Baton cu cascaval

Inainte scoatem cantitatea necesara de unt din frigider sa se incalzeasca, apoi razuim 100 g de cascaval parmezan. Apoi, punem deoparte aprox. 20 g de

Timp pregatire
400 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • unt
  • 100 g cascaval razuit
  • 200 g faina
  • o lingurita de sare
  • un ou
  • o lingurita de zeama de lamaie
  • 8 dl apa

Mod de preparare

Inainte scoatem cantitatea necesara de unt din frigider sa se incalzeasca, apoi razuim 100 g de cascaval parmezan. Apoi, punem deoparte aprox. 20 g de cascaval, restul il amestecam, intr-un castron pentru facut aluat, cu 200 g de faina. Adaugam 1 lingurita de sare, 1 galbenus de ou, 1 lingurita de zeama de lamaie, 0,8 dl apa si totul se prelucreaza foarte bine. Daca va fi prea tare, mai adaugam putina apa. Insa, sa avem grija sa nu inmuiem prea tare coca, intrucat, din cauza cascavalului, coca pare tare. La prelucrare scoatem coca afara din castron si o punem pe masa de intins coca. Daca in urma intenderii, aluatul devine omogen si s-a inmuiat, presaram faina pe tabla de intins si intindem coca pusa in mijloc, in forma de patrat, apoi, cu ajutorul unui cutit cu lama lata intindem pe ea, in mod egal, 150 g de unt la temperatura camerei. Dupa care, indoim marginile aluatului, intins la aprox. 0,5 cm, din stanga si dreapta, astfel incat, sa se intalneasca la mijloc. Apoi, foaia ceva mai moale decat foia de taitei, se indoaie la fel partea de sus si de jos, apoi o inchidem ca pe o carte. Astfel indoita, o punem pe o farfurie presarata cu faina si o odihnim in frigider aprox. 1 ora. Apoi, intidem coca pe tabla presarata cu faina, si o indoim tot din aceeasi directie, in aceesi ordine, apoi punem inapoi in frigider. Acest procedeu se repeat inca de doua ori, dupa o odihna de ½ ora. Daca frigiderul nu este reglat la temperature cea mai joasa, atunci e suficient si mai putin. Este foarte important, ca aluatul sa fie pus pe tabla in aceeasi pozitie, din care am luat-o, deoarece, cu o indoire haotica distrugem structura foilor. Multi tin minte numarul indoiturilor, astfel incat, inainte de punerea in frigider fac atatea urme de gropite cu degetul cat este numarul turei.

Dupa terminarea seriilor de indoire a aluatului, adica dupa a patra indoire, intindem coca la o grosime de 8 mm, apoi batem un ou mai mic si ungem deasupra intr-un strat subtire. In sfarsit, adaugam cascavalu pus deoparte si cu un cutit inmuiat in apa fierbinte, taiem in felii de 2 cm latime si 10 cm lungime. Bastonasele se pun intr-o tava mai mare, emailata si o odihnim la rece timp de ½ de ora. Coacem in cuptorul firbinte, la foc iute, timp de 5 minute, apoi la foc mediu inca aprox. 15 minute, pana devin aurii-rosiatice.
Alte aperitive recomandate

Ciuperci umplute

Chiftelute

Rulada de pui

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc