem structura foilor. Multi tin minte numarul indoiturilor, astfel incat, inainte de punerea in frigider fac atatea urme de gropite cu degetul cat este numarul turei.

Dupa terminarea seriilor de indoire a aluatului, adica dupa a patra indoire, intindem coca la o grosime de 8 mm, apoi batem un ou mai mic si ungem deasupra intr-un strat subtire. In sfarsit, adaugam cascavalu pus deoparte si cu un cutit inmuiat in apa fierbinte, taiem in felii de 2 cm latime si 10 cm lungime. Bastonasele se pun intr-o tava mai mare, emailata si o odihnim la rece timp de ½ de ora. Coacem in cuptorul firbinte, la foc iute, timp de 5 minute, apoi la foc mediu inca aprox. 15 minute, pana devin aurii-rosiatice.
Alte aperitive recomandate

Ciuperci umplute

Chiftelute

Rulada de pui

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Pariziene
Bucataras.RO

Pariziene

 Moi, pufoase, aromate, dispar rapid din farfurie...

Pariziene
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise