Racituri - piftie

Piftia( raciturile) este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc, deoarece conține puține calorii și este bogată în proteine. Mihaela Bilic ne sfătuiește, de asemenea, să mîncăm piftie, pentru că nu este periculoasa pentru sanatatea noastra, daca ii indepartam grasimea de deasupra inainte de a o consuma. Piftia nu te îngraşă, este bună şi în alimentaţia copiilor şi, în plus, este ideală pentru...ten. Gelatina e o proteina prezenta in oase si cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multa apa decat greutatea ei. Din cauza asta trebuie sa folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinari de pui sau curcan), doar asa preparatul final va fi ferm si bine inchegat.

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
420 minute
Complexitate
medie
Racituri - piftie

Ingrediente

  • 3-4 picioare de porc
  • 1/2 cap porc cu ureche cu tot
  • sorici
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 200-300 gr carne macra porc
  • 30 g boabe piper
  • 2-3 caciuli usturoi
  • sare

Mod de preparare

Spalam si radem bine cu cutitul picioarele sau capul de porc, iar daca este nevoie le parlim la focul de la aragaz. Picioarele se taie in doua pe lungime, iar capul se sparge in mai multe bucati. Adaugam si carnea. Punem la foc potrivit cu putina sare, lasind sa fiarba incet, oasele fiind acoperite cu apa , cam cu 10 cm deasupra lor. Se spumeaza mereu, apoi se adauga zarzavatul curatat , 1/2 din usturoiul pisat si sare daca mai este cazul. Lasam sa fiarba mai departe, pe ochiul cel mai mic, redus, 5-8 ore, in functie de cata carne avem in oala, pina cand aceasta se desprinde de tot de pe oase. Cu 15 minute inainte de a fi gata , adaugam restul de usturoi presat si lasam sa fiarba impreuna cu el. Stingem focul si punem raciturile la rece sa se inchege, pina a doua zi, cand cu ajutorul unei linguri adunam toata grasimea inchegata deasupra. Cu cat a fiert mai incet , la foc mic si cu cat adunam mai multa grasime, cu atat vor fi raciturile mai limpezi. Punem iar pe foc raciturile ,fara nici un pic de grasime, dar doar pina cand devin lichide si le putem strecura.Scoatem apoi carnea si o punem in bolurile din care se vor servi raciturile, iar cu ajutorul polonicului, punem zeama peste picioare, urechi, carne si ce am lasat in boluri ( fara os). O parte a raciturilor eu am pus-o in forma de guguluf, am ornat cu boabe de mazare si morcov fiert si apoi am dat-o la rece, sa se inchege, alaturi de celelalte racituri. Pe la noi se servesc raciturile presarate cu boia deasupra si cu zeama de lamaie... Pofta mare sa aveti !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Parteneri
Legume la tigaie cu creveti si carnat afumat
Bucataras.RO

Legume la tigaie cu creveti si carnat afumat

Legume la tigaie cu creveti si carnat afumat
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos